Strony

.1248. kakaowa owsianka

czekoladowa owsianka (50g płatków owsianych, łyżka otrąb, łyżeczka siemienia, łyżeczka nasion chia, łyżka kakao, szklanka mleka sojowego) z bananem, gruszką, malinami i syropem klonowym
chocolate oatmeal with banana, pear, raspberries and maple syrup


"Co mamy dzisiaj na śniadanie?
dąsy czy gderanie?
co mamy na śniadanie?
co mamy dzisiaj na śniadanie?
dąsy czy gderanie?
co mamy na śniadanie?
...
Poczułem się w obowiązku 
donieść ci o moich przemyśleniach
otóż obserwuje cię od pierwszego wejrzenia
że bywasz do kitu, nie ma to znaczenia
bo z gruntu jesteś git i wcale nie musisz się zmieniać"

.1247.

owsianka z bananem, żurawiną i masłem orzechowym
oatmeal with banana, cranberries and peanut butter

Chyba straciłam głos przez wczorajsze darcie się na Happysad ^^ Ale i tak jest fajnie. Jest muzyka z rana i jest owsianka ;)

.1246. owsianka z żółtymi malinami

owsianka z bananem, malinami, orzechami pecan, masłem orzechowym i miodem
oatmeal with banana, raspberries, pecan nuts, peanut butter and honey

Do gotującej się owsianki dodaję ostatnio po łyżeczce nasion chia i mielonego lnu. Przygotowanie wygląda więc następująco: 50-60g płatków owsianych wrzucam do garnka i zalewam wieczorem szklanką mleka sojowego. Zostawiam na kuchennym blacie. Rano owsiankę zagotowuję i czekam aż lekko zgęstnieje. Wrzucam owoce, siemię lniane i chia, gotuję jeszcze chwilę razem po czym podaję z resztą dodatków. Film instruktażowy już kiedyś pokazywałam:

.1245. malinowa drożdżówka

pełnoziarnista cynamonowa drożdżówka z żółtymi i czerwonymi malinami, smoothie malinowe z chia i siemieniem lnianym
wholemeal cinnamon yeast bun with golden and red raspberries, raspberry smoothie

60g mąki pszennej pełnoziarnistej wymieszałam z 10g świeżych drożdży, szczyptą cukru, większą szczyptą cynamonu, łyżeczką słodzika, łyżką oleju i 40ml mleka sojowego. Ręcznie wyrobiłam ciasto, podsypując trochę dodatkową mąką. Odstawiłam na 5-10 minut. Małe naczynie żaroodporne wysmarowałam olejem i wyłożyłam w nim ciasto, do środka wkładając garść malin. Piekłam w 200 stopniach ok. 10 minut.

.1244. białkowe pancakes

białkowe pełnoziarniste placki z płatkami kokosa, borówkami i syropem daktylowym
protein wholemeal pancakes with coconut flackes, blueberries and date syrup

20g czekoladowej odżywki białkowej, 30g mąki owsianej, 30g mąki pszennej pełnoziarnistej, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 150ml mleka sojowego. Wszystko wymieszane i smażone na teflonie. Wychodzi tyle placków ile widać na zdjęciach. 

.1243.

 kasza jaglana z siemieniem lnianym i prażonym jabłkiem
millet with flaxseeds and sauted apple

.1242.

 owsianka z bananem, siemieniem lnianym, śliwkami i syropem klonowym
oatmeal with banana, flaxseeds, plums and maple syrup

Say Something - Boy Epic Cover

.1241.

owsianka z bananem, brzoskwinią, chia, jagodami goji i orzechami laskowymi
oatmeal with banana, peach, chia, goji berries and hazelnuts

Wegańska cukiernia: Szarlotka sypana.


Robiłam ją już kiedyś, nie zastanawiając się wtedy nad jej wegańskim charakterem. Pierwszą odsłonę tej szarlotki w moim wykonaniu możecie zobaczyć tu <. Tym razem smakowała mi chyba jeszcze bardziej. Choć nie wątpię, że mogła to być zasługa tego, że nie miałam w ustach żadnego ciasta od prawie miesiąca -dla mnie to cała wieczność ;) Z pewnością bez winy nie jest tu też jabłecznik, który spoglądał na mnie często podczas wakacji w Pieninach zza szyby przydrożnego lokalu. Z całą pewnością zamówiłabym go, gdybym tylko mogła. Dzisiaj więc chrapka została zaspokojona w zupełności kilkoma kawałami jabłkowego cuda.

