Pudding z chleba słonecznikowego na maślance z jabłkiem i owocami leśnymi, zielona herbata. Sunflower buttermilk bread pudding w apple and berries, green tea.
Już kiedyś wrzucałam, ale był z mlekiem i mniejszym jablkiem, więc wyszło go mniej. Przepis:
2 grube kromki chleba (u mnie akurat pełnoziarnisty ze słonecznikiem, ale może być dowolny) 1 jabłko 1/2 szkl. maślanki 1 jajko kilka kropel ekstraktu waniliowego, przyprawy do piernika ew. cynamon (tu też jak kto lubi) ok. 3/4 łyżki syropu klonowego, z agawy lub miodu trochę masła do wysmarowania naczynia garść owoców leśnych
Jabłko pokroić w plastry, chleb w kostkę. Wysmarować naczynie masłem. Ułożyć warstwami: plastry jabłka, chleb, jabłka, resztę chleba. Jajko roztrzepać z maślanką, syropem i przyprawami. Masę wylać na chleb i jabłka. Ostawić na minimum 20 minut (lub całą noc). Udekorować owocami leśnymi. Naczynie włożyć do większego wypełnionego do ok. 1 cm wodą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40 minut.
Nie uwierzysz! Miałam robić pudding chlebowy dzisiaj, ale zmieniłam zdanie i planowałam na jutro! :D Ale żeby nie było, że zgapiam to zrobię sobie coś innego ;))
Sylwia, łączymy się telepatycznie :D dziś, wracając ze szkoły, przeleciało mi przez głowę 'o, a jutro zrobię sobie na śniadanie pieczoną owsiankę albo pudding chlebowy' ;)
nigdy nie jadłam- do wypróbowania;) Powiecie mi gdzie kupić masło orzechowe Black Rose?. Bo ja płaczę normalnie- brak jakiegokolwiek masła orzechowego w domu... Widziałam w Carrefourze(tak to się chyba pisze;), ale akurat miałam jeszcze więc nie kupowałam. Dzisiaj już tam nie ma, w Tesco nigdy nie ma, w Aldiku też, w E.Leclerc też,Delimie też...;(. Pewnie w Realu by było, ale kompletnie mi nie po drodze- drugi koniec miasta... ale musze się wybrać. A Wy gdzie kupujecie;)?
Mam ten sam problem. Kilka razy kupiłam w Carefourze właśnie i... nic, od miesiąca już nie ma (a byłam w kilku ich sklepach!). Odwiedziłam też wszystkie wyżej wymienione przez Ciebie, plus jeszcze Bomi i Alma, no szukam tego masła bezskutecznie. Dodam, że jestem z dużego miasta i nie wydaje mi się, żeby delikatesy i supermarkety były tu słabo zaopatrzone. Może... taki boom się zrobił teraz dzięki Sylwii, że już cały nakład wyprzedano? ;P
W Realu, gdzie kupowałam, też ostatnio było tylko Sante, więc nie pomogę, nie wiem gdzie go szukać. Wyszło na to, że aktualnie mam Sante i to Crunchy z Wielkiej Brytanii, które dostałam od Izy. Później będzie trzeba szukać w sklepach internetowych.
Jakie super śniadanie! Muszę w końcu wypróbować ten pudding chlebowy;). Myślisz, że gdyby go upiec wieczorem (mam w nocy tańszy prąd;D ) i podgrzać rano w mikrofali to byłby równie dobry? Czy raczej jest stworzony do jedzenia 'od razu'?
Hym...poradzę się coś;). Przyjaciółka wpada na noc i na śniadanie planuję zrobić placuszki z serka homogenizowanego, w tym,że mam jeden 135 g... ( mam jeszcze jogurt naturalny, ale pomieszać go z serkiem to chyba zły pomysł;p?/mleko), z borówkami... Jak zrobić dalej?, szklanka mąki, i co dalej...xD?
1 szkl. mąki 1 ten serek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia no i tu dowolnie: mały jogurt naturalny lub 1/2 szkl. mleka (z jogurtem będą lepsze) możesz dosłodzić i dodać co chcesz
najlepsze!
