Strony

Drożdżowe po raz kolejny i jabłka z babcinego sadu.


Nawał pracy, jednak powoli wchodzę w swój dawny rytm tygodnia i znajduję czas na wszystko. Wsiadam na rower, rysuję wykresy, czytam "Świętoszka", ćwiczę jogę, gotuję makarony, tworzę algorytmy, zjadam kolejne kostki czekolady i opisuję silniki cieplne... Dla relaksu zaparzam ulubioną kawę, ugniatam drożdżowe ciasto i siadam w fotelu z talerzem jeszcze ciepłych słodkości. Wieczorem, zmęczona padam na łóżko.


DROŻDŻOWE ROGALIKI Z JABŁKAMI
nadzienie:
4 jabłka
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i smażyć razem z cukrem ok. 15 minut, mieszając. Dodać cynamon i jeszcze chwilę smażyć.

ciasto: drożdżowe z tego przepisu, czyli:
425g mąki pszennej (w tym, opcjonalnie 200g pełnoziarnistej)
100g masła lub margaryny
100g cukru
ok. 75g mąki do podsypania
2 jajka
50g drożdży
250ml mleka (daję sojowe)
1/2 szczypty soli

200ml mleka lekko podgrzać, dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na kilka minut.
Mąkę przesiać, podgrzać, zrobić dołek i wlać drożdże. Wymieszać niedokładnie i zostawić na chwilę. Dodać cukier, jajka, rozpuszczony tłuszcz i sól. Wyrabiać ciasto rękami dodając mąkę. Ciasto powinno być jędrne i nie lepić się do rąk - w razie potrzeby dodać resztę mleka.
Gotowe włożyć do dużego garnka, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie wyrobić, podsypać lekko mąką i odstawić kolejne 30 minut.
Ciasto rozwałkować tworząc koło (można za wzór wsiąść duży talerz i odciąć wystające poza niego brzegi). Koło przeciąć na pół, a potem każdą połówkę na trzy części otrzymując 6 trójkątów. Zwijać, układając po łyżce jabłek. Rogaliki układać na natłuszczonej blasze.
Piekarnik nagrzać do 200°C i piec około 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika i lekkim ostygnięciu rogaliki posmarować lukrem (wrzątek i cukier puder).


Dla tych którzy wolą bardziej mokre nadzienia, zrobione z malinami (maliny, cukier puder, kardamon).

30 komentarzy:

  1. mmm... babcia zawsze mi kupowała drożdżówki kiedy byłam mała :) szkoda że sama ich nie robiła .

    OdpowiedzUsuń
  2. Silniki cieplne w LO? Jedyne, co pamiętam, to jakiś cykl Carnota... Raczej nie katowali nas silnikami cieplnymi ani niczym podobnym, a byłam w klasie szumnie zwanej "uniwersytecką"... No, chyba, że to jakieś super specjalistyczne LO albo technikum ;-) Drożdżowe-love, o tak, ja też już za drożdżówkami się stęskniłam...

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne, uwielbiam Twoje drożdżowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają. Rogalików drożdżowych nie robiłam, chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Rogaliki z jabłkami i malinianki! ;3
    Bardzo lubię ciasto z tego przepisu. :) Bułeczki wychodzą po prostu przepyszne :)
    Oj tak, ja mam obawy, że czasu nie znajdę, po prostu jestem zbyt zmęczona po piątkowym wycisku na wf-ie, że nie ma we mnie praktycznie życia w sobotę. Nie wiem jak z niedzielą, ale wszystko się okaże jutro ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Osz Ty! Za mną właśnie od kilku dni chodzą domowe drożdżówki. :) Na bank zrobię je tej jesieni - kiedy, to się okaże. Wyszły Ci przepięknie.

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam rogaliki drożdżowe<3

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne:))) zjadłabym sobie takie rogaliki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Drożdżowego to akurat nigdy dość:)

    OdpowiedzUsuń
  10. o, jak ja lubię to jabłkowe nadzienie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszne, nie wiem które bardziej z jabłkami czy z malinami? nie mogę się zdecydować - poproszę oba :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię takie rogaliki ;-) Zawsze jak w domu są jabłka można z nich wyczarowac coś pysznego.

    Link w ramach naleśnikowej soboty : http://pachnacyswiat.blogspot.com/2011/09/nalesniki-ze-sodkim-twarozkiem.html

    OdpowiedzUsuń
  13. Dla mnie to takie prawdziwe babcine rogalik, takie robi dokładnie! <3

    OdpowiedzUsuń
  14. ojej jakie cudne, ja chcę taki rogalik na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ śliczne! Nie wiem co bardziej, czy rogaliki, czy jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Już czuję ten niesamowity aromat swojskich jabłuszek z cynamonem w Twoich mięciutkich, drożdżowych rogalikach;)słodko;d

    OdpowiedzUsuń
  17. Dla mnie - idealny podwieczorek w przerwie między jednym podręcznikiem a drugim :)
    Podziwiam analityczny umysł, ja tych silników nawet na podstawie nie mogę w siebie "wmóc" ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. takie słodkości ewidentnie kojarzą mi się z babcią, ona zawsze robiła najlepsze rogaliki :)

    no tak, nowy rok szkolny i brak czasu na mnostwo rzeczy - skąd ja to znam ...

    OdpowiedzUsuń
  19. Ile ci wyszło rogalików z tego przepisu? ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Anonimowy: Nie liczyłam, a w dodatku robiłam z 3 malutkich jabłek, a resztę ciasta przeznaczyłam na nadzienie z malinami (te są 2 razy większe od rogalików, więc trudno jest mi powiedzieć ile ich w sumie wychodzi).

    OdpowiedzUsuń
  21. Oj, dawno nie jadłam takich rogalików :-).

    OdpowiedzUsuń
  22. Wspaniałe :)
    Przymierzałam się dzisiaj do zrobienia takich samych, ale już mi zbrakło czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zdecydowanie muszę sama zrobić takie rogaliczki! Wyglądają po prostu cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. cudowne. i brawa za organizację :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Z tego co wiem do aspartam jest mega szkodliwy. mój słodzik nie jest na jego bazie.. z resztą... wole umrzeć od słodzika niż od białego cukru a na brązowy czy trzcinowy mnie nie stać ;x zdrowe odżywianie dużo kosztuje. za dużo.

    Strasznie kuszą te twoje rogaliki. <3

    OdpowiedzUsuń
  26. ależ te jabłuszka z babcinego sadu piękne ....aż by sie w nie wgryźć chciało:) a rogaliki grzechu warte:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Pracowita z Ciebie dziewczyna, a rogale smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  28. No właśnie, LO. Silniki? Już miałam napisać, że niebawem też mnie czeka życie zawodowe, ale już myślę nad tym, co robić, żeby nie zwariować. Jedną z odpowiedzi jest: ciasto drożdżowe:) Podoba mi się korzystanie z sezonowych produktów, więc u mnie czas na szarlotki albo jabłko - gruszkowniki, ale i na rogale przyjdzie czas! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń