Strony

.390.

Pudding z chleba słonecznikowego na maślance z jabłkiem i owocami leśnymi, zielona herbata.
Sunflower buttermilk bread pudding w apple and berries, green tea.

45 komentarzy:

  1. ah i prosimy o przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. i brak mi słów, o której Ty wstajesz Kochana, że przyrządzasz takie pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamarzył mi się taki chlebowy pudding :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już kiedyś wrzucałam, ale był z mlekiem i mniejszym jablkiem, więc wyszło go mniej. Przepis:

    2 grube kromki chleba (u mnie akurat pełnoziarnisty ze słonecznikiem, ale może być dowolny)
    1 jabłko
    1/2 szkl. maślanki
    1 jajko
    kilka kropel ekstraktu waniliowego, przyprawy do piernika ew. cynamon (tu też jak kto lubi)
    ok. 3/4 łyżki syropu klonowego, z agawy lub miodu
    trochę masła do wysmarowania naczynia
    garść owoców leśnych

    Jabłko pokroić w plastry, chleb w kostkę. Wysmarować naczynie masłem. Ułożyć warstwami: plastry jabłka, chleb, jabłka, resztę chleba. Jajko roztrzepać z maślanką, syropem i przyprawami. Masę wylać na chleb i jabłka. Ostawić na minimum 20 minut (lub całą noc). Udekorować owocami leśnymi. Naczynie włożyć do większego wypełnionego do ok. 1 cm wodą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40 minut.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja nie wstawiałam do naczynia z wodą... co to daje? zazwyczaj po prostu przykrywałam pudding

    OdpowiedzUsuń
  6. rewelacyjnie sie prezentuje ! nie pogardzilabym mala porcyjka (:

    OdpowiedzUsuń
  7. Woda daje parę i pudding bardziej dogotowuje się w środku i jest delikatniejszy, a dlatego, że go nie przykrywam, wierzch jest fajnie chrupki.

    OdpowiedzUsuń
  8. nieziemsko wygląda, wyobrażam sobie jak rozpływa się w ustach :).

    OdpowiedzUsuń
  9. ja pod koniec odkrywam więc też jest :D

    OdpowiedzUsuń
  10. ale kosmiczny przepis ,musialo smakowac i juz...

    OdpowiedzUsuń
  11. obłędny! aż ślinka leci :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie uwierzysz! Miałam robić pudding chlebowy dzisiaj, ale zmieniłam zdanie i planowałam na jutro! :D Ale żeby nie było, że zgapiam to zrobię sobie coś innego ;))

    OdpowiedzUsuń
  13. O jejuśku jakie cudowne! ;o

    OdpowiedzUsuń
  14. Planuję taki pudding i planuję i jak to ze mną, nie mogę się zebrać. Może w końcu w weekend mi się uda : ) Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie wygląda i na pewno bosko smakuje.. ;)
    Zapiszę sobie przepis. ;P

    OdpowiedzUsuń
  16. A po co co pieczesz z przykryciem?

    Sylwia, łączymy się telepatycznie :D dziś, wracając ze szkoły, przeleciało mi przez głowę 'o, a jutro zrobię sobie na śniadanie pieczoną owsiankę albo pudding chlebowy' ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. nigdy nie jadłam- do wypróbowania;)
    Powiecie mi gdzie kupić masło orzechowe Black Rose?. Bo ja płaczę normalnie- brak jakiegokolwiek masła orzechowego w domu...
    Widziałam w Carrefourze(tak to się chyba pisze;), ale akurat miałam jeszcze więc nie kupowałam.
    Dzisiaj już tam nie ma, w Tesco nigdy nie ma, w Aldiku też, w E.Leclerc też,Delimie też...;(. Pewnie w Realu by było, ale kompletnie mi nie po drodze- drugi koniec miasta... ale musze się wybrać. A Wy gdzie kupujecie;)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam ten sam problem. Kilka razy kupiłam w Carefourze właśnie i... nic, od miesiąca już nie ma (a byłam w kilku ich sklepach!). Odwiedziłam też wszystkie wyżej wymienione przez Ciebie, plus jeszcze Bomi i Alma, no szukam tego masła bezskutecznie. Dodam, że jestem z dużego miasta i nie wydaje mi się, żeby delikatesy i supermarkety były tu słabo zaopatrzone. Może... taki boom się zrobił teraz dzięki Sylwii, że już cały nakład wyprzedano? ;P

