Strony

.118.

czekoladowa granola z mlekiem sojowym, suszoną żurawiną i rodzynkami, chleb razowy z twarogiem i ogórkiem, miętowa herbata
chocolate granola with soy milk, dried cranberries and raisins, whole wheat bread with cottage cheese and cucumber, mint tea

.117.

owsianka z mlekiem sojowym, smażoną w miodzie brzoskwinią i orzechami nerkowca
oatmeal with soy milk, fried in honey peach and cashew nuts

.116.

chleb słonecznikowy z masłem, jajkiem, pomidorem i ziołami, jogurt z porzeczką i jabłkową granolą, figa
sunflower bread with butter, egg, tomato and herbs, yogurt with currant and apple granola, fig

.115.

pancakes orkiszowe z borówką i porzeczką, cappuccino z cynamonem
spelt pancakes with blueberry and currant, cappuccino with cinnamon

.114.

pełnoziarnista bagietka z masłem orzechowym, syropem z agawy i borówką, melon
whole wheat baguette with peanut butter, agave syrup and blueberry, melon

.113.

zimna owsianka z mlekiem sojowym, bananem, figą, migdałami i cynamonem
cold oatmeal with soy milk, banana, fig, almond and cinnamon

.112.

pełnoziarnisty gofr z masłem orzechowym i syropem z agawy, koktajl jagodowo-bananowy
whole wheat waffle with peanut butter and agave syrup, blueberry banana smoothie

Dzisiaj wyjeżdżam do Chorwacji, wracam za dwa tygodnie. Postaram się zrobić zdjęcia wszystkich śniadań (jednak niczego nie obiecuję) i po powrocie dodać na bloga. Czekajcie na mnie =*
Today I am going to Croatia, I'll come back in two weeks. I will try to take pictures of all the breakfast (but I can't promise anything) and after returning to add it to blog. You wait for me =*

Jagody, gofry i pożegnanie.

Są.
Ciepłe,
szczęśliwe,
zawsze za krótkie.
Wakacje.
Są.
Słodkie,
małe,
urzekające głębokim kolorem,
moje ulubione.
Jagody.

Jagody pojawiły się tak szybko jak szybko zniknęły. Pojawiły się teraz, a ja muszę wyjeżdżać zostawiając je dla innych... Jedna wyląduje w muffinie, druga w placku, trzecia na puszystym cieście, ale to nie ja będę je przygotowywała. Mi pozostanie najsłodszy arbuz, świeżo zerwane brzoskwinie, kilka fig, melony, poranny bieg wzdłuż plaży i ciepłe promienie słońca. Może jednak warto... Tym bardziej, że jagody będą jeszcze całe wakacje. Tak się więc stało, że po jednym pudełku opuszczam moje ukochane owoce oraz was i bloga. Wracam za dwa tygodnie zostawiając wam na ten czas gofry. Gofry, które smakowały nawet mojemu tacie, a on mąkę pełnoziarnistą akceptuje tylko w pieczywie oraz mojemu młodszemu bratu, ale temu się nie dziwię, bo co słodkie i moje to zje ;). Smacznego i... do widzenia :)


GOFRY PEŁNOZIARNISTE /8 gofrów/
1 i 1/2 kubka (240ml) mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
1 jajko
1 i 1/2 kubka mleka (użyłam sojowego)
1/3 kubka stopionego masła lub oleju roślinnego

Wymieszać mąkę, proszek, sól i cukier. W osobnym naczyniu połączyć jajko, mleko i tłuszcz. Dodać mokre do suchych i wymieszać. Ciasto będzie lekko grudkowate. Nałożyć ciasto na rozgrzaną (i w razie potrzeby posmarowaną olejem) gofrownicę. Piec do złoto-brązowego koloru i podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie z jagodami i naturalnym serkiem homogenizowanym).

