Przepis: 2 dość duże kromki chleba pełnoziarnistego 1 łyżeczka masła 1 jajko kilka kropli aromatu waniliowego szczypta gałki 3/4 łyżki syropu klonowego 1/3 szkl. mleka (użyłam sojowego) 1 małe jabłko
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Chleb pokroić w paski. Połową wyłożyć dno naczynia. Jabłko pokroić w plasterki i ułożyć na chlebie. Jajko lekko roztrzepać z mlekiem, wanilią, gałką muszkatołową i syropem. Połowę wylać na jabłka. Ułożyć drugą warstwę chleba i wylać resztę mokrej mieszanki. Odstawić na minimum 20 minut (lub przykryć i wstawić na noc do lodówki). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Naczynie z puddingiem wstawić do większego z ok. 1cm wody. Piec 40 minut.
Pudding będzie chrupiący z góry, jabłka będą świetnie upieczone, a chleb pod spodem lekko kremowy :)
O, czaję się na taki pudding od jakiegoś czasu... Tym postem mnie do niego ostatecznie przekonałaś, w końcu próbuję go zrobić. ;) Przy okazji, ten garnuszek jest uroczy.
Ukradłaś mi pomysł! :3 Też ostatnio miałam pudding chlebowy robić, tylko jakoś.. miałam za dużo innych składników, żeby chwytać za chleb ^^' Wygląda przepysznie, zazdroszczę śniadanka <3
Wygląda bardzo łądnie. Swoją drogą ciekawi mnie jak robi się taki pudding
OdpowiedzUsuńhttp://wyborne-sniadanie.blog.onet.pl/
Chlebowe puddingi są boskie, zgadzam się! :D
OdpowiedzUsuńmożna prosić o przepis? :)
OdpowiedzUsuńsuper! musiało być meegaaa pyszne:)
OdpowiedzUsuńa w tle widać lek:P hehe
Przepis:
OdpowiedzUsuń2 dość duże kromki chleba pełnoziarnistego
1 łyżeczka masła
1 jajko
kilka kropli aromatu waniliowego
szczypta gałki
3/4 łyżki syropu klonowego
1/3 szkl. mleka (użyłam sojowego)
1 małe jabłko
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Chleb pokroić w paski. Połową wyłożyć dno naczynia. Jabłko pokroić w plasterki i ułożyć na chlebie. Jajko lekko roztrzepać z mlekiem, wanilią, gałką muszkatołową i syropem. Połowę wylać na jabłka. Ułożyć drugą warstwę chleba i wylać resztę mokrej mieszanki. Odstawić na minimum 20 minut (lub przykryć i wstawić na noc do lodówki). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Naczynie z puddingiem wstawić do większego z ok. 1cm wody. Piec 40 minut.
Pudding będzie chrupiący z góry, jabłka będą świetnie upieczone, a chleb pod spodem lekko kremowy :)
Jeszcze nigdy nie próbowałam puddingu chlebowego, ale będę musiała to zmienić widzę, skoro tak zachwalasz dzisiejsze śniadanko. :)
OdpowiedzUsuńja chętnie z tego przepisu skorzystam, bo wygląda najpyszniej..:-)
OdpowiedzUsuńJa też nigdy wcześniej nie jadłam. Dzisiaj był mój debiut ;)
OdpowiedzUsuńO, czaję się na taki pudding od jakiegoś czasu... Tym postem mnie do niego ostatecznie przekonałaś, w końcu próbuję go zrobić. ;) Przy okazji, ten garnuszek jest uroczy.
OdpowiedzUsuńja jadłam, ale już daawno nie robiłam, bo popsulam jedyne naczynie w moim domu w którym się dało go zrobić :(
OdpowiedzUsuńUkradłaś mi pomysł! :3 Też ostatnio miałam pudding chlebowy robić, tylko jakoś.. miałam za dużo innych składników, żeby chwytać za chleb ^^' Wygląda przepysznie, zazdroszczę śniadanka <3
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie i nie wątpię, że to najlepsze śniadanie! ;)
uwielbiam puddingi <3
OdpowiedzUsuńmmmm )
OdpowiedzUsuńŁaał, czegoś takiego nigdy nie jadłam, a wygląda naprawdę smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taki pudding, niestety musiałabym bardzo wcześnie wstać, żeby go sobie przygotować przed szkołą. Może w weekend :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś ten pudding (jeżeli to ten z blogu lekko i zdrowo) i faktycznie smak niesamowity :) po prostu przepyszny !!
OdpowiedzUsuńTrudno mi sobie wyobrazić, że coś takiego jak pudding chlebowy może być smaczny... ale patrzę... patrzę... i sobie wyobrażam! Że jest, i to bardzo ;)
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco:-). Niestety ja w tygodniu nie bardzo mam czas na takie śniadania. Nie mogę już się doczekać soboty :D
OdpowiedzUsuńaż chce się jeść ;)
OdpowiedzUsuńzrobiłam, siedzi w lodówce :D jutro dam znać ;)
OdpowiedzUsuńpotwierdzam! jedno z najlepszych! :D
OdpowiedzUsuń