Mimo krótkotrwałego odwyku od cukru, nie jestem w stanie wytrzymać bez pieczenia. Tym samym biorę stewię zamiast cukru i niesłodzony jagodowy mus z sklepu z ekologiczną żywnością. Dodaję jeszcze bezcukrowy lukier z dodatkiem cytrynowego soku i gotowe. Już nikt nie jest w stanie odróżnić ich od tych z białym cukrem. Misja zakończona, kubki smakowe baaaardzo zadowolone.
Pełnoziarniste ślimaczki z serem i musem jagodowym /9 sztuk/
75g oleju
250g mleka sojowego (może być zwykłe)
25g świeżych drożdży
szczypta soli
25g stewii w pudrze
500g mąki (dałam 150g pszennej i 350g pszennej pełnoziarnistej)
250g białego sera półtłustego + 2 łyżeczki stewii + żółtko (utrzeć razem)
mus jagodowy lub dowolny niskosłodzony dżem
białko
Przygotować zaczyn: drożdże pokruszyć, posypać łyżką stewii i wymieszać z lekko podgrzanym mlekiem. Odstawić na 10 minut.
Dodać do zaczynu olej, sól, mąkę i pozostałą stewię. Wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt. Rozsmarować masę serową, na jednym z brzegów, łyżeczką ułożyć dżem. Zwinąć ciasto w rulon, zaczynając zawijanie od brzegu posmarowanego dżemem. Podzielić roladę na 9 części.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić (przykryte ściereczką) do wyrośnięcia na 10-15 minut. Kiedy podrosną posmarować białkiem.
Piec w temperaturze 220°C przez około 15 minut.
Smarować lukrem przygotowanym ze stewii wymieszanej z sokiem z cytryny i niewielką ilością wody.