Strony

.89.

.przepis/recipe.
.drożdżowe orkiszowe gofry z sosem rabarbarowym, truskawkami i bitą śmietaną
.spelt yeast waffles with rhubarb sauce, strawberries and whipped cream

.88.

.musli z jabłkiem, cynamonem, czekoladowym masłem migdałowym i mlekiem sojowym
.muesli with apple, cinnamon, chocolate almond butter and soy milk

Pizza na cienkim cieście.

Mój komputer wraca jutro, mam nadzieję, że będzie pracował szybko, bo ostatnio mam mało cierpliwości do sprzętów elektrycznych... Jak na razie "blokuję" laptop brata.
Kupiłam drożdże i znowu zaczęło się kombinowanie co by tu z nich zrobić. Dzisiaj była pizza. Cienka i pyszna. Używałam tego przepisu już kilka razy, głównie w zeszłe wakacje, kiedy to robiłam obiady dla siebie i brata. Ciasto rośnie szybko, nawet nie trzeba czekać tyle, ile podane jest w przepisie. Pizze znikają w mgnieniu oka w ustach wielbicieli i przeciwników pełnoziarnistych wypieków. Polecam z ulubionymi dodatkami. Tylko teraz co zrobić z resztą drożdży... ;)


PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE /2-3 cienkie pizze/
ciasto:
250g mąki pszennej (dałam 150g pszennej i 100g pełnoziarnistej)
150ml ciepłej wody
15g świeżych lub 7g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru (ub fruktozy)
1 łyżka oliwy z oliwek

wierzch:
1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym lub 1/2 szklanki ketchupu
1 łyżka oliwy z oliwek
pieprz, sól, suszone oregano
dowolne dodatki: szynka, mozzarella lub inny ulubiony ser, pieczarki, starty parmezan itd.

Drożdże rozpuścić w 60ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Zrobić wgłębienie, wlać drożdże, oliwę i resztę ciepłej wody. Wyrobić przez 10-15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Pomidory zagotować wraz z oliwą, doprawić solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
Surowe pieczarki, szynkę i ser pokroić na kawałki.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 lub 3 części, obsypać mąką i cienko rozwałkować w razie potrzaby podsypując mąką. Ułożyć na wysmarowanych oliwą blachach, odstawić na 1/2 godziny do wyrośnięcia (czasami pomijam to wyrastanie). Piekarnik nagrzać do minimum 250°C.
Pizzę posmarować sosem pomidorowym, posypać oregano i ułożyć resztę składników, z wyjątkiem parmezanu.
Piec w wysokiej temperaturze przez 10-12 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika posypać parmezanem.

źródło przepisu: kwestiasmaku

.87.

.kasza jaglana z gruszką, siemieniem lnianym, orzechami włoskimi, rodzynkami, kardamonem, jogurtem i syropem z agawy
.millet with pear, linseed, walnuts, raisins, cardamom, yogurt and agave syrup

Cynamonowe gofry na śniadanie.


Wreszcie, po długim zwlekaniu, odkładaniu i ponownym wydawaniu pieniędzy, kupiłam gofrownicę. Możecie się więc teraz spodziewać wielu gofrowych eksperymentów ;) Gofry na śniadanie? Czyżby niespełnione marzenie z dzieciństwa? Jak dotąd kojarzyły mi się tylko z leniwym spacerem nad morzem, czas to zmienić.
Oto są drugie, samodzielnie wykonane gofry w moim życiu. Przy pierwszych trochę się bałam przypalenia i ustawiłam zbyt niską temperaturę przez co wyszły miękkie (ale i tak były pyszne). Jednak te są takie jakie być powinny, chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku, aromatyczne, pełnoziarniste i pyszne!

