Strony

Szarlotka ew. jabłecznik na sucho.


Uwielbiam weekendy, uwielbiam piec w weekendowe poranki i zbierać przepisy od znajomych i rodziny. Dzisiaj ciasto, jak się zorientowałam, od dawna już krążące po sieci w różnych odsłonach. Ja przepis dostałam od kolegi podzielającego moją pasję pieczenia.

Wieczna rozterka: szarlotka to czy jabłecznik? Nieważne. Pyszne to to i już, a w dodatku, gdyby użyć w stu procentach roślinnej margaryny, całkiem wegańskie :)
Takie powinno się podawać w restauracjach, ciepłe, z chrupiącym cukrowym wierzchem, gałką lodów i górą bitej śmietany. By móc rozpłynąć się w tym smaku...


JABŁECZNIK NA SUCHO /blaszka o śr. 23-24cm, 8 dużych kawałków/
1 szkl. cukru*
1 szkl. mąki (pszennej lub orkiszowej)
1 szkl. kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1,5kg jabłek
3/4 kostki margaryny

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Cukier, mąkę, kaszę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać. Połowę margaryny pokroić i wyłożyć na dnie tortownicy. Wysypać szklankę mącznej mieszanki. Wyłożyć połowę jabłek, wysypać szklankę mieszanki, kolejna warstwa jabłek i znowu suche składniki. Ułożyć resztę margaryny.
Piec ok. 50 minut w 180°C.

* Dałam trochę mniej + brązowy cukier i cynamon przed końcową warstwą margaryny.

źródło przepisu: Łukasz

20 komentarzy:

  1. Fajny przepis, zapisuję sobie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. "ciepłe, z chrupiącym cukrowym wierzchem, gałką lodów i górą bitej śmietany"-pięknie napisane i się rozpływam;)domowa szarlotka to coś nadzwyczajnego! i jakoś tak ładniej/dostojniej brzmi od "jabłecznika";)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja znam to ciasto pod nazwa szarlotka sypana. Bardzo je lubie na cieplo z galka lodow waniliowych :))

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam to ciasto ;) Jedno z pierwszych jakie upiekłam, dość dawno, pewnie ze względu na prostotę przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie:) uwielbiam szarlotki (ps. wole nazwa szarlotka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne ciacho, narobiłaś mi smaka na coś jabłkowego :p

    OdpowiedzUsuń
  7. szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast! a jak ten wierzch bardzo ładnie Ci wyszedł, ach...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze trochę poczekamy na moment, kiedy będą podawać takie ciasta w restauracjach. I szczęście, że można sobie taką rozpustę zorganizować w domowym zaciszu ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też mam zawsze ten dylemat czy szarlotka różni się czymś od jabłecznika:) Twoje ciacho wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawa wersja. Podoba mi się. Uwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
  11. mnaim, uwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami... No może oprócz szarlotki królewskiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam w domu pełno jabłek i postanowiłam wykorzystać ten przepis:). Mam jednak kilka pytań, zanim wezmę się za pieczenie... Można użyć mąki pełnoziarnistej? A co do margaryny -to ma być 3/4 z 200 gramowej kostki?

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak, można użyć pełnoziarnistej, a margaryna zazwyczaj ma 250g, więc 3/4 z 250.

    OdpowiedzUsuń
  14. A margarynę mogę zastąpić masłem? Sorry, że tak Cię zasypuję pytaniami:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Możesz, ale musi go być ilościowo tyle ile margaryny.

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękuję za odpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam. Nieprzyzwoicie pyszna!:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniała! Jestem zachwycona tą chrupiącą, cynamonową skorupką <3.

    OdpowiedzUsuń