Strony

Szybko! Makaron z zielonym pesto.

Miły piątek, świetna pogoda i tylko cztery godziny spędzone w szkole. Ja, mimo mnóstwa czasu i tak po drodze kupuję ulubione pesto, może oliwki, zastanawiam się co też kryją kuchenne półki i w pośpiechu nastawiam wodę na makaron. Może to już uzależnienie, ale nie przejmuję się, przecież tu chodzi o smak.
Szybko. To najlepsze słowo na określenie tych dań. Co do smaku, to ludzie dzielą się na dwie grupy: tych kochających makaron z pesto, o którym tu mowa, i tych, którzy nie mogą się do niego przekonać. Od razu wiadomo, że zaliczam się do tej pierwszej grupy, wystarczy popatrzeć na zdjęcia :)
A jutro... Może znowu dynia? Smacznego.


MAKARON Z PESTO /2 porcje/
150g makaronu (użyłam pełnoziarnistego penne)
3-5 łyżeczek bazyliowego pesto
oliwa z oliwek extra vergine
dodatkowo, opcjonalnie: starty parmezan, świeża bazylia

Makaron ugotować al dente, odcedzić zostawiając kilka łyżek wody z gotowania. Włożyć z powrotem do garnka, dodać pesto, porwaną bazylię i wymieszać. Kilka chwil, mieszając, trzymać na małym ogniu. Przełożyć na talerz, posypać parmezanem i polać oliwą.


Wersje deluxe:
pełnoziarniste farfalle z pesto, gotowany na parze kurczak, groszek, kurki, pomidor i parmezan

conchiglie durum z pesto, brokuł, suszone pomidory w oliwie, czarne oliwki, parmezan, świeża bazylia

.210.



pełnoziarniste kakaowe gofry z masłem, jogurtem i syropem klonowym, kawa ricore z waniliowym mlekiem sojowym
whole wheat cacao waffles with butter, yogurt and maple syrup, chicory coffee with vanilla soy milk

Dyniowe wieloziarniste placuszki.


Potrzebuję słodyczy, rozsmakowuję się w pochłanianej po powrocie ze szkoły czekoladzie, piekę ciasta i smażę placuszki. Tak, to już jesień. W moim wykonaniu co roku taka sama, z dużą ilością urodzinowych przyjęć (w tym moich), a co za tym idzie z dużą ilością doskonałych smaków i pełna naturalnej słodyczy. Naturalnej, tak, żeby, nie wliczając cudownych okazyjnych ciast, ciasteczek i tortów, jednak, nawet jesienią zjeść coś zdrowego. Przecież potem jest jeszcze zima, święta, aromat maku, korzennych przypraw i królewskiego sernika.
Dynia. Po delikatnych placuszkach Nigelli prezentuję podobne, ale z większą ilością ziaren. W smaku przypominają trochę te ostatnie, cukiniowe, z równie doskonałą, głęboką korzenną nutą, jednak nie tak puszyste. Pyszne, ale zostawiając kilka na później, po raz kolejny przekonałam się o tym, że niektóre placki lepiej smakują mi na zimno lub dopiero po podgrzaniu. Gorąco polecam :)


DYNIOWE WIELOZIARNISTE PLACUSZKI /8-10 placków, 2 porcje/
2 szklanki startej dyni
2 łyżeczki siemienia lnianego
2 łyżeczki zarodków pszennych
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 jajko
1 łyżka miodu
3/4 szklanki maślanki

Wymieszać siemię lniane, zarodki, płatki i mąkę pełnoziarnistą. Połączwieloziarnistą mieszankę z resztą suchych składników. Oliwę, jajko, miód i maślankę ubić razem, aż zaczną się pienić. 

Wmieszać mokre składniki do suchych. Dodać startą dynię.  
Smażyć na lekko natłuszczonej patelni (dwie łyżki - 1 placuszek). Piec z obu stron, do zrumienienia.

źródło przepisu: somethingedible

.209.

owsianka z mlekiem sojowym, jabłkiem, cynamonem i suszoną żurawiną
oatmeal with soy milk, apple, cinnamon and dried cranberries

.208.

chleb żytni z masłem orzechowym i dżemem malinowo-granatowym, banan, maliny, jeżyny
rye bread w peanut butter, banana n raspberry-pomegranate jam, raspberries, blackberries

.207.




owsiano-bananowe gofry z syropem klonowym, banan, kiwi, śliwki, kawa ricore z mlekiem sojowym
banana oatmeal waffles with maple syrup, banana, kiwi, plums, chicory coffee with soy milk


I need to eat more waffles ;)

Kannst Du kochen? Frittata z dynią.


