Ratatouille z czerwoną soczewicą /1 porcja/
1 łyżeczka oleju
1/2 cebuli
1 mały bakłażan
marchewka
1/2 czerwonej papryki
1/3 cukinii
1 pomidor
4 łyżki czerwonej soczewicy
suszone zioła: oregano i bazylia
ostra papryka w proszku
sól
Bakłażana pokroić w plastry, posypać obficie solą i odstawić na ok. 15 minut. W tym czasie pokroić cebulę, marchewkę i resztę warzyw. Bakłażana opłukać i także pokroić w kostkę.
Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i bakłażana. Gdy lekko zmięknie, dodać resztę składników i soczewicę. Dusić pod przykryciem do miękkości soczewicy i przyprawić.
Podawać gorące z pieczywem, makaronem, ryżem lub solo.
Mniam chyba się skuszę! Mniejsza o to, że nie lubie papryki ;p To wygląda zbyt pysznie.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Szkoda, że bardzo, bardzo nie lubię bakłażana, moża go jakoś zastąpić?
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukałam przepisu na coś pysznego z dodatkiem soczewicy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ratatuj, ale z soczewicą nie jadłam. Mi by na pewno taki dodatek smakował, boję się jednak, że Mężowi nie :(
OdpowiedzUsuńNajs, aż musiałam się przejść do lodówki, by sprawdzić, czy to nie to samo, co u mnie. *żart suchy jak słoma*
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wspaniale się sprawdza na taką pogodę :)
OdpowiedzUsuńPyszne i rozgrzewające :-)
OdpowiedzUsuńpyszniusio ;)
OdpowiedzUsuńfajnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńBlog about life and travelling
Blog about cooking
Jadłabym ♥
OdpowiedzUsuńa ostatnio myślałam o kupieniu soczewicy, ale stwierdziłam, że bez sensu, bo co z niej zrobić;d a tu proszę!
OdpowiedzUsuńwspaniałe ratatuj! i dużo dużo ziół!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Rozgrzewające i smaczne :]
OdpowiedzUsuńMój mąż robi cudowną wersję klasyczną. Podpowiem mu o soczewicy na pewno :)
OdpowiedzUsuńMój mąż robi cudowną wersję klasyczną. Podpowiem mu o soczewicy na pewno :)
OdpowiedzUsuńOstatnio polubiłam wszelakie zastosowanie soczewicy, jest pyszna, w ogóle przez lata zaniedbywałam rośliny strączkowe, co teraz będę nadrabiać. Twoje danie jest z pewnością pyszne :)
OdpowiedzUsuńfajne jedzonko na te chłody które nastają ...
OdpowiedzUsuńWygląda przesmacznie ! Buziaki!
OdpowiedzUsuń