polenta z bananem, sosem figowym (suszona figa, dżem figowy, cynamon, woda), mlekiem sojowym i płatkami migdałów
polenta with banana, fig sauce (dried fig, fig jam, cinnamon, water), soy milk and slivered almond
Kończy się leniwy tydzień szkolny i ten zabiegany, poza nią. Przyszły już bez późnego wstawania i gotowanych rano kasz. Mimo to może w końcu odpocznę... Dzisiaj tylko godzina wykładów w bibliotece, nie mam pojęcia na jaki temat, ale na hasło: "Nie będzie lekcji" większość klasy zareagowała: "Idziemy!". No to idę, chociaż więcej zajmie mi dojazd niż sam wykład ;)
Dostałam kolejną dawkę pomysłów na wypieki (dziękuję za książkę :)). Kiedy ja to wszystko zrobię? Kiedy ja to wszystko zjem?
Dostałam kolejną dawkę pomysłów na wypieki (dziękuję za książkę :)). Kiedy ja to wszystko zrobię? Kiedy ja to wszystko zjem?
z jedzeniem myślę nie będzie problemów;)
OdpowiedzUsuńmuszę kupić wkońcu tą polentęxp
Zawartość tej miseczki jest rewelacyjna!
OdpowiedzUsuńJa się zawsze mogę dołączyć do wspólnego jedzenia :)
OdpowiedzUsuńPowiedz tylko kiedy, a pomogę Ci to jeść :D
OdpowiedzUsuńMam taką samą miseczkę, szkoda tylko, że sama nie napełnia się takimi dobrociami..
OdpowiedzUsuńpychota! :D
OdpowiedzUsuńMmm:)
OdpowiedzUsuńja chcę tak wiele zrobić a nie mam kiedy tak samo...
dobrego dnia!
znam to, kiedy korzysta się z każdej okazji, byle ominąć lekcje ;)
OdpowiedzUsuńa polenta pyszna, uwielbiam wszystko, co figowe.
dzisiaj nawet śniła mi się świeża figa! taka samotna...
sory za głupie pytanie, ale jak wygląda Twój dzień wolny? weekendy, co robisz? ćwiczysz dużo? jesteś ciągle w ruchu?,
OdpowiedzUsuńbo takie dni sprawiają,że czasami mam ochotę 'jeść mniej',że nic nie robie i wiesz...xd
Anonimowy: Bardziej odpoczywam niż ćwiczę ;) Lubię piec, wychodzić ze znajomymi, czytać, bez celu przeglądać strony internetowe i telewizję.
OdpowiedzUsuńOd dawna czytam Twojego bloga, niekiedy wykorzystuję Twoje pomysły na śniadania, ale nigdy nie pomyślałam o tym, żeby napisać jakikolwiek komentarz! Aż w końcu nadszedł ten czas...
OdpowiedzUsuńCo to jest polenta i jak ją się robi?
Polenta to kaszka kukurydziana. Do kupienia prawie wszędzie. Gotuje się ją na wodzie lub mleku w proporcjach ok. 1:3 (kasza:płyn), po wchłonięciu całego płynu jest gotowa do podania ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci bardzo za tę informację, koniecznie do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńCudowna tak kasza! I słońce za oknem! :)
OdpowiedzUsuńJak ja kocham wiadomości typu: ,,Nie macie niemieckiego'' :D
Wiesz, ja na przykład zawsze zaczynam lekcje wczesnie, nawet przed siódmą, ale kiedy mam ochotę na kaszkę, nic mnie nie powstrzyma i gotuję ją wieczorem, a rano tylko odgrzewam :) Figi, smak Chorwacji, mniam, mniam!
OdpowiedzUsuńZa mną dla odmiany zabiegany i bardzo nerwowy szkolny tydzień. Cóż, raz jest lepiej raz gorzej. Chyba w końcu spróbuję polenty:)
OdpowiedzUsuńPolenty jeszcze nie jadłam. :)
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda niebiańsko!
ja się boję tej polenty xD
OdpowiedzUsuńale twoja tak smakowicie brzmi i wygląda, że nabrałam ochoty by zrobić taką samą...
akurat dżem figowy posiadam, banana też, tylko kaszki brak.
a ja? kiedy znajdę czas na ślinienie się nad Twoimi wypiekami? <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam polentę, moja mama jest mistrzynią w tej grillowanej z parmezanem.
Zrobiłam wczoraj dżem figowy i jestem nim zachwycona. Polentę na słodko uwielbiam, także w postaci bardziej zwartej i pokrojonej w kostki (z owocami czy bitą śmietanką owsianą).
OdpowiedzUsuńA na dobre jedzenie zawsze znajdzie się czas ;).
Użyłam twoich wspaniałych zdjęć w moim poście. Mogłam? ;)
OdpowiedzUsuńwww.laminujemy.blogspot.com
piękne śniadanie. znowu xd
OdpowiedzUsuńbo naprawdę wpadne w kompleksy!
Jak masz problem ze zjedzeniem tego wszystkiego, to ja wsiadam w pociąg i do Ciebie jadę xD
OdpowiedzUsuńPolenta na słodko jest yummy ^^
Apetycznie urozmaicony smak polenty :)
OdpowiedzUsuńpodałabyś dokładne przepis? proporcje i w ogóle ^^
OdpowiedzUsuńCałość robiłam "na oko"
OdpowiedzUsuńok. 4-5 łyżek kaszy kukurydzianej, ponad 1 szklanka wody, mleko sojowe, banan
suszona figa, płaska łyżka dżemu figowego, cynamon, płatki migdałów
Kaszę ugotowałam w wodzie, w połowie dodając pokrojonego banana. W razie potrzeby podlewałam wodą i mlekiem. Miękką kaszę przełożyłam do miski, polałam sosem figowym (figa pokrojona w kosteczkę i duszona z wodą, dżemem i cynamonem na małej patelni), posypałam migdałami i dodatkowym cynamonem.
A i jeszcze dodatkowo, na sos, polałam mlekiem :)
OdpowiedzUsuńkusi mnie to śniadanie od dawna. nie zdziw się, jeśli zobaczysz je jutro na moim blogu:)
OdpowiedzUsuń