OdpowiedzUsuńah i prosimy o przepis:)
OdpowiedzUsuńi brak mi słów, o której Ty wstajesz Kochana, że przyrządzasz takie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńZamarzył mi się taki chlebowy pudding :)
OdpowiedzUsuńJuż kiedyś wrzucałam, ale był z mlekiem i mniejszym jablkiem, więc wyszło go mniej. Przepis:
OdpowiedzUsuń2 grube kromki chleba (u mnie akurat pełnoziarnisty ze słonecznikiem, ale może być dowolny)
1 jabłko
1/2 szkl. maślanki
1 jajko
kilka kropel ekstraktu waniliowego, przyprawy do piernika ew. cynamon (tu też jak kto lubi)
ok. 3/4 łyżki syropu klonowego, z agawy lub miodu
trochę masła do wysmarowania naczynia
garść owoców leśnych
Jabłko pokroić w plastry, chleb w kostkę. Wysmarować naczynie masłem. Ułożyć warstwami: plastry jabłka, chleb, jabłka, resztę chleba. Jajko roztrzepać z maślanką, syropem i przyprawami. Masę wylać na chleb i jabłka. Ostawić na minimum 20 minut (lub całą noc). Udekorować owocami leśnymi. Naczynie włożyć do większego wypełnionego do ok. 1 cm wodą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40 minut.
ja nie wstawiałam do naczynia z wodą... co to daje? zazwyczaj po prostu przykrywałam pudding
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie sie prezentuje ! nie pogardzilabym mala porcyjka (:
OdpowiedzUsuńWoda daje parę i pudding bardziej dogotowuje się w środku i jest delikatniejszy, a dlatego, że go nie przykrywam, wierzch jest fajnie chrupki.
OdpowiedzUsuńnieziemsko wygląda, wyobrażam sobie jak rozpływa się w ustach :).
OdpowiedzUsuńja pod koniec odkrywam więc też jest :D
OdpowiedzUsuńale kosmiczny przepis ,musialo smakowac i juz...
OdpowiedzUsuńobłędny! aż ślinka leci :D
OdpowiedzUsuńNie uwierzysz! Miałam robić pudding chlebowy dzisiaj, ale zmieniłam zdanie i planowałam na jutro! :D Ale żeby nie było, że zgapiam to zrobię sobie coś innego ;))
OdpowiedzUsuńFaktycznie, niewiarygodne :P
UsuńO jejuśku jakie cudowne! ;o
OdpowiedzUsuńPlanuję taki pudding i planuję i jak to ze mną, nie mogę się zebrać. Może w końcu w weekend mi się uda : ) Pyszności.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i na pewno bosko smakuje.. ;)
OdpowiedzUsuńZapiszę sobie przepis. ;P
A po co co pieczesz z przykryciem?
OdpowiedzUsuńSylwia, łączymy się telepatycznie :D dziś, wracając ze szkoły, przeleciało mi przez głowę 'o, a jutro zrobię sobie na śniadanie pieczoną owsiankę albo pudding chlebowy' ;)
nigdy nie jadłam- do wypróbowania;)
OdpowiedzUsuńPowiecie mi gdzie kupić masło orzechowe Black Rose?. Bo ja płaczę normalnie- brak jakiegokolwiek masła orzechowego w domu...
Widziałam w Carrefourze(tak to się chyba pisze;), ale akurat miałam jeszcze więc nie kupowałam.
Dzisiaj już tam nie ma, w Tesco nigdy nie ma, w Aldiku też, w E.Leclerc też,Delimie też...;(. Pewnie w Realu by było, ale kompletnie mi nie po drodze- drugi koniec miasta... ale musze się wybrać. A Wy gdzie kupujecie;)?
