Ostatnie godziny odpoczynku, ostatnie leniwe śniadanie. Jutro znowu szkoła. no cóż, trzeba to trzeba. Tymczasem śniadanie - pełnoziarniste orkiszowe placuszki, które możecie znaleźć też na porannychinspiracjach. Sezon na rabarbar w pełni, więc i on się przydał. Wyszły pyszne, lekko kwaśne, bez dodatku sody czy proszku do pieczenia. Placuszki idealne.
PLACUSZKI Z RABARBAREM /1 porcja, 8 małych placków/
1 jajko
100g jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki syropu z agawy
szczypta soli
szczypta imbiru
spora szczypta cynamonu
1 łodyga rabarbaru
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na średniej grubości plasterki. Resztę składników wymieszać w misce. Dodać rabarbar. Smażyć na lekko wysmarowanej oliwą patelni, z obu stron.
Zjadłam polane syropem z agawy.Smacznego.
źródło przepisu: samedobrerzeczy
Ale numer - też dzisiaj miałam placuszki z rabarbarem :) Są pyszne!:)
OdpowiedzUsuńa ja jeszcze takich nie jadłam, mam co nadrobić :)
OdpowiedzUsuńmlask, ale pyszne śniadanko
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznieee! :)
OdpowiedzUsuńmam pytanko, czy jogurt naturalny można zastąpić serkiem homo naturalnym?
pozdrawiam ;)
Niesamowitego mi smaku narobiłaś tymi placuszkami.:) Od kilku dni rozglądam się za jakimś rabarbarowym pomysłem i ciągle mi coś nie leży - tym plackom, jak na razie, jest zdecydowanie najbliżej.:) I jeszcze z tą mąką orkiszową - mniam.
OdpowiedzUsuń:)
Myślę, że serek może się okazać zbyt gęsty.
OdpowiedzUsuńbardzo fajne placuszki. chętnie skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że jeszcze nigdy nie jadłam rabarbaru a u Ciebie już kolejny kuszący przepis z nim w roli głównej ; )
OdpowiedzUsuńIdealna propozycja na jutrzejszy lunch :)
OdpowiedzUsuńA że nie mam piekarnika - dostępna i dla mnie! rano pędzę na targ polowac na szparagi :)
pozdrawiam!
Imbir i rabarbar pycha. Podoba mi się taka wersja placuszków:)
OdpowiedzUsuńGdzie dostałaś syrop z agawy? :)
OdpowiedzUsuńw realu
OdpowiedzUsuńsmakowite placuszki :)
OdpowiedzUsuń