Na chwilę wróciły ciepłe dni, wyjrzało słońce i mogę znowu pedałować do szkoły. Boczne drogi, łąki, widoczne w oddali miasto, do którego zmierzam i taki jakby jeszcze letni wiatr na twarzy. To wszystko nastraja mnie bardzo pozytywnie i aż chce mi się chodzić do szkoły. Dzisiaj rozbawiło mnie coś jeszcze: Mieliśmy na niemiecku lekcję o jedzeniu i pani pytała niektóre osoby czy umieją gotować. Siedziałam i modliłam się żeby nie zwróciła się do mnie, bo nie wiem jak jest po niemiecku "dać mi przepis, a ugotuję wszystko"(no może nie wszystko, ale nie będę się rozdrabniać ;)).
Po ostatnim nawale ciast i innych słodkości na blogu, proszono mnie o jakieś wegetariańskie i obiadowe dania, a także przepisy z wykorzystaniem świeżej dyni. Jako, że uwielbiam ziemniaczane omlety, a także ciągle przeze mnie poznawaną pomarańczową słodycz, postanowiłam na podstawie poprzedniego przepisu zrobić coś podobnego. Frittata wyszła doskonale, jest idealna na szybki obiad po powrocie do domu, zdrowa, pyszna i dodająca sił. Obiecuję, ze to nie koniec dyniowych wariacji z mojej strony. Mam zamiar was jeszcze trochę nią pomęczyć. Już niedługo dyniowa granola, kolejne placuszki z nią w roli głównej, muffiny...


FRITTATA ZIEMNIACZANA Z DYNIĄ /1 porcja/
3 jajka
2 małe ziemniaczki
200g świeżej dyni (waga po obraniu i pozbawieniu nasion)
1 łyżka startego parmezanu
1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
pieprz i sól
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Ziemniaki i dynię pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i gotować aż zmiękną. Jajka ubić z parmezanem i zalać masą warzywa. Smażyć do ścięcia spodu po czym przewrócić na drugą stronę. Po kilku minutach wszystko jest gotowe.
Polałam ostrym sosem bbq, ale solo jest równie dobre.

.206.


dyniowa granola z jogurtem i syropem klonowym, śliwki, zielona herbata
pumpkin granola with yogurt and maple syrup, plum, green tea


The pumpkin granola recipe will appear in the next few days on the blog.

Współne pieczenie. Ciasto "Kleks"


Kolejne ciasto, które upiekłam razem ze słodkimi inspiracjami. Dzisiaj ukochane drożdżowe, bardziej pracochłonne od innych ciast, ale jednak u mnie wygrywa. Z tym wypiekiem miałam trochę przygód, bo chociaż podeszłam do niego z zapisanym na kartce przepisem, po drodze dużo pomieszałam i w sumie wyszło na to, że wszystko zrobiłam na oko i nie tak jak trzeba*... Wyszło, a nawet, jeśli miało być puszyste i kryjące w sobie ogrom doskonałych smaków, wyszło znakomicie. Jestem dumna ;)
Bardzo dziękuję Magdzie za wspólne pieczenie oraz dziewczynom, z którymi kręciłam reklamę i które pomagały mi jeść.


DROŻDŻOWE CIASTO KLEKS /16 kawałków/
200 ml mleka
50 g masła
375 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
50 g cukru
kilka kropli ekstraktu waniliowego
1 średniej wielkości jajko

Mleko podgrzać w małym rondelku. Rozpuścić w nim masło lub margarynę. Mąkę przesiać do miski, dokładnie wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki oraz mleko z tłuszczem i wyrobić ciasto (mikserem ok. 5 min., ręcznie dłużej). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości.
Ciasto oprószyć delikatnie mąką i wyrobić raz jeszcze na blacie. Rozwałkować i ułożyć na natłuszczoną blachę (30x40 cm).
 
masa twarogowa:
80 g masła
150 g cukru
3 jajka
1 opakowanie niesłodzonego budyniu waniliowego (40g)
1 kg twarogu, zmielonego
2 łyżki mleka
skórka z 1 cytryny

Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, jajka, twaróg, budyń w proszku, mleko i skórkę (ja po prostu wszystko zmiksowałam). Mieszać, aż do uzyskania kremowej masy, nałożyć na ciasto i wyrównać wierzch.
 
dodatkowo:
500 g masy makowej
350 g konfitury (użyłam wiśniowej)

Masę makową i konfitury nakładać naprzemiennie, małymi porcjami na masę twarogową.
 
kruszonka:
200 g mąki pszennej
100 g cukru
125 g masła

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać masło, wyrabiać aż do uzyskania dużych okruchów ciasta. Posypać kruszonką nadzienie.
Piec w 180 st. C (160 st. C z termoobiegiem), ok. 45 minut.

źródło przepisu: książka "Ciasta jak u mamy dr Oetkera"

* Koniec końców upiekłam je z połowy składników na blaszce 24x24. Wszystko podzieliłam na pół oprócz ilości masła w spodzie, przez co wyszedł zbyt lepki, dodałam więc mąkę do odpowiedniej konsystencji oraz dodatkowe 1/4 saszetki drożdży.

.205.

 resztki ziarnistych naleśników z masłem orzechowym, koktajl malinowo-bananowy
leftover grainy crepes with peanut butter, raspberry-banana smoothie

Współne pieczenie. Jabłecznik na spodzie z musli.


Moje pierwsze wspólne pieczenie na blogu. W sumie dzisiaj bez pieczenia, bo robiąc to ciasto nie trzeba nawet włączać piekarnika, ale o tym zaraz. Całą akcję zaproponowała mi mania1790 ze słodkich inspiracji. Bez wahania zgodziłam się na wspólny słodki weekend, tym bardziej, że ku mojemu zdziwieniu Magda jest z tego samego rocznika co ja. Dwa dni 94 rządzi słodkościami ;)
Jabłecznik, niby coś tradycyjnego, niezbyt zaskakującego, a jednak zawsze urzeka swym smakiem. Ten również, mimo swej inności, chrupkiego spodu i dużej ilości suszonych owoców. Jest pyszny. Przepis podaję w oryginalnej wersji, ja jednak robiłam go w formie o średnicy 23cm, więc dałam kilka jabłek więcej, zostawiając tą samą ilość reszty składników. W tej wersji jabłecznik dla wszystkich którzy go jedli był odpowiednio, a ja nawet powiedziałabym, trochę zbyt słodki, więc jeśli robicie z 1kg lepiej zmniejszyć trochę ilość cukru. Kolejną moją zmianą było użycie wódki zamiast rumu oraz pominięcie goździków. Z resztą niezależnie od słodyczy, użytego alkoholu czy przypraw, ani się obejrzysz, ciasto zniknie.


JABŁECZNIK NA SPODZIE Z MUSLI /16 kawałków/
1 kg kwaskowatych jabłek
200g musli
100g orzechów włoskich
100g masła
100g rodzynek
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki czystej pektyny z jabłek (można zastąpić tą samą ilością żelatyną lub 40g żelfixu)
100g cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 kieliszek rumu
sok z 1 cytryny
cynamon

Musli i orzechy uprażyć za suchej patelni. Ostudzić. Zmiksować w malakserze, a następnie utrzeć z miękkim masłem. Do tortownicy o śr. 20 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) wsypać mieszankę i przycisnąć, formując płaski spód. Odstawić do schłodzenia na 20 min., do lodówki. Rodzynki namoczyć w rumie. Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Podlać kilkoma łyżkami wody i rozgotować na małym ogniu pod przykryciem (zostawiłam trochę małych kawałków jabłek). Wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Pektynę wsypać do gotującego się musu jabłkowego. Gotować na małym ogniu przez 3 min., intensywnie mieszając. Dodać namoczone rodzynki, skórkę pomarańczową, doprawić przyprawami. Ostudzić i nałożyć na spód. Wyrównać. Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia, na przynajmniej 3-4 godziny. Ciasto wyłożyć na talerz, dowolnie udekorować.

źródło przepisu: "Pani domu - Ciasta z owocami i konfitury"

.204.

 ziarniste naleśniki z twarożkiem, musem jabłkowym, truskawkami i miętą
grainy* crepes with quark, apple sauce, strawberries and mint


*For whole-grain pancakes I added pumpkin seeds, sesame, linseed, sunflower seeds and almonds.

.203.

 owsianka z mlekiem sojowym, jagodami, wiórkami kokosowymi i białą migdałową czekoladą ritter
oatmeal with soy milk, blueberries, desiccated coconut and white almonds ritter chocolate

Kurki!

Poprzestając na jesiennych smakach, kurki. Dzięki nim nawet najzwyklejszy obiad można nazwać wykwintnym. Czy to dodane do makaronu z odrobiną śmietany, czy w serowym sosie, czy choćby i w zwykłej jajecznicy, kurki zawsze nadają królewskiego wyrazu. Żałuję, że dopiero w tym roku spróbowałam ich po raz pierwszy, ale lepiej późno niż wcale, pokochałam je od razu.
Pierś faszerowana grzybami, proste, pyszne danie, które zadowoli niejednego smakosza. Do tego ziemniaczki, lekka surówka i... zapraszam na ucztę.


PIERŚ FASZEROWANA KURKAMI /4 porcje/
4 pojedyncze piersi z kurczaka
3 garści kurek
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
sos sojowy
sól morska i czarny pieprz
ostra papryka w proszku
suszony tymianek
oliwa z oliwek

Mięso oczyścić i każdą część naciąć tworząc kieszonkę. Skropić sosem sojowym, posypać solą i tymiankiem, wymieszać.
Kurki oczyścić, pokroić. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek, a po 1-2 minutach kurki. Smażyć kilka minut, aż kurki nie będą surowe. Przyprawić pieprzem, sosem sojowym i papryką.
Powstały farsz nałożyć do utworzonych w mięsie kieszonek i spiąć wykałaczką. Grzyby, które zostaną pozostawić do podania. Mięso wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć do ścięcia i zrumienienia. Na końcu dorzucić na patelnię pozostałe grzyby i chwilę razem podsmażyć. Podawać.

źródło przepisu: eksperymentalnie, eksplozjasmaku


SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
kilka liści kapusty pekińskiej
kilka rzodkiewek
2 ogórki gruntowe
1/2 papryki
2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. koperek, pietruszka, bazylia)
włoski winegret lub inny sos sałatkowy

"FRYTKI"Z PATELNI
kilka ziemniaków
oliwa z oliwek
sól morska
zioła prowansalskie

Ziemniaki dokładnie umyć i bez obierania pokroić w drobną kostkę 1x1cm. Na głębokiej patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy i smażyć ziemniaki, od czasu do czasu mieszając, do miękkości.

.202.


drożdżówka z malinami i kardamonem, jogurt naturalny z otrębami, kawa ricore z mlekiem ryżowym
raspberry cardamom bun, plain yogurt with bran, chicory coffee with rice milk


raspberry bun recipe: makaronirodzynka

.201.


pełnoziarniste cynamonowo-cukiniowe pancakes z masłem orzechowym, bananem i malinami, herbata
whole wheat cinnamon zucchini pancakes with peanut butter, banana and raspberries, tea


recipe for these pancakes: makaronirodzynka

Pancakes. Cynamonowa cukinia.


Lubię warzywa w słodyczach i lubię cukinię, tak po prostu, na surowo, podsmażoną czy też w plackach. Jestem też wielbicielką ciast z cukinią i jak już wiecie ogromną plackoholiczką, postanowiłam więc ponownie wykorzystać ją w czymś słodkim. Oto są: duże, cynamonowe i kolejne, które dołączyły do grona tych doskonałych. Cukinia siedzi gdzieś w środku, odrzuca swym kolorem niejadków, przyciąga tych, którzy kiedykolwiek spróbowali warzywnej słodyczy i rozdziela pomiędzy placki swą zdrowotną wartość.
Układam naleśnikową wieżę,


CYNAMONOWE PANCAKES Z CUKINIĄ /8 placków/
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka cukru (dałam trzcinowy brązowy)
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko (lub 2 białka)
3/4 szkl. maślanki (lub 1/2 szkl. dowolnego mleka)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szkl. startej cukinii, odciśnięte z nadmiaru wody 

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. W innej misce wymieszać białka jaj, maślankę i ekstrakt waniliowy. Wlać mokre składniki i cukinię do suchych i wymieszać do połączenia składników. Smażyć po 1 / 4 szklanki ciasta na lekko wysmarowanej patelni. Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami (syrop klonowy, masło, masło orzechowe, owoce, dżemy...).

źródło przepisu: chocolateandcarrots

.200.

owsianka z mlekiem ryżowym, budyniem czekoladowym, cynamonem i jabłkami, ziołowa herbata
oatmeal with rise milk, chocolate pudding, cinnamon and apples, herbal tea

.199.

płatki jaglane z mlekiem sojowym, siemieniem, rodzynkami, kiwi i syropem klonowym
millet flakes with soy milk, flax-seeds, raisins, kiwi fruit and maple syrup

.198.


tosty z masłem i musem jabłkowym, jajecznica, grillowane pieczarki i pomidorki koktajlowe, kawa ricore z mlekiem ryżowym
toast with butter and apple sauce, scrambled eggs, grilled mushrooms and cherry tomatoes, ricore coffee with rise milk


homemade sunflower bread recipe: makaronirodzynka
apple sauce recipe: makaronirodzynka