Wczoraj na fanpage pytałam was o przepisy na białkowe ciacha, a już dzisiaj postanowiłam jeden z nich wypróbować. Skusiło mnie czekoladowe ciasto z fasoli, które chodzi za mną już od jakiegoś czasu. Wzięłam przepis Anety i zmodyfikowałam go nieco przeglądając kilka tych z sieci. Wiecie co jest w nim najlepsze oprócz tego, że smakuje jak murzynek? Że można zjeść połowę blaszki bez wyrzutów sumienia - sprawdzi się nawet na redukcji. A kto by nie chciał zjeść połowy ciasta? ;D
czekoladowe ciasto z fasoli z waniliowym twarożkiem
chocolate red bean cake with vanilla quark
1 puszka czerwonej fasoli3 łyżki gorzkiego kakao
50g odżywki białkowej (dałam taką o smaku sezamowo-czekoladowym)
25g słodzika do wypieków
1 banan
1/3 szklanki wody
1 jajko + 2 białka jaj
łyżeczka proszku do pieczenia
aromat/ekstrakt waniliowy (ja mam domowej roboty)
Fasolę odsączyć, opłukać i zblendować wraz z pozostałymi dodatkami. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w 180 stopniach.
Makro całości: 748kcal / 73g białka / 80g węglowodanów / 10g tłuszczu
Ekstra pomysł;)
OdpowiedzUsuńczym mogę zastąpić odżywkę białkową ? :)
OdpowiedzUsuńMożna zupełnie pominąć :) Tu np. przepis bez niej: http://ar.pl/kuchnia-ft/dietetyczne-muffiny-z-fasoli-z-kawalkami-czekolady/
UsuńWlasnie co mozna dodac zamiast odzywki? Albo ewentualnie jakies namiary na dobra i niedroga odzywke dla kogos poczatkujacego ??
OdpowiedzUsuńOstrovit Shape WPC 80 tania, smak i rozpuszczalność 10/10
UsuńDziękuję:) Fanka z FB :)
Usuńo rany, koniecznie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńo jakim smaku dałaś odżywkę?
czekolada - sezam
UsuńRany <3 pięknie to twoje ciacho wygląda <3 Smacznego życzę!
OdpowiedzUsuńChętnie zmodyfikuję wedle moich wegańskich potrzeb :)
OdpowiedzUsuńRobie:D myslisz ze bez slodzika bedzie dość slodkie?
OdpowiedzUsuńJa dodałam 15g słodzika i jest bardzo mało słodkie, dlatego w przepisie napisałam 25. Bez niego będzie gorzkawe.
UsuńUwielbiam to ciacho, robię regularnie :D
OdpowiedzUsuńA przepis na ten przepyszny waniliowy twarozek ???:)
OdpowiedzUsuńTwaróg chudy rozgnieciony z dodatkiem maślanki, ekstraktu z wanilii i słodzikiem.
UsuńWygląda jak mleczna kanapka! Pycha!
OdpowiedzUsuńIle tego wychodzi ;)?
OdpowiedzUsuńBlaszka 27x11cm
Usuńahh , ja mam obecnie odzywke kokosowo-czekoladowa, musze koniecznie wyprobowac z tym przepisem!!
OdpowiedzUsuńO kurcze co za cudo! Fit ciacho zawsze spoko! Będę piec!
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNiesamowite! <3 muszę wypróbować! Tylko pokombinuję z pominięciem jajek. ;) masz może jakieś sugestie, co się nada zamiast nich? ;)
OdpowiedzUsuńChyba widziałam w sieci też takie bez jajek.
Usuńhttp://puszka.pl/przepis/7790-weganskie_bezglutenowe_ciasto_czekoladowe_z_fasoli_.html
http://vegazone.blox.pl/2014/08/Weganskie-brownie-fasolowo-bananowe.html
O tak chciałabym tak na spokojnie móc zjeść połowę porcji. Dlatego namówiłaś mnie!
OdpowiedzUsuńRobię dziś! I właśnie zastanawiam się ile dodać miodu, myślałam o 2-3 łyżkach. Myślisz, że będzie wystarczająco słodkie? Generalnie to niczego nie słodzę i jestem przyzwyczajona do mało słodkiego smaku, ale bez przesady :)
UsuńSylwia - a jakiego słodzika do wypieków używasz ? Robiłam kiedyś ciasto fasolowe z odzywka Białkowa truskawkowa ale bez kakao - tez było świetne ( wykorzystałam biała fasole )
OdpowiedzUsuńSussina Gold
UsuńA ekstrakt waniliowy jak robisz ? jestem bardzo ciekawa:)
OdpowiedzUsuńWsadzam kilka rozciętych wzdłuż lasek wanilii do małej buteleczki wódki i odstawiam na jakieś 2 miesiące. Później wystarczy dolewać wódki na bieżąco.
UsuńSuper dziekuje :):)
UsuńA jeśli zamiast słodziku dodać cukier to ile?
OdpowiedzUsuń2 razy więcej
Usuńpamiętasz może ile gram było tej fasoli w puszce? zamieniłabym ją na zwykłą ugotowaną :)
OdpowiedzUsuń400 wraz z zalewą, 240g samej fasoli
Usuńsuper, dziękuję :)
UsuńWygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować :)
Jak zawsze MEGA przepis... Tylko że nie mam piekarnika... Przygotujesz jakieś ciekawe przepisy na desery bez pieczenia? :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, ale mnie niestety nie smakowało :( przeszkadzał mi zbyt wyczuwalny smak fasoli w cieście.
OdpowiedzUsuńRobiłam je dwa razy - pierwszy raz słodzik zastąpiłam miodem, za drugim razem kompletnie to pominęłam i też było słodkie, nie wyczułam smaku fasoli, być może dlatego, że użyłam tej samej odżywki białkowej czekoladowo-sezamowej (trec? :)). Za każdym razem jednak ciasto było gotowe po maks 15 minutach.
OdpowiedzUsuńJa mogę tylko powiedzieć, że robiłam wczoraj z brzoskwinia, bo nie miałam banana i jestem zachwycona! Ciasto jest bardziej miękkie niż to z bananem. Dałam trochę aromatu rumowego, super 👌
OdpowiedzUsuń