Strony

Konkurs z kakao w tle.


Dzisiaj mam wam do zaoferowania dwa takie, ukazane na zdjęciu, mocno kakaowe zestawy. A ponieważ nie mogę się zdecydować co kakaowego upiec w te święta, waszym zadaniem będzie podanie pomysłu na wasze ulubione świąteczne ciasto z wykorzystaniem kakao. 

Konkurs będzie trwał do 25 kwietnia i to do tego czasu możecie wysyłać pomysły pod tym wpisem. Dwa najciekawsze wybiorę i zostaną nagrodzone kakao DecoMorreno i babkową formą. 
Czekam na wasze przepisy!

Niedługo na blogu jakaś moja kakaowa babka, kto wie, może z któregoś z waszych przepisów :D

30 komentarzy:

  1. Sernik na kakaowym spodzie z kakaową kruszonką! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto, które chciałabym zaproponować, może nie do końca pasuje do tradycyjnych świąt Wielkanocnych, ale jest pyszne i zdecydowanie warte grzechu... ;-) Pierwszy raz zrobiłam je na ubiegłoroczną Wielkanoc i od tego momentu (zbyt)często gości w moim domu ;-). Moją propozycją jest brownie przełożone kremem z mascarpone i masła orzechowego, polane domowym sosem toffi z dodatkiem solonych fistaszków. Uwierz, niebo! Polecam Ci gorąco, ponieważ jestem pewna, że posmakują Ci te klimaty :-) No, a mnie przydałaby się taka blaszka i zapas ulubionego kakao...^^

    P.S
    na zdjęciu brownie upieczone przeze mnie dla kawiarni, z którą mam przyjemność współpracować :-)
    https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/v/t1.0-9/1495521_263792240453387_1609573574_n.jpg?oh=ae378a371aa85aba30825170ad963fd8&oe=53DCD127

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto z fasoli, czekoladowe oczywiście :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Moim ulubionym świątecznym ciastem z dodatkiem kakao jest ciasto meksykańskie. Uwielbiam je za mocno kakaowy smak, chrupiące orzechy i polewę kakaową albo cukier puder :) Lubię też wzbogacać jego smak o domowe powidła śliwkowe, w tedy smakuję troszkę jak piernik. Jest niezastąpione i zawsze znika jako pierwsze! Niech babki i mazurki, przy nim się chowają!

    OdpowiedzUsuń
  5. jak święta to babka! oczywiście z dodatkiem kakao. W tym roku aby ciasto nie było nudne, dodam do niego herbatę matha. Dzięki temu będzie żywozielona i z delikatnym aromatem herbacianym:)
    k_chiciak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. A kakao? Pierwszy do głowy przyszedł mi murzynek? A żeby go urozmaicić proponuję dodać mak i/lub białą czekoladę. Co ty na taką propozycję? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie w tym roku miniserniczki z ricotty i śmietanki na kakaowym kruchym spodzie;p
    anniesier@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje ulubione ciasto z wykorzystaniem kakao to chyba "Snickersowe". Proste, szybkie i bardzo smaczne:).
    essiii4@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jest to stricte świąteczne ciasto, ale przecież na takie słodkości nigdy nie jest zła pora... Myśląc o kakao od razu mam przed oczami murzynka. Najlepszego jadłam u mojej przyjaciółki, a była to wersja przekładana dżemem/marmoladą oraz kremem z orzechów włoskich. Słodycz przeplatana z nutą cierpkości i kwaskowatości. Coś niesamowitego. Gorąco polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja mam pomysł na babkę caffe latte . Jest ona z kawą i oczywiście KAKAO :)
    Ciasto dzieli się na trzy części Jedną zostawią się zwykłą do drugiej dodaje się KAKAO a do trzeciej kawię i KAKAO :D Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  11. Wuzetka - tradycyjne ciasto, które smakuje każdemu, pięknie wygląda na świątecznym stole (i nie tylko). Kakaowe blaty przełożone śmietaną - bajka :)
    konsek_ewa!o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. hmmm.... jeżeli chodzi o ciasta to polecam te najbardziej klasyczne, ekspresowe, które zawsze wychodzą i czarują smakiem. Mam na myśli wszelkie murzynki (np. z dżemem truskawkowym lub powidłami śliwkowymi!), chlebki bananowe (z kakao, orzechami włoskimi i polewą z gorzkiej/mlecznej czekolady), muffiny (kakaowe z z miodowo-kakaową ricottą/ricottą z kremem daktylowym(namoczone daktyle i zblendowane saute/ daktyle zblendowane z kakao/daktyle zblendowane z kakao i mlekiem w proszku- jak nutella!), a'la cukiniowe brownie z PB).