Szarlotka, szybka w przygotowaniu, wilgotna, nie za słodka. Idealna. Go Vegan!


Przepis zaczerpnięty z bloga Weganie.

Składniki:
. 1 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
. 1 szklanki mąki pszennej
. 2 szklanki kaszy manny
. 1,5 szklanki cukru
. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
. 1 kostka (250 g) margaryny wegańskiej (np. Alsan)
. 1,5 kg soczystych jabłek

Sposób wykonania:
Wymieszać w misce mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia. Włączyć piekarnik na 180° C. Opłukać i obrać jabłka, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wysypać 1/3 suchych składników (ok. 1 i 3/4 szklanki) i równo rozłożyć łyżką. Następnie wyłożyć 1/2 startych jabłek i także wyrównać łyżką. Znowu wysypać niecałe 2 szklanki suchych składników, a na nie wyłożyć pozostałą część jabłek. Górna warstwa to pozostała część suchych składników. W rezultacie powinny być 3 warstwy suche i 2 mokre.
Na wierzch ciasta układamy pokrojoną w plastry margarynę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50-60 min. Gdy ciasto się upiecze i wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.

.1240. bananowe pancakes

placki z bananem, czekoladą i wiórkami kokosowymi
wholemeal banana pancakes with chocolate and dessicated coconut

30g mąki owsianej, 30g mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 banan, 150ml mleka sojowego, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka oleju, łyżeczka stevii lub innego słodzika. Banan rozgnieciony, wszystko wymieszane i smażone na teflonie. Wychodzą 3 duże placki.

Fasolowe burgery i wegański majonez.


Wegańskie burgery chodziły za mną od momentu pierwszego spróbowania ich w Krowarzywa w Warszawie. Chodziły tak i chodziły, aż wpadł na mnie ten film z przepisem od Otwartych Klatek. Zanim go zobaczyłam, tkwiłam w przekonaniu, że zrobienie domowego majonezu to robota bardzo mozolna i odstraszało mnie to na kilometr. A że nie widziałam innego dobrego beznabiałowego sosu do burgerów, to i te zostawały przeze mnie cały czas odkładane. W tym momencie okazuje się, że zrobienie majonezu (ba! przegenialnego czosnkowego majonezu!) trwa nie więcej niż 3 minuty. Do tego przygotowanie burgerów, które zajęło mi nie więcej niż 15 minut. Tak, po 15 minutach mogłam jak dziecko cieszyć się z chrupiącego, sycącego i pysznego burgera. Teraz będę je pewnie powtarzać jak szalona i wam też polecam!



MAJONEZ SOJOWY
Składniki:
. pół szklanki mleka sojowego
. 1 szklanka oleju
. szczypta soli
. szczypta pieprzu
. łyżka musztardy
. 1-2 posiekane ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucić do kielicha blendera i zmiksować na gładką, gęstą masę.

FASOLOWE BURGERY
Składniki:
. 1 puszka czerwonej fasoli
. 2 łyżki kaszy manny
. 1 łyżka oleju roślinnego
. 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej)
. przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, dodałam też przyprawę do kurczaka
. 2 garści ziaren słonecznika
. bułka tarta do obtoczenia

. 4 bułki hamburgerowe lub inne (u mnie grahamki)
. sałata, pomidor, cebula i zielona papryka
. ketchup

Sposób wykonania:
Fasolę rozgnieść tłuczkiem lub krótko zmiksować, wymieszać z kaszą, mąką, olejem, przyprawami i słonecznikiem. Z masy uformować 4 kulki, po czym spłaszczyć je tak, by miały szerokość wybranych przez nas bułek. Tak przygotowane kotlety obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.
Bułki przekroić na pół i podpiec chwilę w piekarniku, by stały się ciepłe i chrupiące. Posmarować je majonezem, ułożyć sałatę, fasolowy kotlet,  plastry pomidora, cebuli i papryki. Polać ketchupem, ewentualnie jeszcze majonezem, przykryć drugą połówką bułki i jeść :)

.1239.

Zanim założyłam bloga śniadaniowego, w sieci trudno było o śniadaniowe blogi, a ja, możecie wierzyć lub nie, jadłam codziennie na przemian musli z jabłkiem i musli z bananem. Brałam płatki, kroiłam owoce i zalewałam całość mlekiem. Codziennie, przez ponad rok. W całej tej monotonii zmieniała się tylko ilość dodawanej mieszanki, rosnąca wraz z moją świadomością tragizmu swojego żywienia (po roku nie były to już 2, tylko nawet 12 łyżek płatków). Z czasem zmienił się też rodzaj dodawanego tu mleka, bo wlewane w siebie codziennie krowie mleko, nasilało moje problemy żołądkowe.

Dzisiaj wracam do tego połączenia: jabłko i wypakowana mieszanka musli od mixit. Czyżbym za tym tęskniła?
musli z ciepłym mlekiem sojowym i jabłkiem
muesli with warm soy milk and apple

.1238. śniadanie w Pieninach

kawowy placek owsiany z bananem, migdałami i brzoskwinią
coffee oatmeal pancake with banana, almonds and peach

.1237. śniadanie w Pieninach

bułka ziarnista z paprykowym pasztetem sojowym, ogórkiem i pomidorem / dżemem morelowym
wholemeal bun with soybean pate, cucumber and tomato / apricots jam

.1236. śniadanie w Pieninach, placek wegański bez mleka roślinnego

pełnoziarnisty placek z borówkami, morelami i syropem klonowym
wholemeal pancake with blueberries, apricots and maple syrup

Wbiegłam wczoraj na Trzy Korony i zważając na fakt, że moja przerwa od biegania trwała prawie 3 tygodnie, wstałam dzisiaj z obolałymi nogami i jeszcze większymi zakwasami brzucha. Na regeneracyjne śniadanie lubię placki. Problem w tym, że jestem tu, w Sromowcach, gdzie do dyspozycji w kuchni mam małą patelnię z nie do końca dobrym teflonem, ani jednej łopatki do przewracania ciasta na drugą stronę, ani kropli oleju czy innego tłuszczu, łącznie z masłem orzechowym, które właśnie się skończyło. Skończył się też mój drugi i zarazem ostatni zabrany tu karton mleka sojowego (zostawiłam jeszcze tylko trochę, do jutrzejszej porannej kawy). I jak żyć, kurcze, jak żyć, skoro w żadnym sklepie go tu nie dostanę. Potrzeba matką wynalazków, więc skoro miał być placek, to placek był. Placek egoistyczny, bo Mateusz wyszedł z samego rana, na swoje własne wyzwanie - 32km po górach. Zostałam pod kołderką, słuchając Pidżamy Porno i snując plany na resztę dnia. No i placek wyszedł: 1 łyżkę nasion chia zalałam wodą, odstawiłam na 5 minut, aż nabrały "jajecznej" konsystencji po czym wymieszałam z 4 łyżkami mąki pełnoziarnistej, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia i większą ilością wody (taką, by ciasto było gęste, kleiste, ale też nie za bardzo zbite). Gotową masę połączyłam z dużą ilością borówki amerykańskiej i nieufnie wyłożyłam całość na mocno rozgrzany teflon. Po kilku minutach placek dało się spokojnie zsunąć na talerzyk, po czym szybkim ruchem przerzucić go na drugą stronę i dosmażyć jeszcze chwilę. Pyszny i mocno jagodowy, podany został z morelą i dodatkowymi borówkami.

.1235. śniadanie w Pieninach

Doładowanie na długie wędrówki, część dalsza: Surowa owsianka z chia, migdałami, bananem, masłem orzechowym i syropem klonowym.
Raw chia oatmeal with banana, almonds, peanut butter and maple syrup.

.1234. śniadanie w Pieninach

Owsianka z bananami, nektaryną, masłem orzechowym i migdałami.
Oatmeal with bananas, nectarines, peanut butter and almonds.

.1233. śniadanie w Pieninach

Owsianka z bananem, borówkami, czekoladą i masłem orzechowym.
Oatmeal with banana, blueberries, chocolate and peanut butter.

.1232. śniadanie w Pieninach

Pudding chia z bananem, nektaryną, migdałami i syropem klonowym.
Chia pudding with banana, nectarine, almonds and maple syrup.

.1231. śniadanie w Pieninach

Pełnoziarniste tosty z paprykowym pasztetem sojowym i pomidorem.
Wholemeal toast with soybean pate and tomatoes.

Pada dzisiaj. Leniwie planujemy dzień, sącząc kawę i przegryzając tosty. Tosty z tostera, po którego wracaliśmy specjalnie do domu, będąc już trochę od niego. Chyba się opłacało. Ja pasztet sojowy, Mateusz tuńczyk z wody i widok na zamglone Trzy Korony w tle. I tak mi tu fajnie.