Strony

Babcine. Ciasto z kremem budyniowym i marcepanem.

Ostatnio cały czas w biegu i dla biegu, na szczęście w ciągu ostatniego tygodnia zachomikowałam trochę przepisów godnych opublikowania. Teraz nic tylko dodać kilka słów od siebie i posłać całość w szeroki świat. Ulubione ciasto mojej mamy znalazło się na pierwszym miejscu tej listy, koniecznie musiało się tu znaleźć. Cierpliwie czekające na jednej ze stron babcinego zeszytu, podobno nie robione już 20 lat. To całkiem możliwe, w każdym razie ja z dzieciństwa go nie pamiętam.
Delikatny, waniliowy krem, słodka, chrupiąca polewa. Pysznie :)


Ciasto z kremem budyniowym i marcepanem
domowy, kakaowy biszkopt (ok. 36x25)

masa waniliowa: 
1/2 l wody
3 łyżki mąki pszennej
2 opakowania cukru waniliowego
6 łyżek cukru
250g margaryny
1/2 kostki masła

Wodę zagotować z mąką i cukrem. Ostudzić i wymieszać z utartą margaryną i masłem.

masa marcepanowa:
125g margaryny
5 łyżek wody
mąka
cukier puder

Margarynę i wodę podgrzewać. Dodać ok. 1-2 łyżek mąki, zasmażając razem. Lekko ciepłą masę ugniatać ze sporą ilością cukru pudru i kilkoma kroplami olejku waniliowego.

polewa orzechowa:
200g orzechów włoskich
6 łyżek mleka
6 łyżek cukru
125g margaryny

Wszystkie składniki gotować razem 7 minut.

Na biszkopcie rozsmarować waniliowy krem. Marcepan rozwałkować pomiędzy dwoma plastrami przezroczystej folii i nałożyć na ciasto, zaginając brzegi. Polać wystudzoną polewą.

31 komentarzy:

  1. Cudne! I ten przepis Babciny... bezcenny;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie przepisy z kartki, zawsze mają jakąś historię;) Ciasto wygląda pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. :D a na zdjęciach kuzynka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jesteście podobne :D

      Usuń
    2. Chciałam poirytować Sylwię i zapytać czy córeczka ale tajemnica rozwiązana :D

      Usuń
  4. Wśród wielu starych przepisów od mamy lub babci można wygrzebać prawdziwe perełki, to jedna z nich :)

    OdpowiedzUsuń
  5. marcepan i wanilia!wyśmienite połaczenie smaków:)
    a,ja własnie dzisiaj byłam świadkiem tworzenia takiego rodzinnego ciasta,nomen omen na imieniny;)też był krem,ale z grysikiem.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne ciasto. Lubię marcepan :P
    Hm, może i w notesie mojej mamy znalazłoby się coś godnego polecenia... :D

    OdpowiedzUsuń
  7. żałuję, że moja babcia nie zdążyła podzielić się ze mną swymi przepisami :(. A ciato świetne :).

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaką margarynę polecasz do ciast? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To ciasto musi być pyszne! Fajne są takie przepisy z dawnych lat.

    OdpowiedzUsuń
  10. Marcepan nie moje smaki ale jak słyszę "babcine" to aż chce się spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę spróbować marcepanu!
    Kartka z przepisem robi wrażenie - lubię takie stare receptury :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto zapowiada się przepysznie. Fajne składniki, trzeba bedzie zrobić:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  13. retro przepis, a efekt i połączenie smaków takie nowoczesne! cudownie!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. fajny przepis, szczególnie ta polewa mnie zachęca ;)

    ...zastanawia mnie tylko kto je ciasto z piwkiem?:P

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten marcepan i krem budyniowy mnie zdecydowanie przekonały! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię takie ciasta z babcinych i maminych zeszytów

    OdpowiedzUsuń
  17. musi być pyszne! takie przepisy ze starych, pożółkłych zeszytów mają w sobie coś magicznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto popijane piwem-smak wigilii studenckiej :D
    Boskie ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  19. Widziałam dziś podobne w jakiejś bardzo starej gazetce. :D Wygląda świetnie! Jestem ciekawa smaku, marcepan to strzał w dziesiątkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Babcine...z kremem budyniowym. Bajka! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. moja mama zjadłaby całą blachę :D kocha marcepan do tego stopnia, że potrafi go zjeść w naprawdę nieograniczonych ilościach, a potem się tylko na siebie wścieka.
    do mnie za to najbardziej przemawia ta polewa orzechowa :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Och, co my byśmy zrobiły bez babci i ich przepisów. Bardzo kuszące ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. takie zeszyty są bezcenne, wspomnienia także.

    OdpowiedzUsuń
  24. przepis widać, że często używany:)

    OdpowiedzUsuń
  25. kurcze jakas moda na ten chlebek... serio taki pyszny?

    OdpowiedzUsuń