Nie lubię sera pleśniowego. Tak mi się przynajmniej wydawało, do dzisiaj, kiedy po raz pierwszy spróbowałam go na ciepło...
W planach miałam zupełnie inny makaron, ale mój tata, wielki wielbiciel serów pleśniowych, kupił sobie taki o ser. Postanowiłam zmienić koncepcję co do obiadu i spróbować czy może na ciepło smakuje lepiej. No i już po pierwszym kęsie byłam niezmiernie zaskoczona. Pokochałam ten smak i na 100% będę do niego wracać. Makaron, tak szybki w wykonaniu, wyszedł bardzo sycący i pyszny.
80g makaronu farfalle (u mnie żytni)
olej z pestek winogron lub słonecznikowy
1/4 małej cebuli
kawałek sera z przerostem niebieskiej pleśni (u mnie lazur)
kawałek sera z przerostem niebieskiej pleśni (u mnie lazur)
1 łyżeczka śmietany 12%
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
suszone i świeże zioła*
ok. 200g brokuł
Makaron ugotować al dente. Posiekaną cebule zeszklić na oleju, dodać ser, śmietanę i jogurt. Gdy ser się stopi dodać przyprawy i zioła. Sos wymieszać z makaronem i ugotowanym (najlepiej na parze) brokułem.
*Dałam świeży szczypiorek, koperek i bazylię oraz odrobinę suszonego tymianku i ziół prowansalskich.
Jak ja lubię takie wiosenne makarony! Palce lizać!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita propozycja :)a brokuły to uwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda! i na pewno jest prze-smaczne. :)
OdpowiedzUsuńto tak pysznie.. tak aromatycznie.
OdpowiedzUsuńSuper makaron, bardzo w moim guście. Skoro posmakował ci na ciepło, to polecam też na zapiekankach lub grzankach :)
OdpowiedzUsuńprzepis na pewno niedługo wypróbuję. zdjęcia są PRZEPIĘKNE, takie klimatyczne ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam koleżankę z wizażowego wątku owsiankowego ;)
poppy seed.
brokuł i kremowo-serowy sos - duet idealny.
OdpowiedzUsuńUwielbiam brokuł i ser pleśniowy, że o makaronie nie wspomnę, dlatego też uważam, że jest to jedna z najlepszych makaronowych wariacji na Twoim blogu ^^
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj :) Wszystkim, którzy zastanawiają się co mają zjeść na obiad i dodatkowo posiadają ser pleśniowy, brokuł i makaron to nie wahajcie się dłużej. Te połączenie jest absolutnie zniewalające i pyszne! :) Sama użyłam jedynie szczypiorku, pieprzu i soli, by podkreślić smak serowego sosu. Bardzo polecam :)
OdpowiedzUsuń