GOFRY CYNAMONOWE PEŁNOZIARNISTE /1 porcja/
suche składniki:
1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
szczypta soli
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka fruktozy (lub cukru)
1 płaska łyżeczka cynamonu
mokre składniki:
1/2 jajka
1/4 szklanki maślanki (lub mleka)
1 łyżka roztopionego ostudzonego masła lub oleju roślinnego
odrobina wanilii

W misce wymieszać suche składniki. Odstawić
Roztrzepać jajko, dodać wanilię, maślankę i tłuszcz. Wymieszać suche i mokre składniki. Wlać do rozgrzanej gofrownicy i piec do zarumienienia.

źródło przepisu: leighgraveswolf

Moje podałam z nutellą i kiwi. Prezentuję też wersję dla mojego młodszego brata, bez cynamonu, a z większą ilością wanilii, nutellą i bananem.


* Przez jakiś czas zdjęcia mogą być gorszej jakości oraz będę się pojawiać na blogach trochę rzadziej, ponieważ padł mi komputer i będę tylko od czasu do czasu korzystać z laptopa brata. Zdjęcia śniadań dalej będą codziennie.

.86.

.przepis/recipe
.pełnoziarniste cynamonowe gofry z kiwi i Nutellą
.whole wheat cinnamon waffles with kiwi and Nutella

.85.

.pełnoziarniste ciasto bananowo-kokosowe, jogurt naturalny z czereśniami i syropem z agawy
.wholemeal banana coconut cake, yoghurt with cherries and agave syrup

Powrót i nie tylko kulinarna relacja z wycieczki.

Wróciłam z Brennej. W koszyku czekały na mnie zbyt dojrzałe banany, których nie zje już nikt, oprócz mnie. Czekały wczesne dziadkowe wiśnie, z którymi od razu zrobiłam owsiankę. Czekała w klatce koszatniczka. Zeszyt z opisem każdego śniadania z porannychinspiracji czekał na kolejne wpisy. Czekała nieruszona przez dni mojej nieobecności bieżnia oraz płyty z jogą. Czekał rabarbar, bardzo wyrośnięty szczypiorek, jogurty naturalne i otwarte mleko sojowe w lodówce. Wróciłam.
Na wycieczce było bardzo fajnie, mimo kilku sprzeczek i ogólnego podziału klasy na trzy patrzące na siebie z byka obozy.
Wiele jest miłych obrazów... Budzenie się słysząc końskie rżenie, nocne rozmowy, chrupane w słońcu marchewki, wieczorne nadrabianie straconych kalorii przez opychanie się ciastkami, zdjęcia z bykiem, przepyszne, domowej roboty pierogi z jagodami na Równicy, pies wielkości niedźwiedzia, śpiewy z gitarą przy ognisku, solidaryzowanie się gdy już brak sił na następny krok pod górę, pizza w centrum, wspólne zakupy w Biedronce. Teraz: bolące kolana, przeciążony żołądek, kilogram mniej na wadze i uśmiech na przywołanie wspomnień.

.84.

.owsianka (płatki owsiane, otręby orkiszowe) z mlekiem sojowym, jabłkiem, czereśniami, cynamonem i granolą
.porridge (rolled oats, spelt bran) with soy milk, apple, cherries, cinnamon and granola

.83.

.pszenna kajzerka z masłem i dżemem, herbata
.wheat roll with butter and jam, tea

.82.

.pszenna kajzerka z twarożkiem i pomidorem, herbata
.wheat roll with cottage cheese and tomato, tea

.81.

.przepis/recipe
.orkiszowa drożdżówka z serem i rodzynkami, gotowany banan, ziołowa herbata
.spelled bun with cheese and raisins, cooked banana, herbal tea

.80.

.pełnoziarniste orkiszowe jogurtowe placuszki z truskawkami
.wheat spelt yogurt pancakes with strawberries

Następny post pojawi się w czwartek, ponieważ wyjeżdżam na wycieczkę.
Next post will be on Thursday, because I'm leaving for a trip.

Babcine. Orzechowe ciasto z kremem z nutelli.

