Strony

Mamine. Ciasto cynamonowe z jabłkami.


Kolejne kawałki zabierane po każdej wizycie w kuchni. Ciasto, pyszne, błyskawiczne i robione przez mamę już od dawna. Pachnie jabłkami i cynamonem, rozsiewa po domu woń pieczonych orzechów. Zupełnie jak jesień.
Pocieszenie na ostatnie chwile wakacji.


CIASTO CYNAMONOWE Z JABŁKAMI /1 średnia blaszka lub 2 keksówki/
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej (białej lub pełnoziarnistej, tym razem robiłam z pełnoziarnistej)
3/4 szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
4 jabłka
orzechy i suszone owoce (u nas zawsze orzechy włoskie i rodzynki)

Jajka zmiksować z cukrem. Dodać mąkę, olej, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do ciasta razem z bakaliami.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec 40-50 minut do "suchego patyczka".

źródło przepisu: zeszyt mamy (ciasto Pani Urszuli)

33 komentarze:

  1. Wspaniałe ciasto! :) Uwielbiam połączenie jabłek z cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak przepisy ze starego zeszytu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sprawdzone przepisy są najlepsze! Ciasto idealnie jesienne :) Pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto jest baaardzo zachęcające. :) Zawsze chciałam mieć taki prawdziwy zeszyt z przepisami. A możliwość zapisywania wszystkiego w komputerze jakoś niezbyt mobilizuje do spisywania ich ręcznie. W każdym razie natchnęłaś mnie do pożyczenia od babci jej notatek i poszukania czegoś fajnego. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to są ciasta jakie pamiętam. Bez jakichś udziwnień, setek kremów, bez i polew :)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie ciasta są najlepsze. kilka prostych składników i jeden cudownie dominujący smak, jak jabłka współgrajace z cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super przepis:))) już czuję ten aromat:))) mamine ciacho jest najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Połączenie jabłek z cynamonem to już klasyk sam w sobie, a takie ciasto na pocieszenie również by mi się przydało. :) Co do zeszytów z przepisami, to uwielbiam je. Moja mam także taki ma, kartki latają, brak w nim okładki, ale często korzystam z przepisów w nim zamieszczonych. Mam gwarancję smaku i darzę je sentymentem. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne, muszę wypróbować :)
    ile tych bakalii? tak 'pi razy drzwi' ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak cynamonowe i z jabłkami to ja się piszę! ;D
    Musi być pyszne. ;)
    Zawsze śmieję się z nazw przepisów z zeszytu mojej mamy. 'Sok dla Kuby' czy 'Pizza Piotra' wywołują wielkiego banana na twarzy. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham takie ciasta robione przez mamę :) Te najprostsze - u mnie w domu zawsze królował zwykłe ciasto z owocami sezonowymi przywożonymi z działki oprószone cukrem pudrem. Kiedy się gryzie kawałek takiego ciasta powracają wspaniałe wspomnienia, prawda? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie ciasta. Lubię jeszcze posypać orzechami po wierzchu, żeby się zrumieniły. Do tego kubek maślanki i jestem w niebie (uwielbiam popijać maślanką wszelkie słodkości :D)

    OdpowiedzUsuń
  13. Maminy! Moja też robi podobny, tyle że bez rodzynek, z samymi orzechami. < 3

    OdpowiedzUsuń
  14. cynamon z jabłkiem <3 chętnie bym ci kawałek zjadła :>:>

    OdpowiedzUsuń
  15. o kurczaki, jak rozkosznie!
    pyszności.



    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. No tak. Jesień coraz bliżej...:) Apetycznie zapowiada się to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Niby wiem, że wszystko można zorganizować, ale wiem też jak na codzień wygląda mój rytm życia, nawet bez blogów - szkoła, zajęcia taneczne, wokalne, praca (prowadzę zajęcia taneczne z małymi dziećmmi), chłopak, znajomi, trochę nauki... Generalnie wychodzę z domu o 6 i wracam najwcześniej o 17, rzadko jadam w domu obiady, a czasem nie mam czasu nawet zjeść porządnego na mieście.
    Mam nadzieję, że w klasie maturalnej będzie trochę luźniej, bo odpada mi połowa przedmiotów i będę kończyć dość wcześnie lekcje ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Moja mam też takie robi! :-) Tylko, że ona zasypuje jabłka niewielką ilością cukru na godzinę:-) Dopiero potem dodaje do ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto super, mam zamiar spróbować w najbliższym czasie.
    Zastanawiam się jednak, co będzie lepsze - oliwa z oliwek czy olej rzepakowy (jako tłuszcz roślinny)?

    OdpowiedzUsuń
  20. jak ja lubię takie niezobowiązujące ciasta. Zrobię, bo nigdy mi w oczy nie wpadł taki przepis a zapowiada się pysznie na jesienne wieczory. ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Anonimowy: Tak czy tak wyjdzie świetnie. U mnie rzepakowy.

    OdpowiedzUsuń
  22. Proste ciasta,z maminych czy babcinych przepisów są najlepsze;) pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  23. Piękne ciacho, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda pięknie :) Ciasto, które kojarzy mi się z długimi, jesiennymi wieczorami. Czuję, że te nadchodzące będą idealne do pieczenia właśnie takich.

    OdpowiedzUsuń
  25. Idealne ciasto do kawy czy herbaty na coraz to zimniejsze popołudnia. Mój dziadek robi bardzo podobne, tylko dodaje jeszcze kakao. Mi strasze smakuje. Spróbuj może tbie też przypadnie do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  26. Ciasto odpowiadające na każdą okazję, pyszne i aromatyczne : )

    OdpowiedzUsuń
  27. Pyszne zdjęcia, podobnie jak połączenie cynamon-jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  28. bardzo miłe pocieszenie :) chociaż bez powodu też bym je chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Mamine najlepsze, warto im podkradać przepisy :D

    OdpowiedzUsuń
  30. ile ma wg Ciebie średnia blaszka? ;) bo nie wiem, czy na formę 25x35 piec z tej ilości składników, czy podwoić..

    OdpowiedzUsuń