źródło przepisu: kingarthurflour

.111.


owsianka z mlekiem sojowym, jogurtem, jagodami, prażonymi migdałami i syropem z agawy, morela
oatmeal with soy milk, yogurt, blueberries, toasted almonds and agave syrup, apricot

.110.

owsianka z mlekiem sojowym (zwykłym i waniliowym) i truskawkami
oatmeal with soy milk (plain and vanilla) and strawberry

Przepis można znaleźć na makaronirodzynka.

.109.

tosty z chleba wieloziarnistego z masłem, jajkiem, pomidorem i sałatą, brzoskwinia, cappuccino
toasted wholemeal bread with butter, egg, tomato and lettuce, peach, cappuccino

Brokuły lubią ser. Makaron.

Co dzień coraz bliżej wyjazdu. Rzeczy powoli wkładane już są do walizek, coraz więcej jest do zrobienia, coraz więcej niepotrzebnych rzeczy dokładam sobie sama... Jeszcze do czwartku.
Czas na miseczkę z makaronem. Po tym  z groszkiem w roli głównej pora na brokuły i kolejny, ukochany przeze mnie przepis. W daniu tym doskonale sprawdzą się różne sery, próbowałam już z topionymi, pleśniowymi, w wersji z samego żółtego i chyba ta, z parmezanem najbardziej przypadła mi do gustu. Zresztą przekonajcie się sami :)


MAKARON Z BROKUŁEM I KURCZAKIEM W SOSIE SEROWYM /1 porcja/
makaron penne (używam pełnoziarnistego)
1/2 brokuła
oliwa z oliwek
kawałek czerwonej cebuli
1 mała pierś z kurczaka
słodka i ostra papryka w proszku
suszone oregano
sól i pieprz
2-3 pieczarki
1 łyżeczka jogurtu naturalnego lub śmietany
garstka startego żółtego sera
garstka startego parmezanu (lub innego, dowolnego sera)

Makaron ugotować al dente. Brokuła ugotować, najlepiej na parze. Cebulę pokroić w drobne piórka i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, obficie obsypać ostrą papryką i suszonym oregano oraz dodać sól, pieprz i słodką paprykę do smaku. Gdy kurczak lekko zmięknie dorzucić pieczarki i trzymać na małym ogniu. Po kilku minutach, gdy pieczarki i kurczak będą już gotowe na patelnię dodać ser, jogurt, makaron i różdżki brokuła. Wymieszać, podgrzewając aż do rozpuszczenia sera.
Smacznego.

.108.

 chleb wieloziarnisty z czekoladowym masłem migdałowym, sałatka owocowa (kiwi, truskawki, czereśnie, jabłko i migdały), zielona herbata
whole grain bread with chocolate almond butter, fruit salad (kiwi, strawberries, cherries, apple and almonds), green tea

Przepis na domowej roboty chleb wieloziarnisty można znaleźć na makaronirodzynka.

Chleb. Pierwsze burze, pierwsze...

Pierwsze w tym roku burze, wagary, pierwsza średnia w klasie, pierwsze jagody, śniadanie na tarasie, potem pierwsze dni wakacji, pierwsze zdenerwowanie przed wyjazdem, pierwsze śniadania bez zdjęcia, pierwszy tak dobry upieczony przeze mnie chleb, pierwsze udane placki ziemniaczane...
Lubię rzeczy pierwsze.
Chleb wyszedł doskonały, taki jaki lubię, z dużą ilością ziarenek, chrupiącą skórką, a miękkim środkiem. W przepisie skorygowałam ilość cukru, ponieważ za pierwszym razem chleb wyszedł zbyt słodki (pomijając fakt, że za pierwszym razem za krótko trzymałam go w piekarniku...), ale i tak cały został zjedzony :)


CHLEB WIELOZIARNISTY /1 bochenek/
500g mąki krupczatki (użyłam 200g mąki pszennej chlebowej i 300g zwykłej)
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki słonecznika łuskanego
1/2 szklanki otrąb pszennych lub żytnich
1 i 1/2 łyżki sezamu
1 łyżka pestek dyni
3/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki cukru
25g świeżych drożdży
1/2 litra ciepłej wody

Mąkę, ziarna, otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodę i wyrobić ciasto (będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrobić ponownie, ja po prostu rozmieszałam (ciasto dalej będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonej foremki keksowej (wymiary "dolne" mojej keksówki to ). Odstawić do wyrośnięcia (czas wyrastania trzeba wyczuć, wystarczy, że trochę podrośnie, pozostawione na zbyt długo może się nie udać; u mnie rósł około 20 minut). Piec około godziny (piekłam godzinę i 15 minut) w temperaturze 230°C.
Smacznego :)

źródło przepisu: mojewypieki 

.107.

kasza jaglana z mlekiem sojowym waniliowym, bananem, truskawkami i wiórkami kokosowymi
millet with vanilla soy milk, banana, strawberries and desiccated coconut

Te pierwsze. Placuszki z serka homogenizowanego.


Pewnego letniego wieczoru, a było to jakieś dwa lata temu (rozpoczynam wpis, jak bajkę dla dzieci...) naszła mnie ogromna ochota na placki. Mama robiła je rzadko, a ja bardzo je lubiłam, więc postanowiłam po raz pierwszy zrobić je sama. Wtedy użyłam mąki pszennej, waniliowego serka homogenizowanego i jabłka. Były to moje pierwsze placki i, jak zresztą można zauważyć, nie ostatnie, a udały się znakomicie. Stałam się plackożercą i teraz dla mnie weekend bez placków to weekend stracony ;).
Postanowiłam w końcu pokazać te placuszki. Delikatne, dowolnie modyfikowane, zawsze się udają i są po prostu pyszne. Stały się moim dzisiejszym śniadankiem na tarasie przed rowerową wyprawą do szkoły...


PLACUSZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO /1 porcja, 7 placuszków/
serek homogenizowany (150-200g)
1 jajko
1/2 szkl. dowolnej mąki (tym razem użyłam orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka syropu lub cukru (pomijam, jeśli serek jest słodki)
cynamon, wanilia lub inny dowolny aromat
dodatki:
1/2 jabłka
1 mała laska rabarbaru (opcjonalnie)

Wszystkie składniki wymieszać i dodać do ciasta pokrojone owoce. Smażyć na teflonie lub na niewielkiej ilości oleju. Smacznego!

Wcześniej na porannycinspiracjach:
 

.106.

orkiszowe placuszki z serka homogenizowanego z jabłkiem, rabarbarem i cynamonem, cappuccino
spelt homogenized cheese pancakes with apple, rhubarb and cinnamon, cappuccino

Przepis na te placuszki można znaleźć na makaronirodzynka.

.105.

musli z jogurtem, grejpfrutem, imbirem i syropem z agawy
muesli with yogurt, grapefruit, ginger and agave syrup

Niektóre moje wegańskie śniadania możecie znaleźć na veganbreakfast.
Some of my vegan breakfasts can be found on veganbreakfast.

Kurczak z patelni grillowej i lekka, surówka.

Nuda, lenistwo, upał... Stoję w miejscu, tkwię w martwym punkcie. Mimo nauki angielskiego, postępów w bieganiu, ulubionych, zakupów w zdrowej żywności, wypadów ze znajomymi, porannej rowerowej wycieczki do szkoły... Stoję w miejscu. Chodzę na lekcje tylko by pogadać, by udowodnić, że zasłużyłam na otrzymaną ocenę z zachowania i po prostu być, tylko ciałem, ale jednak być. Jeszcze tylko tydzień szkoły i jeszcze tylko tydzień mojej obecności na blogach. Potem dwutygodniowa przerwa od wszystkiego i wakacje.
Dzisiaj letni obiad, danie robione w weekend dla całej rodziny, dzisiaj powtórzone na prośbę mojego młodszego brata. Proste, szybkie, smaczne.


GRILLOWANA PIERŚ Z KURCZAKA /2 porcje/
mała pierś z kurczaka
2 łyżki soku z cytryny
mieszanka przypraw: sól, czosnek, ostra i słodka papryka, cebula, chilli, imbir, curry, odrobina cukru i pieprzu (użyłam gotowej mieszanki podravka "do pikantnego kurczaka")
suszone oregano
olej słonecznikowy lub z pestek winogron

Pierś pokroić w szerokie plastry i rozbić. Skropić mięso sokiem z cytryny i przyprawami. Patelnię grillową rozgrzać dodając trochę oleju i usmażyć kurczaka z obu stron na rumiano. Podawać z ugotowanym ryżem (u mnie brązowy) i surówką.


SURÓWKA Z SAŁATY I OGÓRKA
sałata
ogórek
majonez i jogurt (pół na pół)
koperek, posiekany
sól i pieprz (opcjonalnie)

Sałatę porwać na kawałki, ogórka obrać i przekroić na pół, a potem pokroić na cienkie plasterki. Wszystkie składniki wymieszać.

.104.

pełnoziarnisty bananowo-czekoladowy gofr z plastrami banana, truskawkowo-waniliowy shake
wholemeal banana-chocolate waffle with sliced banana, strawberry vanilla shake


Przepis na pełnoziarniste bananowo-czekoladowe gofry można znaleźć na makaronirodzynka.

.103.

owsianka z mlekiem sojowym, wanilią, bananem, słonecznikiem i suszoną żurawiną
porridge with soy milk, vanilla, banana, sunflower seeds and dried cranberries

.102.

drożdżówka z migdałową kruszonką, makowiec, morele, cappuccino
yeast bun with almond crumble, poppy-seed cake, apricots, cappuccino


Przepis na orkiszowe drożdżówki z kruszonką można znaleźć na makaronirodzynka.

.101.

jajko sadzone w pełnoziarnistym chlebie z masłem, solą, pieprzem, cebulką i papryką,
truskawkowo-waniliowy shake
fried egg on wholemeal bread with butter, salt, pepper, green onion and paprika,  
strawberry vanilla shake

Morele na nutellowych pancakes.

Uśmiech, słońce, sport, truskawki...
Rano na śniadanie, na długiej przerwie z śniadaniowego pudełka kumpeli (cocotrendy), po powrocie ze szkoły... Chyba przesadziłam jedząc je cały czas przez ostatnie 3 dni. Postanowiłam, więc zrobić sobie przynajmniej jednodniową przerwę i kupiłam morele. Jeszcze nie są takie słodkie jakie być powinny, ale i tak wspaniale współgrały z lekko czekoladowymi pancakes. Idealne danie na 100. już post na porannychinspiracjach. Jeszcze tylko czekam z utęsknieniem na jagody. Od tych to już całkiem nie umiem się oderwać i możecie spodziewać się wielu przepisów z nimi w roli głównej, ale o tym w lipcu...
Do tego przepisu można wykorzystać dowolny przepis na pancakes, ja prezentuję mój ulubiony, z pełnoziarnistą mąką orkiszową. Śniadanie wyszło tak sycące, że przy ostatnich kęsach już myślałam, że nie dam rady. Zjadłam, przecież takie pyszności nie mogą się zmarnować. Serdecznie polecam.


PANCAKES NUTELLOWE /1 porcja/
ulubione ciasto na pancakes, u mnie to te:
1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/6 łyżeczki soli
1 jajko
1/3 szklanki maślanki
2/3 łyżki syropu z agawy lub płynnego miodu
1-2 łyżeczki oleju słonecznikowego
+ dodatkowo:
1 łyżeczka nutelli
płynny miód, syrop klonowy lub inny ulubiony
owoce (truskawki, morele, jagody lub inne, dowolne)

W misce wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sodę i sól), w drugim naczyniu (mieszam w szklance) połączyć jajko, maślankę, syrop i olej. Mokrą mieszankę wlać do suchej i wymieszać. Dodać nutellę. Odstawić na 10 minut (nie jest to konieczne, ale po odstawieniu placki wychodzą lepsze).
Dobrze rozgrzać patelnię i nakładać ciasto. Pancakes przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherzyki, a brzegi będą ścięte.