Po babci odziedziczyłam nie tylko słabość do jedzenia, ale przede wszystkim do jego przygotowywania. Wiele brakuje mi do tej niezwykłej łatwości w pieczeniu jaką ona posiada, do tego dorzucania składników bez miarki, a jednak zawsze idealnie. Mam swoje ulubione wypieki, oprócz lekkich drożdżowych kocham te czekoladowe, ciężkie, z orzechami lub innymi bakaliami. Nie na wszystkie z nich znam przepis, nie wszystkie potrafiłabym upiec. Wiele brakuje mi lat i doświadczenia, żeby dojść do takich efektów jak moja babcia, więc uczę się gdy tylko mam okazję.


Myślę, że każdy ma jedno takie ciasto, które wybrałby spośród wszystkich innych. Takie, którego mógłby zjeść naprawdę dużo. Takie... Dla mnie to właśnie ono. Cudowne połączenie orzechów i czekolady, czasami pieczone jako wysoki tort, czasem na zwykłej blasze. Idealne. Tym razem na urodziny mojego brata, bo zrobienie go bez okazji byłoby grzechem ;) Tu nie ma mowy o pełnoziarnistej mące, tu nikt nie pyta ile dodano masła, tu każdy chce się załapać na jak największy kawałek, a potem prosi o jeszcze.

ORZECHOWE CIASTO Z KREMEM Z NUTELLI
biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki wody
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki gorzkiego kakao
spora szczypta proszku do pieczenia

Jajka z cukrem i wodą lekko podgrzać i ubijać na puch. Do gotowej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Piec w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 20 minut w 180°C i pozostawić do wystygnięcia.

orzechy:
4 białka
7 łyżek cukru
180g orzechów włoskich, drobno posiekanych

białka ubić na sztywno powoli dodając cukier. delikatnie wymieszać z orzechami. piec na papierze około 20 minut w 180°C. zostawić do wystygnięcia.

krem:
2 jajka
3-4 łyżki cukru
1 kostka margaryny
1 kostka masła
1/3 - 1/2 słoika nutelli (115-175g)
kilka posiekanych orzechów włoskich
25g wódki

Jajka sparzyć i ubić z cukrem. Miękki tłuszcz utrzeć, dodać nutellę (ilość zależy od tego jak ciemny krem chcemy uzyskać). Dalej ucierać dodając powoli jajka z cukrem, a potem alkohol i orzechy.

polewa:
4 kostki gorzkiej czekolady
niepełna łyżka margaryny

Podgrzać czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dokładnie wymieszać z margaryną.
Ułożyć warstwami: biszkopt, cienką warstwę dżemu truskawkowego, krem, orzechy, polewę. Włożyć do lodówki. Ciasto jest gotowe po 1-2 godzinach.

*W poniedziałek wyjeżdżam na trzy dni na wycieczkę szkolną, nie wiem czy dam radę dodać jeszcze jakiś wpis, więc następny może się pojawić dopiero w czwartek lub piątek.

.79.

.bananowo-migdałowy śniadaniowy wypiek z dżemem morelowym i kremem migdałowym
.banana almond breakfast bake with apricot jam and almond cream

Skorzystałam z tego przepisu, zamieniłam mąkę orzechową na migdałową, dżem figowy na morelowy, a suszone figi na morele.
I used this recipe, I turned the nut on the almond flour, fig jam on apricot and dried figs on apricots.

.78.

.owsianka (płatki owsiane, otręby żytnie) z mlekiem sojowym, gruszką, arbuzem, słonecznikiem i suszoną żurawiną
.porridge (rolled oats, rye bran) with soy milk, pear, watermelon, sunflower seeds and dried cranberries

.77.

.mix różnych płatków (Cheerios, Cookie Crisp, Fruits Fitness, dmuchany orkisz i amarantus) i nasion (migdały, wiórki kokosowe, siemię lniane) z bananem, marchewką, jogurtem, cynamonem i imbirem
.mix of different cereals (Cheerios, Cookie Crisp, Fruits Fitness, puffed spelt and amaranth) and seeds (almonds, coconut, linseed) with banana, carrot, yogurt, cinnamon and ginger

Mały domowy ogródek. Dorsz w pomidorach.

Wracając ze szkoły lub jeszcze wcześniej, na luźniejszej lekcji zastanawiam się co zrobić na obiad. Mimo, że nie jest on dla mnie taki niezwykły jak ulubione, słodkie śniadanie, to jednak bez tego posiłku też byłoby ciężko. Potem chwila odpoczynku, wraz z jakimś owocem w ręce, zadania domowe, nauka i trening...
Dzisiaj chciałabym się pochwalić, że zaczęłam hodować trochę zieleniny, nie tylko na parapecie w kuchni, ale także w ogrodzie. Jak na razie są to bazylia (ta już od dawna), rzeżucha, mięta, którą ostatnio dostałam od babci i zielona cebulka ze szczypiorkiem, której to użyłam do dzisiejszego dania. Niestety zapomniałam o świeżym tymianku, ale i tak wyszło pyszne, gorąco polecam.


DORSZ W POMIDORACH Z TYMIANKIEM /2 porcje/
2 filety z dorsza (każdy po 150g)
1/2 puszki pokrojonych pomidorów w sosie pomidorowym
2 młode szczypiorki z cebulką (pokrojone w plasterki)
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka sosu sojowego
3 gałązki świeżego tymianku (użyłam suszonego)
oliwa z oliwek
2 gałązki świeżych pomidorków do dekoracji
dodatkowo: ziemniaki, chleb lub makaron

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać szczypiorek i cebulkę, lekko poddusić przez 5 minut. Dodać pomidory z sosem, brązowy cukier, sos sojowy i tymianek, zagotować. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, dodać filety z dorsza, lekko oprószone solą i pieprzem, przykryć i gotować 8-10 minut.
Pomidorki posmarować oliwą, ułożyć na folii aluminiowej i zapiec kilka minut w piekarniku.
Całość podać z ziemniakami, chlebem lub, jak to ja, z pełnoziarnistym makaronem ;)

źródło przepisu: kwestiasmaku

.76.

.chleb pełnoziarnisty z masłem orzechowym i syropem z agawy, jabłko
.whole grain bread with peanut butter and agave syrup, apple

.75.

.cytrusowe makowe pancakes z konfiturą jagodową
.citrus poppy seeds pancakes with berry jam

.74.

.owsianka (płatki owsiane, otręby pszenne) z mlekiem sojowym, bananem, orzechami włoskimi, suszonymi śliwkami i lodami waniliowymi
.oatmeal (oat flakes, wheat bran) with soya milk, banana, walnuts, prunes and vanilla ice cream

.73.

.kasza jaglana z mlekiem sojowym, duszonymi z brązowym cukrem śliwkami i cynamonem
.millet with soy milk, stewed plums with brown sugar and cinnamon

Slow fast food. Burgery warzywno jaglane i domowe frytki.

Burger? A może frytki w lekkim wydaniu?


DOMOWE FRANCUSKIE FRYTKI /1 porcja/
1 średni ziemniak
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki natki pietruszki
sól do smaku

Piekarnik nagrzać do 220˚C.
Ziemniaka dobrze opłukać, odciąć końce, postawić w pionie i pokroić na plastry o grubości 0,6 cm, a potem na paseczki.
Umieścić frytki w naczyniu i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. piec 25 minut, wymieszać frytki i piec jeszcze 10-15 minut aż będą chrupiące (35-45 minut łącznie).

