Strony

Mamine. Śledzie w śmietanie.

Szykuję się do pieczenia świątecznych pierniczków, bo wszystkie wokoło kusicie mnie różnymi ich odmianami. Może jutro, może w piątek, ale koniecznie muszę jakieś upiec. W międzyczasie jednak kolejne pyszne rybne danie na zimno. Śledzie te pojawiają się u nas na różnych rodzinnych imprezach, ale idealnie sprawdzą się też na świątecznym stole. Coś do przegryzienia, gdy już dość mamy słodyczy - u mnie jest to nie możliwe, ale tak na wszelki wypadek...


ŚLEDZIE W ŚMIETANIE
1 słoik płatów śledziowych w occie
2 jabłka
1 cebula
5-6 łyżek majonezu
5-6 łyżek śmietany (poeksperymentowałabym też z jogurtem)

Śledzie pokroić w kostkę. Jabłka i cebulę drobno posiekać. W misce wymieszać ryby, jabłka, cebulę i połączyć z sosem majonezowo-śmietanowym. Włożyć do lodówki.

19 komentarzy:

  1. uwielbiam sledzie, zwłaszcza te robione przez mamę lub babcie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. No takie śledzie to ja ubóstwiam! ;D
    Ale z jogurtem, to już by nie były śledzie w śmietanie! :P

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w domu śledzia w śmietanie je się z ziemniakami :) Pychota ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fakt Sue, nie byłyby w śmietanie, ale w jogurcie i nie tak tłuste ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam śledzie...;D, np. z rodzynkami, albo takie zwykłe z dużą ilością octuxD!. Ale w śmietanie taż pycha;D

    OdpowiedzUsuń
  6. ja robię z kwaśną śmietaną i jogurtem - uwielbiam. pycha, pycha, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. jaaacie, sezon świąteczny u Ciebie na całego!

    należę do grona osób które na śledzie odpowiadają nie bo nie. nie smakowałam i póki co nie zamierzam, ale faktycznie, na każdej imprezie są! nawet te w buraczkach:)

    OdpowiedzUsuń
  8. no teraz to trafiłaś w moje gusta idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Znane i lubiane. Przeszyłaś na wskroś moje...smaki. Dzisiaj robię śledziową mojej mamy, ale troszkę inną ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mój mężczyzna jest fanem śledzia w śmietanie, ale dla mnie jak śledzik to tylko w oleju :) W tym roku na wigilię będzie klasycznie - śledzik, cebulka, troszkę przypraw i olej rzepakowy (w połączeniu z rybka będzie bomba pod względem Omega3, trzeba się jakoś bronić przed zimą ;) ). Ale podejrzewam, że mój chłop i tak naciągnie mnie na zrobienie też tych w śmietanie, chętnie wypróbuję Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. śledzie wprost uwielbiam,
    twoje wyglądają bardzo apetycznie :)
    pozdrawiam


    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. śledzie jadam raz w roku.. ku radości współbiesiadników - więcej dla nich :))

    OdpowiedzUsuń
  13. ja wolę śledzie w oliwie i bez jabłka, ale takie same też się u nas w domu robi :)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam takie śledziki!:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  15. o śledzie... muszę swoją Mamę popędzić z ich przygotowaniem, bo do świąt chyba nie doczekam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Śledzika w śmietanie uwielbiam, ale my robimy je troszkę inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  17. u mnie w domu przeważnie jemy śledzie w oleju,w tym roku to zmienię i zrobię według twojego przepisu, bo są na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  18. jakbym widziała swoje śledziki ktorych produkcja ruszy za tydzien, a robie prawie identyczne.

    OdpowiedzUsuń