Mam ten sam problem. Kilka razy kupiłam w Carefourze właśnie i... nic, od miesiąca już nie ma (a byłam w kilku ich sklepach!). Odwiedziłam też wszystkie wyżej wymienione przez Ciebie, plus jeszcze Bomi i Alma, no szukam tego masła bezskutecznie. Dodam, że jestem z dużego miasta i nie wydaje mi się, żeby delikatesy i supermarkety były tu słabo zaopatrzone. Może... taki boom się zrobił teraz dzięki Sylwii, że już cały nakład wyprzedano? ;P
UsuńSorry za podwójny komentarz, wyskoczył mi błąd i nie wiedziałam, czy się opublikował, można usunąć oczywiście ;)
UsuńW Realu, gdzie kupowałam, też ostatnio było tylko Sante, więc nie pomogę, nie wiem gdzie go szukać. Wyszło na to, że aktualnie mam Sante i to Crunchy z Wielkiej Brytanii, które dostałam od Izy. Później będzie trzeba szukać w sklepach internetowych.
UsuńNo i oczywiście można też zrobić samemu, ale nie mam cierpliwości i nigdy nie wychodzi mi aż tak kremowe ;)
UsuńJak byłam wcześniej na śląsku było w Carrefourze, miałam kupić... ale jeszcze miałam...;|
Usuńmuszę wypróbować koniecznie :)
OdpowiedzUsuńJakie super śniadanie! Muszę w końcu wypróbować ten pudding chlebowy;). Myślisz, że gdyby go upiec wieczorem (mam w nocy tańszy prąd;D ) i podgrzać rano w mikrofali to byłby równie dobry? Czy raczej jest stworzony do jedzenia 'od razu'?
OdpowiedzUsuńRaczej to takie "weekendowe" śniadanie, stworzone do zjedzenia zaraz po przyrządzeniu. Nie sądzę, by odgrzany był dobry.
UsuńMusi być pyszne, szczególnie z tymi owocami leśnymi. Koniecznie muszę sobie taki stworzyć któregoś dnia :)
OdpowiedzUsuńdodasz przepiiis ? :>
OdpowiedzUsuńPodałam wyżej w komentarzu.
Usuńnigdy nie jadłam puddingu chlebowego, ale chyba najwyższy czas to zmienić ; )
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMyślę, że to przykrycie u Siaśki ma podobną funkcję, co moje naczynie z wodą :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o takim puddingu, ale jestem ciekawa jak smakuje.^^
OdpowiedzUsuńHym...poradzę się coś;). Przyjaciółka wpada na noc i na śniadanie planuję zrobić placuszki z serka homogenizowanego, w tym,że mam jeden 135 g...
OdpowiedzUsuń( mam jeszcze jogurt naturalny, ale pomieszać go z serkiem to chyba zły pomysł;p?/mleko), z borówkami... Jak zrobić dalej?, szklanka mąki, i co dalej...xD?
1 szkl. mąki
Usuń1 ten serek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
no i tu dowolnie: mały jogurt naturalny lub 1/2 szkl. mleka (z jogurtem będą lepsze)
możesz dosłodzić i dodać co chcesz
Smażysz i gotowe ;)
Dzięki, ogółem właśnie chodziło mi o te proporcje;)
OdpowiedzUsuńDodawać jajko?
Jedno lub dwa :)
UsuńRewelacyjny !
OdpowiedzUsuńMyślałam o podobnym ostatnio, ale piekarnik mnie skutecznie odstrasza xdd
Mam takie pytanko jakie sa wedlug ciebie najlepsze pancakes, bo ty masz dobry gust.;D
OdpowiedzUsuńMoglabys mi napisac przepis? Jak tylko masz czas..;)
Zapraszam na mojego drugiego bloga:
Usuńhttp://makaronirodzynka.blogspot.com/2011/07/jagodowe-moje-ulubione-pancakes.html
Trudno jest mi wybrać ulubione, ale to chyba właśnie te jagodowe :)
Ostatnio chciałam zrobić pudding, ale nie mam odpowiedniego naczynia :<
OdpowiedzUsuńTwój wygląda rewelacyjnie, jak zwykle zresztą :P
Pieklaś e zwyklym rondelkuu? Tak przynajmniej na zdjeciu wyglada. ;) zastanawiam sie wlasnie w czym by to zrobic ;p
OdpowiedzUsuńTak. W małym garnuszku, bo też nie posiadam specjalnego naczynia takiej wielkości :)
UsuńBardzo pięknie i apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuń