Strony

.266.


polenta z bananem, sosem figowym (suszona figa, dżem figowy, cynamon, woda), mlekiem sojowym i płatkami migdałów
polenta with banana, fig sauce (dried fig, fig jam, cinnamon, water), soy milk and slivered almond


Kończy się leniwy tydzień szkolny i ten zabiegany, poza nią. Przyszły już bez późnego wstawania i gotowanych rano kasz. Mimo to może w końcu odpocznę... Dzisiaj tylko godzina wykładów w bibliotece, nie mam pojęcia na jaki temat, ale na hasło: "Nie będzie lekcji" większość klasy zareagowała: "Idziemy!". No to idę, chociaż więcej zajmie mi dojazd niż sam wykład ;)
Dostałam kolejną dawkę pomysłów na wypieki (dziękuję za książkę :)). Kiedy ja to wszystko zrobię? Kiedy ja to wszystko zjem?

28 komentarzy:

  1. z jedzeniem myślę nie będzie problemów;)

    muszę kupić wkońcu tą polentęxp

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawartość tej miseczki jest rewelacyjna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja się zawsze mogę dołączyć do wspólnego jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Powiedz tylko kiedy, a pomogę Ci to jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam taką samą miseczkę, szkoda tylko, że sama nie napełnia się takimi dobrociami..

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm:)

    ja chcę tak wiele zrobić a nie mam kiedy tak samo...

    dobrego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  7. znam to, kiedy korzysta się z każdej okazji, byle ominąć lekcje ;)
    a polenta pyszna, uwielbiam wszystko, co figowe.
    dzisiaj nawet śniła mi się świeża figa! taka samotna...

    OdpowiedzUsuń
  8. sory za głupie pytanie, ale jak wygląda Twój dzień wolny? weekendy, co robisz? ćwiczysz dużo? jesteś ciągle w ruchu?,
    bo takie dni sprawiają,że czasami mam ochotę 'jeść mniej',że nic nie robie i wiesz...xd

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy: Bardziej odpoczywam niż ćwiczę ;) Lubię piec, wychodzić ze znajomymi, czytać, bez celu przeglądać strony internetowe i telewizję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Od dawna czytam Twojego bloga, niekiedy wykorzystuję Twoje pomysły na śniadania, ale nigdy nie pomyślałam o tym, żeby napisać jakikolwiek komentarz! Aż w końcu nadszedł ten czas...

    Co to jest polenta i jak ją się robi?

    OdpowiedzUsuń
  11. Polenta to kaszka kukurydziana. Do kupienia prawie wszędzie. Gotuje się ją na wodzie lub mleku w proporcjach ok. 1:3 (kasza:płyn), po wchłonięciu całego płynu jest gotowa do podania ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję Ci bardzo za tę informację, koniecznie do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowna tak kasza! I słońce za oknem! :)
    Jak ja kocham wiadomości typu: ,,Nie macie niemieckiego'' :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wiesz, ja na przykład zawsze zaczynam lekcje wczesnie, nawet przed siódmą, ale kiedy mam ochotę na kaszkę, nic mnie nie powstrzyma i gotuję ją wieczorem, a rano tylko odgrzewam :) Figi, smak Chorwacji, mniam, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Za mną dla odmiany zabiegany i bardzo nerwowy szkolny tydzień. Cóż, raz jest lepiej raz gorzej. Chyba w końcu spróbuję polenty:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Polenty jeszcze nie jadłam. :)
    Twoja wygląda niebiańsko!

    OdpowiedzUsuń
  17. ja się boję tej polenty xD
    ale twoja tak smakowicie brzmi i wygląda, że nabrałam ochoty by zrobić taką samą...
    akurat dżem figowy posiadam, banana też, tylko kaszki brak.

    OdpowiedzUsuń
  18. a ja? kiedy znajdę czas na ślinienie się nad Twoimi wypiekami? <3
    uwielbiam polentę, moja mama jest mistrzynią w tej grillowanej z parmezanem.

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam wczoraj dżem figowy i jestem nim zachwycona. Polentę na słodko uwielbiam, także w postaci bardziej zwartej i pokrojonej w kostki (z owocami czy bitą śmietanką owsianą).
    A na dobre jedzenie zawsze znajdzie się czas ;).

    OdpowiedzUsuń
  20. Użyłam twoich wspaniałych zdjęć w moim poście. Mogłam? ;)

    www.laminujemy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. piękne śniadanie. znowu xd
    bo naprawdę wpadne w kompleksy!

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak masz problem ze zjedzeniem tego wszystkiego, to ja wsiadam w pociąg i do Ciebie jadę xD
    Polenta na słodko jest yummy ^^

    OdpowiedzUsuń
  23. Apetycznie urozmaicony smak polenty :)

    OdpowiedzUsuń
  24. podałabyś dokładne przepis? proporcje i w ogóle ^^

    OdpowiedzUsuń
  25. Całość robiłam "na oko"
    ok. 4-5 łyżek kaszy kukurydzianej, ponad 1 szklanka wody, mleko sojowe, banan
    suszona figa, płaska łyżka dżemu figowego, cynamon, płatki migdałów

    Kaszę ugotowałam w wodzie, w połowie dodając pokrojonego banana. W razie potrzeby podlewałam wodą i mlekiem. Miękką kaszę przełożyłam do miski, polałam sosem figowym (figa pokrojona w kosteczkę i duszona z wodą, dżemem i cynamonem na małej patelni), posypałam migdałami i dodatkowym cynamonem.

    OdpowiedzUsuń
  26. A i jeszcze dodatkowo, na sos, polałam mlekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  27. kusi mnie to śniadanie od dawna. nie zdziw się, jeśli zobaczysz je jutro na moim blogu:)

    OdpowiedzUsuń