Strony

Pizza bianca i brokuł.


- Najlepsze ciasto na pizzę jakie zrobiłaś. Jak z pizzerii!

Więcej dodawać nie trzeba. I nie wiem czy to zasługa skorzystania z przepisu ze starego zeszytu, maszyny otrzymanej przez firmę First czy kolejnych powtarzanych jak mantra pizz, ale zgadzam się, jest doskonałe. Wystarczy trochę mozzarelli, brokuł i ziół, a dla czerwono-lubnych szybki pomidorowy sos na wierzch i można rozkoszować się wspaniałą, wbrew pozorom, błyskawiczną kolacją dla całej rodziny.
Optymistycznie, jak z włoskiej restauracji, na koniec ciężkiego dnia.



Ciasto na pizzę /3 sztuki/
1 i 1/2 szkl. wody
3 łyżki oliwy z oliwek
5 szkl. mąki pszennej (najlepiej typ 650 lub chlebowej)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
50g świeżych drożdży

Metoda ręczna: Drożdże wymieszać z cukrem i wodą. Odstawić na chwilę, aż drożdże zaczną się pienić.
Do misy z drożdżami przesiać mąkę. Dodać pozostałe składniki i zagniatać ciasto przez 15 minut, w razie potrzeby podsypując mąką. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Metoda maszynowa: Składniki nałożyć do misy maszyny do chleba, w podanej wyżej kolejności. Włączyć program "ciasto". Po 15 minutach wyłączyć i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.

Wyłożyć ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ułożyć dodatki.
Piec ok. 20 minut w 200°C.


Pizza bianca z brokułami i mozzarellą /składniki na 1 pizzę z powyższego ciasta, 2 porcje/

oliwa z oliwek

1 kulka mozzarelli
kilka różdżek brokuła
2 duże pieczarki
cebula (opcjonalnie)
3 łyżki startego długo-dojrzewającego sera (np. parmezanu)
świeży lub suszony tymianek
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Brokuły ugotować na parze, cebulę i pieczarki pokroić w plastry.
Rozwałkowane ciasto posmarować oliwą, posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, pieczarki i brokuły. Posypać parmezanem.

26 komentarzy:

  1. Ja tam lubię takie minimalistyczne pizze. Zauważyłem, że coraz mniej ładuję składników na ciasto.
    A co do śniadania... Pizza jak najbardziej - oczywiście odgrzana z poprzedniego dnia, bo nie chciałoby mi się rano jej robić :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. absolutnie pysznie! porywam kawałeczek, bo ostatnia pizza, która jadłam na mieście ociekała sosem pomidorowym, a przecież można to wszystko tak cudnie uprościć:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam robić ciasto na pizzę w maszynie- jest mięciutkie i lekkie. Ładnie wyrasta. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłaś mi dużą ochotę na takie jedzonko!

    OdpowiedzUsuń
  5. rzeczywiście wspaniale wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie, na pewno wypróbuje ciasto bo jestem wielką fanką pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zazdroszczę urządzenia. A ciasto, na oko, faktycznie wygląda na idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wygląda super. Ma idealne brzegi:)

    OdpowiedzUsuń
  9. domową pizzę uwielbiam! taką drożdżową na cienkim spodzie <3 pyszne dodatki!

    OdpowiedzUsuń
  10. super! u nas tez piecze sie prostokatna:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dawno jadłam pizze. musze takązrobić : Zainspirowałaś mnie

    OdpowiedzUsuń
  12. No właśnie, najlepsze to co wykonane własnymi rączkami, a jaka satysfakcja... wiem coś o tym...

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniale wygląda z tym brokułem. Chętnie kiedys skosztuję takiej pysznej wersji.:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda świetnie! Bardzo ładne zdjęcia. Pozdrawiam Cię serdecznie. Fajnie tu u Ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kocham domową pizzę, szczególnie taką- na cienkim cieście, gdzie to dodatki nadają smak, a nie jak w niektórych pizzeriach-tona sosu i sera+ plasterek szynki schowany tak, ze go nie widać ;p

    OdpowiedzUsuń
  16. Dodasz może w najbliższym czasie przepis na szarlotkę albo jakieś inne ciasto z jabłkami? ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam brokuły. A w takiej pizzowej wersji to już w ogóle, niebo :)

    OdpowiedzUsuń
  18. no prosze, od jakiegos czasu przymierzam sie do pizzy bianca. boje sie tylko, ze rodzince nie bedzie smakowac, dla nich pizza tylko z ogromna iloscia sosu pomidorowego ^^. ale sprobuje jutro, najwyzej zjem sama :D

    swoja droga - ostatnio zauwazylam, ze rozczyn, a potem samo ciasto lepiej i szybciej wyrasta, gdy zastapie cukier miodem ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Odpowiedzi
    1. Ja pójdę krok dalej - u mnie babcia (NIE-fanka pizzy) powiedziała, że lepsza od jakiejkolwiek kupnej :-) Będę robić częściej, tylko w innym wydaniu (dla moich nie do przyjęcia jest pizza bez sosu pomidorowego, a już z brokułem to w ogóle dziwactwo, ale mi brokułowa bianka bardzo smakowała).

      Usuń