Ciasto makowe /24x35cm/
200g margaryny
5 żółtek + 5 białek jaj
400g cukru
1 szkl. mleka
250g suchego maku
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 garście nasion słonecznika
2 garście rodzynek
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem.
Mleko zagotować, zdjąć z ognia i wymieszać z makiem. Po ostudzeniu połączyć z masą z margaryny, żółtek i cukru. Dodać mąkę, nasiona, rodzynki i proszek do pieczenia.
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.
Piec w 180°C w blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 45 minut.
Mleko zagotować, zdjąć z ognia i wymieszać z makiem. Po ostudzeniu połączyć z masą z margaryny, żółtek i cukru. Dodać mąkę, nasiona, rodzynki i proszek do pieczenia.
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.
Piec w 180°C w blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 45 minut.
2 rządki czekolady mlecznej
1 łyżka kakao
1 łyżka masła
kurde, że tez nie mam piekarnika u siebie w Krk ! :D
OdpowiedzUsuńMusiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńZapachnialo Swietami :)
OdpowiedzUsuńMoja mama robiła bardzo podobne! Pycha <3
OdpowiedzUsuńwszelkie makowe ciasta u mnie mile widziane, pyszne!
OdpowiedzUsuńŚwiątecznie i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJakie ono śliczne! Piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pysznie! :-) Już dawno nie jadłam ciasta z makiem. A to jeszcze z czekoladą, więc podwójnie pyszne ;-)
OdpowiedzUsuńdid you use whole or ground poppy seeds for this?
OdpowiedzUsuńi'm going to make it right now for my mom :)
Whole :)
Usuń