źródło przepisu: naturallyell


BURGERY WARZYWNO-JAGLANE
350g cukinii
100g kaszy jaglanej
1 łyżeczka curry
szczypta kurkumy
300-350ml wody

1 średniej wielkości cebula
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
1 jajko
1 łyżka mieszanych ziół (użyłam koperku i natki)
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie)
2 łyżki tartej mozzarelli

olej roślinny do smażenia

Wodę zagotować z curry i kurkumą, wsypać kaszę jaglaną, przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.
Cukinię zetrzeć na tarce o średnich oczkach. przełożyć do durszlaka, posolić 1/2 łyżeczki soli i odstawić na 30 minut, by cukinia puściła sok.
Odcisnąć cukinię.
Na patelni podgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, zeszklić na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Dodać czosnek, smażyć kolejną minutę. Dodać cukinię, chwilę podsmażyć. Następnie dodać kaszę jaglaną, zioła, paprykę. Doprawić pieprzem i (ewentualnie) solą.
Zdjąć z ognia, dodać jajko, dokładnie wymieszać, następnie połączyć z serem. Wstawić masę do lodówki na godzinę, by lekko stężała (trzymałam w lodówce dużo krócej).
Formować płaskie kotlety. można je panierować w jajku i bułce tartej (ja tego nie robiłam). Na głębokiej patelni rozgrzać olej roślinny i kiedy będzie gorący, układać kotlety, zmniejszyć ogień i smażyć kilka minut z każdej strony.
Usmażone kotlety przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kotlety, jak to kotlety, można podać z dowolnymi dodatkami. U mnie świeża sałata, pomidor i domowe frytki. Równie dobre byłyby na przykład w bułce.

źródło przepisu: whiteplate

.72.

.jogurt z gruszką, musli i kandyzowanymi w miodzie owocami
.yoghurt with pear, muesli and honey candied fruit

.71.

.owsianka (płatki owsiane, otręby orkiszowe) z mlekiem sojowym, bananem, migdałami i syropem z agawy
.porridge (oat flackes, bran spelt) with soy milk, banana, almonds and agave syrup

.70.

.przepis/recipe
.pełnoziarniste pancakes z jabłkami, rodzynkami i orzechami laskowymi
.whole wheat pancakes with apples, raisins and hazelnuts

Chciałabym się pochwalić, że moje zdjęcie zostało wybrane i zamieszczone na blogu bkfst, z czego bardzo się cieszę :)

*Komentarze spod tego posta zostały niestety usunięte z powodu awarii bloggera.

Spaghetti w kolorze. Kurczak.

Wreszcie zawitała prawdziwa wiosna, więc i na talerzu zrobiło się kolorowo. Dzisiaj makaron, który robiłam już kilka razy, w różnych odsłonach - czasami tylko z czerwoną papryką, czasami posypane serem, czasami z dodatkiem przecieru pomidorowego. Zawsze jest pyszny, a oddzielnie przygotowany kurczak dopełnia całości :)


MAKARON Z KURCZAKIEM I SALSA CRIOLLA /2 porcje/
100-150g makaronu spaghetti (użyłam pełnoziarnistego)
1/4 szklanki bulionu drobiowego
2 szklanki ugotowanego lub grillowanego kurczaka
ser queso fresco lub parmezan do podania
salsa criolla: 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek, 1/4 szklanki posiekanej cebuli, 2 duże posiekane pomidory, 1/2 szklanki posiekanej czerwonej papryki, tymianek, kumin, oregano, sól, pieprz (od siebie dodaję jeszcze trochę koncentratu pomidorowego)

Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim składniki salsy. Dodać bulion i dusić na wolnym ogniu. Doprawić pieprzem, tymiankiem, oregano, kuminem i odrobiną soli. Kurczaka pokroić na kawałki, wymieszać z sosem, makaronem i posypać serem.

źródło przepisu: filozofiasmaku, grumko

.69.

.kasza gryczana z mlekiem kokosowym, suszonymi daktylami, miodem, bananem i cynamonem
.buckwheat porridge with coconut milk, dried dates, honey, banana and cinnamon


Zauważyłyście, że w języku polskim brakuje słowa "porridge"? Jest ono tłumaczone tylko jako owsianka, a w rzeczywistości jest to "danie składające się z płatków owsianych lub innego zboża gotowane na wodzie lub mleku". Hmmm. Czym zastąpić to słowo? A może wymyślić nowe?

