Strony

Po prostu owsianka.

Dzwoni budzik i leniwie zwlekam się z łóżka. Zaraz jednak jem już czekającą na mnie w lodówce owsiankę, ona daje mi spory zastrzyk energii i jest pyszna!
Owsianka to potrawa, którą miałam okazję spróbować dopiero przyrządzając ją samodzielnie całkiem niedawno. Mogę szczerze przyznać, że zanim się do niej przekonałam próbowałam kilka różnych sposobów na jej wykonanie i dopiero niżej przeze mnie przedstawiony w pełni spełnił moje oczekiwania. Może nie każdemu posmakuje, może ktoś dalej będzie szukał swojej ulubionej, ale dla mnie jest idealna i jedyne co teraz zmieniam to dodatki.


OWSIANKA /1 porcja/
3-6 łyżek płatków owsianych (czasami daję pszenne, orkiszowe lub żytnie)
1 łyżka dowolnych otrąb
1 szklanka mleka sojowego
garstka zarodków pszennych (opcjonalnie)
przegotowana woda (opcjonalnie)

Wieczorem: płatki wymieszać w garnuszku z otrębami, zalać odrobiną wody (do poziomu płatków). Gdy woda wsiąknie, dodać mleko. Garnek przykryć i wstawić do lodówki
Rano: trzymając na małym ogniu owsiankę zagotować i gotować do ulubionej konsystencji w razie potrzeby dodając mleka lub wody. Podać z dowolnymi dodatkami.

Moje owsianki znajdziecie na porannych inspiracjach.

8 komentarzy:

  1. Owsianka - coś co każdego dnia potrafi mnie mile zaskoczyć, urozmaicić śniadanie i dać dawkę energii :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam owsianki, dobrze ze zamiescilas taki przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo ale fajny przepis :) Muszę wypróbować, choć nie przywykłam do jadania owsianek na śniadanie :P

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie, ja robiłam z mlekiem sojowym i mi nie podchodzi ale za to ze zwykłym... mmm. uwielbiam wsypywać co tam znajdę w zakamarkach szafki. ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. ja bardzo lubię sojowe - kwesta gustu, tak czy tak owsianka jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super jest też najzwyklejsza na mleku z odrobiną soli i cukrem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. czy to możliwe, żebym miała po owsiance straszne wzdęcia? mam dośc uczulony brzuch na to, więc nie mogę spożywać roślin strączkowych, cebuli (i wszystkiego, co ma wartwy) i w ogóle produktów, które słyną z właściwości "wzdymających". Jak to jest z płatkami owsianymi, w dodaku zamoczonymi na noc i napęczniałymi w wodzie/mleku ?

    OdpowiedzUsuń
  8. może tak jak ja masz problemy trawienne po wypiciu mleka? spróbuj zjeść owsiankę z jogurtem lub na innym mleku niż krowie i zobaczysz. płatki owsiane raczej nie powodują takich dolegliwości.

    OdpowiedzUsuń