źródło przepisu: wholefamilyfare, bellalimento

.100.

orkiszowe nutellowe pancakes z syropem z agawy i morelami
spelt nutella pancakes with agave syrup and apricots

 Przepis na orkiszowe nutellowe pancakes można znaleźć na makaronirodzynka.

Prościej się nie da. Makaron z truskawkami.

Kolejny dzień z serii aktywnych... Dzisiaj po raz kolejny postanowiłam uniknąć (wiecznego) popołudniowego czekania na autobus i wybrałam się do szkoły rowerem. Tym bardziej, że pogoda sprzyjająca. Po powrocie, jako, że ostatnio codziennie jem górę truskawek, a jeszcze tego nie udokumentowałam na blogu, ten oto makaron, szybki, prosty, smaczny, szybki... Dwa razy szybki? może być i tak ;)


MAKARON Z TRUSKAWKAMI /1 porcja/
100g makaronu conchiglie (użyłam makaronu 100% durum)
truskawki
cukier/fruktoza/syrop do smaku
jogurt, śmietana lub bita śmietana

Makaron ugotować. Truskawki rozgnieść z fruktozą, nałożyć na makaron i polać śmietaną.

ps. Musze się wam przyznać, że w trakcie jedzenia cztery razy dodawałam bitą śmietanę... Dobrze, że przejechałam dzisiaj te prawie 13km ;p

.99.

chleb graham z masłem orzechowym, bananem i syropem z agawy, cappuccino
graham bread with peanut butter, banana and agave syrup, cappuccino

Zielona miseczka... Ten ulubiony makaron i oczekiwanie.

Płynie czas. Ktoś gdzieś biegnie, a ja stoję w miejscu. Ktoś coś mówi, a ja nie potrafię zrozumieć. Ktoś się śmieje, a ja tylko uśmiecham się do swoich myśli. Jestem już daleko... Nie tu i teraz.
Po powrocie do domu danie robione od dawna, ukochany makaron, zielona miseczka na kolanach, zielone kuleczki, jeszcze tak niedawno jedzone solo. Błogość, spokój, czekanie na coś wielkiego. Oczekiwanie na upragnione wakacje, na słoneczną Chorwację, na samotny bieg wzdłuż morza i fotografowanie tego wszystkiego, co na zdjęciach nie jest już takie piękne jak w rzeczywistości. Potrzebuję tej chwili samotności, zatrzymania myśli i oddechu pełną piersią. Czekam.


MAKARON Z PIECZARKAMI, POMIDORAMI I GROSZKIEM /1 porcja/
75-80g makaronu fusilli (u mnie pełnoziarniste)
kawałek cebuli
2 pieczarki
3 garście mrożonego zielonego groszku
średniej wielkości pomidor
2 kawałki papryki konserwowej (opcjonalnie)
oliwa z oliwek
suszony tymianek, oregano, ostra i słodka papryka, sól
starty parmezan lub inny dowolny ser do posypania

Makaron ugotować al dente. Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć chwilę i dodać groszek. Przyprawić i cały czas mieszając dodać pokrojonego pomidora i paprykę. Trzymać na małym ogniu aż warzywa zmiękną po czym dorzucić makaron, wymieszać i podać z parmezanem.

.98.


owsianka z waniliowym mlekiem sojowym, bananem, truskawkami, jogurtem i kruchym ciastkiem
porridge with vanilla soy milk, banana, strawberries, yogurt and shortbread cookie

.97.

jabłkowa domowej roboty granola z mlekiem sojowym i truskawkami
apple homemade granola with soy milk and strawberries

Przepis na jabłkową granolę można znaleźć na makaronirodzynka.

.96.

pełnoziarniste gofry bananowo-czekoladowe z bitą śmietaną
wholemeal banana-chocolate waffles with whipped cream

ps. Już drugi raz moje zdjęcie zostało wybrane i zamieszczone na blogu BKFST!

Wakacyjnie. Na bananowo-czekoladową nutę.

 Kolejny leniwy poranek, kolejny dzień z serii "nic nie robię, bo czekam na wakacje", ostatnie dni jednak luźnej nauki (bo przecież oceny już wystawione). Jeszcze tylko 15 dni, a potem dwutygodniowa przerwa w Chorwacji, niestety także od bloga. Mam nadzieję, że jakoś beze mnie wytrzymacie ;)
Tymczasem na śniadanie gofry. Ostatnio były bananowo-czekoladowe pancakes dzisiaj też coś w ten deseń, bo znowu potrzebuję mnóstwa energii, bo kocham to połączenie, bo gofry to śniadanie idealne... Więcej powodów nie potrzeba.


PEŁNOZIARNISTE GOFRY BANANOWO-CZEKOLADOWE /6 dużych gofrów/
3/4 cup (240ml) mąki pszennej
3/4 cup mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki naturalnego cukru
1 1/2 cup maślanki
2 białka jaj
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka wanilii
2 dojrzałe banany
1/2 szklanki posiekanej ciemnej czekolady

Zmiksować banany z maślanką. Wlać do miski i połączyć z roztrzepanymi białkami, wanilią i olejem. Pozostałe składniki wymieszać i dosypać do bananowej mieszanki.
Rozgrzać gofrownicę, nałożyć kilka łyżek ciasta i piec gofry.
Podałam z bitą śmietaną i dodatkową czekoladą.

źródło przepisu: naturallyella

Szczęście i moje pierwsze szparagi.

Pierwsza rowerowa wyprawa do szkoły (6,2 km w jedną stronę + pagórki), zerwanie się ze na lody, opalanie na trawie, ucieczka przed jednak miłym i ciepłym deszczem, książka w ogrodzie, mruczenie kota, chrupany przed komputerem popcorn, miły dotyk koszatniczki, sprawdzanie własnej wytrzymałości na bieżni, pozbycie się nawyku liczenia kalorii... Jestem szczęśliwa.
Wypatrzyłam na targu białe szparagi (zielonych nigdzie jeszcze nie widziałam...) i postanowiłam w końcu spróbować jak smakują. Kupiłam. Efektem jest ten oto pyszny makaron. Dzięki temu daniu stałam się fanką tych białych łodyżek i na pewno będą gościły na moim stole. Szparagi w dłoń!


MAKARON Z SZPARAGAMI I CZERWONĄ PAPRYKĄ /1 porcja/
75-100g podłużnego makaronu (u mnie razowe nitki)
kilka-kilkanaście białych szparagów
1/2 czerwonej papryki
mały ząbek czosnku
kawałek cebuli
trochę masła, mleka i wody
parmezan
oliwa z oliwek
sól, pieprz
szczypiorek, posiekany

Makaron ugotować al dente. Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać rozgnieciony czosnek i oczyszczone i obrane szparagi. Podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem. Dodać pokrojoną paprykę, przyprawić i dusić aż wszystko zmięknie. Pod koniec podlać szparagi lekko mlekiem, dodać trochę masła i posypać parmezanem, wymieszać. Podawać na makaronie posypane szczypiorkiem.

źródło przepisu: katieswonders

Pełnoziarniste scones.

Kiedy pierwszy raz robiłam scones, były pyszne, chociaż ciasto wyszło trochę zbyt klejące i trudno było je formować. Pech chciał także, żebym przez przypadek usunęła ich zdjęcia...
Tym razem wszystko poszło po mojej myśli. Bułeczki wyszły idealne, lekko chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, maślane (niech was nie przeraża ilość masła, dużo tłuszczu zostało na papierze na którym się piekły :) Kolejny pomysł na leniwe śniadanie przed aktywnym dniem - zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdego zadowolę takimi przepisami, bo słodkie śniadania albo się kocha albo nie, jednak mi się one szybko nie znudzą, więc musicie ze mną jakoś wytrzymać ;)


PEŁNOZIARNISTE SCONES /8 bułeczek/
1 i 1/2 cup (240ml) mąki pszennej pełnoziarnistej (drobnomielonej)
1/2 cup mąki pszennej razowej
1 łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru trzcinowego lub trochę mniej fruktozy
1/8 łyżeczki soli
5 łyżek zimnego masła, pokrojonego w drobne kawałki
1/2 łyżeczki aromatu lub ekstraktu waniliowego (tego można dać trochę więcej)
1/2 cup jogurtu naturalnego
1/2 cup mleka (użyłam sojowego)

Piekarnik rozgrzać do 220°C.
Mąki, proszek do pieczenia, cukier i sól lekko wymieszać. Do suchych składników dodać masło i wymieszać. Delikatnie połączyć z wanilią, jogurtem i mlekiem, aż będzie w stanie wyrabiać ciasto rękami. Uformować koło i podzielić je na 8 kawałków.
Blachę wyłożyć folią lub papierem do pieczenia, ułożyć scones i piec około 15 minut.
Smacznego.

Piekłam rano, tylko dla siebie z 1/4 podanych składników. Podałam z serkiem homogenizowanym naturalnym, dżemem jagodowym i prażonymi płatkami migdałów.

źródło przepisu: chocolateandcarrots

.95.

.owsianka (płatki jęczmienne, otręby pszenne) z mlekiem sojowym, brzoskwinią, masłem orzechowym i orzechami
.porridge (barley flakes, wheat bran) with soy milk, peach, peanut butter and nuts

Pan Kalafior w roli głównej.

Radosny śpiew ptaków, zielona trawa, kwiaty, no i w końcu świeże owoce i warzywa. Na przykład taki kalafior, którego lubię od zawsze.

Najwyraźniejsze wspomnienia wywołują u mnie zapachy... maślany zapach ciasteczek pieczonych bez okazji, aromat rosnących drożdży, tarte ziemniaki na chrupkie i złociste placki, rosół z ajlaufem, biały ser z cukrem i cynamonem, mamine naleśniki, zapiekany makaron, kluski i gulasz. Do każdego zapachu gotowy mam obraz z przeszłości, czasami wyraźny, czasami zamazany, ale na pewno miły.
Zapach smażonego kalafiora... Stary, wysoki stół z wielką szufladą na sztućce, mała dziewczynka wspinająca się na krzesło by pomóc babci lub mamie w panierowaniu. Już smaży się jajko, już posiekany koperek, już gotowe ziemniaki... Pyszny obiad pełen słońca i miłości, zapowiedź lata, od zawsze nieodłączny element wiosny.


KALAFIOR, OMLET ZE SZCZYPIORKIEM I MŁODE ZIEMNIACZKI /1 porcja/
kilka-kilkanaście małych ziemniaczków
kilka różdżek kalafiora
2 jajka
świeży koperek i szczypiorek
sól, zioła prowansalskie
1-2 łyżki maślanki, śmietany lub jogurtu naturalnego

Ziemniaki oczyścić i wrzucić do naczynia do gotowania na parze lub ugotować w niewielkiej ilości wody. Lekko posolić. Kalafiora podzielić na mniejsze różdżki i dodać do ziemniaków. Gotować na pół-twardo.
Rozgrzać małą patelnię teflonową lub zwykłą (z niewielką ilością oleju). Jajka rozbić i wlać na patelnię lekko roztrzepując żółtko. Posypać solą, i ziołami i szczypiorkiem. Gdy omlet zetnie się od dołu, przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę trzymać na patelni.
Ziemniaki wyłożyć na talerz, polać maślanką i posypać posiekanym koperkiem. Podać z jajkiem i kalafiorem.


KALAFIOR W PANIERCE
1/2 średniej wielkości kalafiora
1 jajko
mleko
pieprz
mąka pszenna
bułka tarta
olej do smażenia

Jajko roztrzepać z kapką mleka i pieprzem. Kalafior ugotować na pół-twardo na parze lub w niewielkiej ilości wody. Obtoczyć w mące, potem jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażyć do zrumienienia.
Podawać tak jak wyżej, z omletem, ziemniakami i koperkiem.