.68.

.przepis/recipe
.orkiszowa drożdżówka z serem i rodzynkami, orzechy, ziołowa herbata
.spelled bun with cheese and raisins, nuts, herbal tea

.67.

.owsianka (płatki owsiane, otręby pszenne) z mlekiem sojowym, budyniem śmietankowym, migdałami, siemieniem lnianym i pomarańczą
.porridge (oat flakes, wheat bran) with soy milk, cream pudding, almonds, flax-seed and orange

Rabarbar ciągle w akcji. Orkiszowe placuszki.

Ostatnie godziny odpoczynku, ostatnie leniwe śniadanie. Jutro znowu szkoła. no cóż, trzeba to trzeba. Tymczasem śniadanie - pełnoziarniste orkiszowe placuszki, które możecie znaleźć też na porannychinspiracjach. Sezon na rabarbar w pełni, więc i on się przydał. Wyszły pyszne, lekko kwaśne, bez dodatku sody czy proszku do pieczenia. Placuszki idealne.


PLACUSZKI Z RABARBAREM /1 porcja, 8 małych placków/
1 jajko
100g jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki syropu z agawy
szczypta soli
szczypta imbiru
spora szczypta cynamonu
1 łodyga rabarbaru

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na średniej grubości plasterki. Resztę składników wymieszać w misce. Dodać rabarbar. Smażyć na lekko wysmarowanej oliwą patelni, z obu stron.
Zjadłam polane syropem z agawy.
Smacznego.

źródło przepisu: samedobrerzeczy

.66.

.przepis/recipe.
.orkiszowe jogurtowe placuszki z rabarbarem, miętowa herbata
.spelt yogurt pancakes with rhubarb, mint tea

Wiosennie. Ryba i makaron.

Ryby są zdrowe i "wpływają na wszystko" - to już chyba słyszał każdy. Bardzo lubię ryby, szczególnie te smażone. Od razu kojarzą mi się nadmorskie smażalnie, tamtejsze niesamowite zapachy i smaki oraz głośny szum morza w oddali. Za to na przykład grillowane przynoszą na myśl gorące plaże Chorwacji i niesamowite pieczywo podane do ryby - ale o tym może kiedy indziej...
Dzisiaj dorsz z pyszną wiosenną sałatką, improwizowaną po wizycie na targu, który się ostatnio mocno zazielenił :)


SMAŻONY DORSZ /1 porcja/
1 filet z dorsza
sok z cytryny
sól, przyprawa do ryb
mąka pszenna do obtoczenia (u mnie pełnoziarnista)
jajko (na jeden filet wychodzi około 1/3 - 1/2 jajka)
olej do smażenia

Jajko roztrzepać. Rybę skropić sokiem z cytryny i przyprawić. Obtoczyć w mące, potem w jajku, ponownie w mące i ponownie w jajku. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron.

WIOSENNA SAŁATKA MAKARONOWA /1 porcja/
2 małe garści makaronu fusilli (użyłam pełnoziarnistego)
3 duże rzodkiewki
kawałek ogórka
garść świeżego szpinaku
dowolne świeże zioła (u mnie koperek, pietruszka i mięta)
1 płaska łyżeczka majonezu
1 łyżeczka jogurtu naturalnego

Makaron ugotować. Warzywa dość drobno pokroić, zioła posiekać. Wszystko wymieszać.

.65.

.domowej roboty musli z jogurtem, jabłkiem i kardamonem
.homemade muesli with yogurt, apple and cardamom

Drożdżówki z serem. Dla siebie i dla innych.