      Usuń
    2. Sorry za podwójny komentarz, wyskoczył mi błąd i nie wiedziałam, czy się opublikował, można usunąć oczywiście ;)

      Usuń
    3. W Realu, gdzie kupowałam, też ostatnio było tylko Sante, więc nie pomogę, nie wiem gdzie go szukać. Wyszło na to, że aktualnie mam Sante i to Crunchy z Wielkiej Brytanii, które dostałam od Izy. Później będzie trzeba szukać w sklepach internetowych.

      Usuń
    4. No i oczywiście można też zrobić samemu, ale nie mam cierpliwości i nigdy nie wychodzi mi aż tak kremowe ;)

      Usuń
    5. Jak byłam wcześniej na śląsku było w Carrefourze, miałam kupić... ale jeszcze miałam...;|

      Usuń
  18. muszę wypróbować koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jakie super śniadanie! Muszę w końcu wypróbować ten pudding chlebowy;). Myślisz, że gdyby go upiec wieczorem (mam w nocy tańszy prąd;D ) i podgrzać rano w mikrofali to byłby równie dobry? Czy raczej jest stworzony do jedzenia 'od razu'?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej to takie "weekendowe" śniadanie, stworzone do zjedzenia zaraz po przyrządzeniu. Nie sądzę, by odgrzany był dobry.

      Usuń
  20. Musi być pyszne, szczególnie z tymi owocami leśnymi. Koniecznie muszę sobie taki stworzyć któregoś dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  21. nigdy nie jadłam puddingu chlebowego, ale chyba najwyższy czas to zmienić ; )

    OdpowiedzUsuń
  22. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  23. Myślę, że to przykrycie u Siaśki ma podobną funkcję, co moje naczynie z wodą :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Nigdy nie słyszałam o takim puddingu, ale jestem ciekawa jak smakuje.^^

    OdpowiedzUsuń
  25. Hym...poradzę się coś;). Przyjaciółka wpada na noc i na śniadanie planuję zrobić placuszki z serka homogenizowanego, w tym,że mam jeden 135 g...
    ( mam jeszcze jogurt naturalny, ale pomieszać go z serkiem to chyba zły pomysł;p?/mleko), z borówkami... Jak zrobić dalej?, szklanka mąki, i co dalej...xD?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 szkl. mąki
      1 ten serek
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      no i tu dowolnie: mały jogurt naturalny lub 1/2 szkl. mleka (z jogurtem będą lepsze)
      możesz dosłodzić i dodać co chcesz

      Smażysz i gotowe ;)

      Usuń
  26. Dzięki, ogółem właśnie chodziło mi o te proporcje;)
    Dodawać jajko?

    OdpowiedzUsuń
  27. Rewelacyjny !
    Myślałam o podobnym ostatnio, ale piekarnik mnie skutecznie odstrasza xdd

    OdpowiedzUsuń
  28. Mam takie pytanko jakie sa wedlug ciebie najlepsze pancakes, bo ty masz dobry gust.;D
    Moglabys mi napisac przepis? Jak tylko masz czas..;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam na mojego drugiego bloga:
      http://makaronirodzynka.blogspot.com/2011/07/jagodowe-moje-ulubione-pancakes.html

      Trudno jest mi wybrać ulubione, ale to chyba właśnie te jagodowe :)

      Usuń
  29. Ostatnio chciałam zrobić pudding, ale nie mam odpowiedniego naczynia :<
    Twój wygląda rewelacyjnie, jak zwykle zresztą :P

    OdpowiedzUsuń
  30. Pieklaś e zwyklym rondelkuu? Tak przynajmniej na zdjeciu wyglada. ;) zastanawiam sie wlasnie w czym by to zrobic ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. W małym garnuszku, bo też nie posiadam specjalnego naczynia takiej wielkości :)

      Usuń
  31. Bardzo pięknie i apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń