Strony

.429.

Razowy naleśnik z twarożkiem, powidłami śliwkowymi, cynamonem i świeżo ubitą śmietaną (bez cukru), herbata.
Whole wheat crepe with quark, plum jam, cinnamon and fresh whipped cream (no sugar), tea.


Egoistycznie z rana, czyli jak ubić śmietanę na jedną porcję, żeby nie kusił fakt wylizania reszty prosto z miski. Wzięłam 50g kremówki 30%, nie słodziłam, bo twarożek dosmaczyłam syropem z agawy. Do tego babcine powidła. Ludzie, jakie to było dobre...

40 komentarzy:

  1. Uwielbiam naleśniki, a ten to musi dawać energetycznego kopa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo tak, wierzę, że musiało być dobre! dawno nie ubijałam sobie śmietany! wieki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wątpię! Domowe powidła śliwkowe są kosmiczne! Rozkoszne śniadanko, choć przyznam, że bitą śmietanę lubię tylko z dodatkiem słodyczy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. OOooo tak, takie naleśniczki by się wsunęło. :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zamieniłabym tylko śliwkę na jagody i chętnie bym Cię objadła ;) A bitej śmietany nigdy nie słodzę, wolę ją bez cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę, że i u Ciebie dziś naleśnikowo ;) Naleśniki zawsze, wszędzie i o każdej porze ;D Wybrałaś pyszne dodatki ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. Sylwio, wolisz naleśniki czy pankejki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba pancakes, ale dzisiejsze naleśniki położyły resztę na łopatki ;)

      Usuń
    2. Dziwne, nigdy nie jadłam naleśników z prawdziwą bitą śmietaną. Chyba spróbuję, skoro tak chwalisz, bo bitą śmietanę solo (też bez dosładzania) ubóstwiam, szczególnie, kiedy zostaje (musi zostać!) trochę z kremu do ciasta ;)

      Usuń
  8. Też lubię taką niesłodzoną. Wystarczy do niej odrobinka cukru i już mnie mdli :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Podzieliłabyś się z nami przepisem na te przepyszne naleśniki? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 jajko
      55g mąki pszennej razowej (typ 2000)
      łyżeczka-łyżka mąki pszennej jasnej
      1/4 szkl. mleka sojowego
      1/4 (?) szkl. wody
      szczypta soli
      kapka ekstraktu waniliowego (można użyć dowolnego aromatu lub pominąć)

      Wszystkie składniki wymieszałam. Na patelni naleśnikowej rozprowadziłam trochę oleju i masła (moim zdaniem z ich dodatkiem są lepsze). Całą masę wylałam na patelnię, po ścięciu spodu przewróciłam na drugą stronę i dalej smażyłam.

      Dodatki to 1/3 250g kostki twarogu rozgniecione z kilkoma łyżeczkami serka wiejskiego i syropem z agawy, powidła śliwkowe, cynamon i ubita śmietana.

      Usuń
  10. Pycha, dawno nie robiłam naleśników na śniadanie;)

    OdpowiedzUsuń
  11. ...ale zjadłabym takiego naleśniczka ;)

    Zapraszam do zabawy: http://shyfullka.blogspot.com/2012/05/majowka-w-moim-maym-raju-11-pytan.html

    OdpowiedzUsuń
  12. zjadłaś tylko 1 nalesnika? bo na zdjęciu widać 2;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To 1 gigantyczny, złożony 2 razy. Zaraz dodam przepis :)

      Usuń
  13. Pycha! Uwielbiam cynamon, ale o dziwo nigdy nie jadłam go w połączeniu z bitą śmietaną. Czas spróbować ;D

    OdpowiedzUsuń
  14. naleśnik razowy z twarożkiem to jedno z moich ulubionych śniadań <3 pycha !

    OdpowiedzUsuń
  15. no ja sobie wyobrażam jakie to było dobre! ;) mniaam!

    OdpowiedzUsuń
  16. naleśniki z twarożkiem i śmietaną, poranek doskonały :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pastwisz się. Czemu u wszystkich dziś naleśniki?
    Zrób mi takiego na obiad! *.*

    OdpowiedzUsuń
  18. Rany, muszę takiego zjeść, muszę!:)

    OdpowiedzUsuń
  19. zazdroszczę babcinych powideł oczywiście! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. A ja bitą śmietanę to tylko słodką!Przepyszna!
    Nie dawno zrobiłam na deser bitą śnietanę z 2 kartoników kremówki z cukrem i wszystko zjadłam sama!;)
    Hania

    OdpowiedzUsuń
  21. Człowieku, jaką ja mam teraz ochotę na naleśniki! A bitą śmietanę, tą prawdziwą to najbardziej lubię właśnie niedosładzaną :D

    OdpowiedzUsuń
  22. hej. mam pytanie z innej beczki. czy flan to podobny deser to sufletu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam się ;) Ale z tego co mówi google, flan to deser jajeczny, coś w rodzaju kremu, podawany na zimno. Suflet to deser (także z jajek), ale zapiekany.

      Usuń
    2. ale flan tez sie piecze

      Usuń
  23. jeej , jak to pysznie wygląda ! : ) aż mi ślinka cieknie ..

    OdpowiedzUsuń
  24. Noooo wyobrażam sobie, jak pyszne musiało być... <3

    OdpowiedzUsuń
  25. Wierze, że dobre! I jak smacznie wygląda... ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Też często egoistycznie przygotowuję dodatki do śniadania, żeby nie zjeść ich w nadmiarze bo jestem do tego jak najbardziej zdolna. Naleśniki chodzą za mną przez długi czas a przez to zdjęcie mam na nie jeszcze większą ochotę. Musiały smakować obłędnie z konfiturą babciną, która zawsze jest najlepsza nie do zastąpienia!

    OdpowiedzUsuń
  27. Ale masz dziewczyno pomysły!!! skąd Ty czerpiesz natchnienie do ciągle nowych wyzwań? podziwiam...

    OdpowiedzUsuń
  28. zapraszam do tag'u :) : http://hangaroundkitchen.blogspot.com/2012/05/143.html

    OdpowiedzUsuń
  29. O, a taki dwa dni temu miałam na kolacje :) cynamon, twarożek i śliwkowe powidła akurat mamine :) to by się zgadzało :*

    OdpowiedzUsuń
  30. podałabys swój jadłospis z dzis/wczoraj? widziałam że oststanio dodałas nowy na notideal :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiaj pochłonęłam więcej niż 1/4 blaszki ciasta, więc nie wiem czy chcesz widzieć ten jadłospis ;)

      Usuń
  31. jaka duza jest twoja patelnia ze wychodzi tylko jeden nalesnik?

    OdpowiedzUsuń