Po zrobieniu pizzy i klusek na parze zostało mi drożdży, a przecież nie mogły się zmarnować...
Dzisiaj zlepek kilku przepisów z niesamowitym efektem. Uwaga! te bułeczki uzależniają ;)


DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z SEREM /8 dużych bułeczek/
75 g oleju
250 g mleka sojowego
25 g świeżych drożdży
szczypta soli
70 g fruktozy (lub cukru trzcinowego)
500 g mąki orkiszowej jasnej (dałam 300 g pszennej i 200 g orkiszowej pełnoziarnistej)

250g białego sera półtłustego + 2 łyżki fruktozy + żółtko (utrzeć)
rodzynki
białko do smarowania

Przygotować zaczyn: drożdże pokruszyć, posypać łyżką fruktozy i wymieszać z lekko podgrzanym mlekiem. Odstawić na 10 minut.
tłuszcz roztopić (w przypadku oleju, podgrzać). 
Dodać do zaczynu olej, sól, mąkę i pozostałą fruktozę. Wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. 
Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt. rozsmarować masę serową, posypać rodzynkami i zwinąć w rulon, pokroić na kawałki. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić (przykryte ściereczką) do wyrośnięcia na 10-15 minut. Kiedy podrosną posmarować białkiem. 
Piec w temperaturze 220°C przez około 15 minut (może dłużej). Studzić na kratce.

.64.

.przepis/recipe
.pełnoziarniste kluski na parze z truskawkami, jogurtem naturalnym i syropem z agawy
.whole wheat dumplings steamed with strawberries, plain yogurt and agawe syrup

Kluski na parze. Smak z dzieciństwa.

U babci: zapach rosnących drożdży, cała kuchnia w mące, ciepła śliwka z kompotu.
Lub w przedszkolu: podawane z roztopionym masłem, cukrem i konfiturą.
Tak czy siak kluski na parze zawsze będą przywoływały u mnie radosne wspomnienia.
Dzisiaj pierwszy raz zrobiłam je sama, z dodatkiem pełnoziarnistej mąki, z mlekiem sojowym, bo nie mogę łączyć krowiego z surowymi owocami. koniecznie na słodko. Pyszne, mocno puszyste, niezwykle lekkie, ale też bardzo sycące (więc dobre też na dietę - byle nie przesadzić z ilością, a wierzcie mi trudno się im oprzeć ;) Mama powiedziała, że taki właśnie smak pamięta z dzieciństwa, więc chyba osiągnęłam sukces...


KLUSKI NA PARZE /16 klusek/
3 szklanki mąki orkiszowej (1100) + do podsypania (nie miałam, użyłam pół na pół pszenną typ 650 i pszenną pełnoziarnistą)
25 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka sojowego
1/2 szklanki wody
1 jajko
1 łyżka cukru trzcinowego
3 łyżki rozpuszczonej margaryny bezmlecznej (użyłam masła)
szczypta soli

Przygotować zaczyn: drożdże pokruszyć i połączyć z cukrem, 2 łyżkami mąki i szklanką ciepłego mleka. Zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
Przygotować ciasto: do zaczynu dodać margarynę, jajko, mąkę, szczyptę soli, wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobienie ciasta maszynowo zajmuje 5 minut, ręcznie wyrabia się dwa razy dłużej (robiłam ręcznie).
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto szybko przegnieść, formować kulki wielkości mandarynki i odkładać na blat podsypany mąką. Zostawić na około 15 minut przykryte ściereczką do napuszenia.
Gotować na parze przez około 8 minut.
Podawać na gorąco z dowolnymi dodatkami.

źródło przepisu: tylkosprobuj 

Kluski te doskonale nadają się również do mrożenia: ugotowane kluski owinąć porcjami (po kilka) w przezroczystą folię lub włożyć do woreczków i do zamrażarki. Przed jedzeniem nie trzeba nawet szybciej ich wyciągać. Wystarczy włożyć do mikrofali lub podgrzać na parze.
Jak u was są nazywane? kluski? pampuchy? buchty? bułki?

.63.


.zapiekana owsianka z bananem, jabłkiem, suszoną żurawiną, migdałami, cynamonem i brązowym cukrem
.baked oatmeal with banana, apple, dried cranberries, almonds, cinnamon and brown sugar