    OdpowiedzUsuń
  13. Przygotowujemy:
    200 g czekolady (u mnie mleczna Alpen Gold)
    1 i 1/4 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    2 łyżki ciemnego kakao
    3/4 szklanki cukru pudru

    3/4 szklanki mleka
    1/3 szklanki oleju
    1 jajko

    Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Czekoladę siekamy na małe kawałeczki. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, łącznie z posiekaną czekoladą, w drugiej ubijamy na gładką masę mokre. Łączymy suche z mokrymi, mieszamy tyle o ile, nie za długo i niezbyt dokładnie :) Napełniamy foremki muffinkowe wyłożone papierowymi papilotkami mniej więcej do 3/4 wysokości i pieczemy około 20 minut. Moje uroczo popękały i muszę przyznać, że są to jedne z najpyszniejszych babeczek. Najlepsze na gorąco, z płynną czekoladą w środku - potężna dawka dobrego humoru w babeczkowej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne Babeczki Polecam mocno kakaowe ;* Pozdrawiam ciepło;*

    OdpowiedzUsuń
  15. Na co dzień dużo eksperymentuję w kuchni, ale na czas Świąt staję się tradycjonalistką. Dlatego w tym roku na moim stole pojawi się ciasto, które zawsze piekła moja babcia: kruchy mazurek z konfiturą z płatków róży i dużą ilością gęstej polewy z kakao, cukru i oleju. Oczywiście przybrany płatkami migdałów i skórką pomarańczową! Mam nadzieję, że coś podobnego zagości też na Twoim stole :)

    Agata
    agatawiencis@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja polecam z racji tego, że jestem na diecie ciasto marchewkowe z cynamonem, kakao i kakaową polewą :D niby z marchewką a wgl jej nie czuć :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Może nie jest to typowe ciasto wielkanocne, ale na pewno jest godne polcenia. Jest mocno kakaowe, a przez dodatek buraczków lekko bordowe ;) Wszystkim tak smakowało, że poproszono mnie o upieczenie go na tegoroczne Święta.

    Ciasto czekoladowe z buraczkami i kremem kakaowym
    Składniki na ciasto:
    300 g cukru
    200 g mąki pszennej
    30 g kakao
    85 g gorzkiej czekolady
    1/4 łyżeczki soli
    1,5 łyżeczki sody
    300 g buraków świeżych
    3 jajka
    240 ml oleju

    Buraki ugotować, zetrzeć na drobnej tarce, dodać rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować jajka, cukier i olej, dodać masę buraczkową. Składniki suche wymieszać razem, dodać je do mokrych i całość wymieszać. Piec w temp. 170-180 stopni C przez ok. 50 minut. Upieczone ciasto przekroić wzdłuż na pół.

    Krem kakaowy

    Składniki:
    2 kostki masła
    2 żłótka
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki kakao
    1/4 szklanki wody

    Masło utrzeć z żółtkami. Pozostałe składniki zagotować, ostudzić i połączyć z masą maślaną. Gotowym kremem pżełożyć blaty ciasta.

    Polewa (dodatkowo, można zamienić na cukier puder)

    Składniki:
    3 łyżki wody
    3 łyżki zukru pudru
    3 łyżki kakao
    100 g masła

    Cukier rozpuścić we wrzącej wodzie, dodać masło, a na koniec kakao. Całość dobrze roztrzepać trzepaczką. Gotową polewą polać wierzch ciasta.

    Mam nadzieję, że ciasto będzie smakować :)
    Paulina (paulinadomanska16gmail.com)

    OdpowiedzUsuń
  18. Torcik kawowo-czekoladowy! <3
    Składniki:
    1/4 szklanki gorzkiej czekolady
    4 rozdzielone jajka
    3/4 szkl cukru pudru
    17,5 dag miękkiego masła
    2 łyżki mocnej czarnej kawy
    1/2 szkl przesianej mąki
    2 łyżki ciemnego kakao
    Polewa:
    1 i 1/4 szkl gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
    10 dag masła
    bita śmietana do dekoracji (opcjonalnie)

    Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, mieszając. Studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy masło i ucieramy do uzyskania kremowej masy. Łączymy z kawą i czekoladą, dalej ucieramy. Dokładamy mąkę i kakao, delikatnie mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do masy czekoladowej. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (śr. 20 cm) i pieczemy 30 min, aż stanie się sprężyste przy dotyku. Temp. 180 stopni. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach wyłączonego piekarnika. Wyjmujemy formy, chłodzimy przez noc w lodówce. Składniki polewy rozpuszczamy w rondelku z 2 łyżkami wody i polewamy zimne ciasto.
    U mnie co roku na Wielkanoc, cudowne ciacho, pozdro :)
    Cookie, kloe94@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Święta Wielkanocne kojarzą mi się przede wszystkim z babką- co roku wymieniamy się różnorodnymi wariacjami ciasta. W tamtym roku postawiłam na kakaową babkę z białą czekoladą, która zrobiła furrorę wśród wszystkich gości i to ją wykorzystam jako danie konkursowe :)

    Marmurkowa babka z białą czekoladą
    składniki:

    100 g białej czekolady
    80 g masła
    pół szklanki cukru
    3 jajka, oddzielone żółtka od białek
    1 i 3/4 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao

    polewa:
    150g białej czekolady, 8 łyżek śmietanki 30%, płatki migdałów

    Rozpuścić i połączyć czekoladę z masłem. Dodać cukier i żółtka, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Wymieszać z ubitymi na sztywno (najlepiej z odrobiną soli) białkami. Oddzielamy 1/3 ciasta, dodajemy do niego kakao i miksujemy.
    Do formy najpierw wlewamy "jasne" ciasto, później to z dodatkiem kakao, tworząc z pomocą widelca bujne wzorki. Pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach.
    Polewa: Rozpuszczoną czekoladę łączymy ze śmietanką i migdałami. Polewamy ostudzone ciasto.

    Bardzo polecam!
    cupcakex11@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Poduszkowiec, a jakże!
    Mazisty ser zatopiony w wilgotnym czekoladowym cieście, poezja! :)

    Ciasto:
    - 5 jajek
    - 220 g mąki
    - 180 g cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 125 ml oleju
    - 4 łyżki gorzkiego kakao
    - 125 ml wody

    Masa serowa:
    - 500 g mielonego sera twarogowego
    - 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
    - 100 g cukru, w tym 15 g waniliowego

    Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę, dodać olej i wodę, zmiksować. Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę i dodać do masy żółtkowej. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
    Ser zmiksować z cukrem i budyniem. Powstałą masę przełożyć do woreczka foliowego, obciąć róg i wycisnąć na masę kakaową pasy w pionie i poziomie tak, by tworzyły kratę.
    Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).

    Rozpływa się w ustach i długo nie postoi, gwarantuję. ;)

    little.smile@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. Babka marmurkowa

    Składniki:
    - 200 g mąki pszennej (ok. 1 szklanka)
    - 50 g mąki ziemniaczanej (ok. 0,5 szklanki)
    - 6 jajek
    - 200 g cukru (ok. 1 szklanka)
    - 180 ml oleju rzepakowego
    - 1 cukier wanilinowy
    - 2 łyżeczki kakao DecoMorreno
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - suszona żurawina do ozdoby

    Przygotowanie:
    Jajka ubijać z cukrem, aż masa podwoi objętość. Dodać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia,
    wymieszać. Nadal mieszając dodawać stopniowo olej rzepakowy i cukier wanilinowy. 2/3 ciasta wlać do formy wysmarowanej tłuszczem, a resztę wymieszać z kakao. Ciemne ciasto wlać na jasne. Piec 45 min. w temperaturze 170*.

    OdpowiedzUsuń
  22. Mam dwie propozycje bo nie mogę się zdecydować.

    Babka cynamonowo- czekoladowa
    Składniki:
    ciasto:

    100ml letniej wody
    30g cukru
    6g świeżych drożdży
    2 żółtka o temperaturze pokojowej
    1 jajko o temperaturze pokojowej
    300g mąki
    1/3 łyżeczki soli
    100g masła, pokrojonego w kawałki, o temperaturze pokojowej

    nadzienie:

    40g cukru
    15g niesłodzonego kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    30g roztopionego masła
    50g posiekanej, gorzkiej czekolady

    lukier:

    140g cukru pudru
    15g masła

    Przygotowanie:

    W miseczce mieszamy wodę, cukier i drożdże. Odstawiamy na 6 min do wyrośnięcia lub lekkiego spienienia.
    Do dużej miski wlewamy drożdże, dodajemy żółtka, jajka, pozostały cukier i dobrze mieszamy mikserem na wolniejszych obrotach. Stopniowo dodajemy 300g mąki oraz sól i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dosypujemy mąkę na przemian z resztą masła i nie przestajemy miksować. Następnie wyjmujemy ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiamy przez chwilę. Wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.
    Składniki na nadzienie mieszamy ze sobą.
    Ciasto wykładamy na blat i chwilę wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt. Rozsypujemy nadzienie i zostawiamy 2,5cm odstęp od jednego brzegu. Następnie zwijamy ciasto tak jak roladę, wzdłuż dłuższego boku i przekładamy do formy.
    Pieczemy przez 30-35min w temperaturze 180stopni.Sprawdzamy za pomocą suchego patyczka czy ciasto jest upieczone. Odstawiamy na 10 min do wystygnięcia.
    W garnku gotujemy wodę, do mniejszego garnuszka wsypujemy cukier puder, dodajemy masło i 2 łyżki cukru. Wszystko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie polewamy wystudzoną babkę i gotowe.

    Czekoladowo-rumowe kuleczki
    Składniki:
    /45-50 sztuk/

    4 paczki herbatników
    3 kostki masła w temperaturze pokojowej
    2 paczki rodzynek (2x100g)
    3 paczki orzechów włoskich (3x150g)
    olejek migdałowy, cytrynowy, pomarańczowy
    0,3-0,5l rumu
    8 łyżek kakao
    2-3 łyżki cukru pudru
    6 łyżek wiórek kokosowych + szklanka na obtoczenie
    papilotki

    Przygotowanie:

    W blenderze rozdrabniamy: orzechy (niezbyt drobno), rodzynki (delikatnie) i herbatniki (całkowicie). Wszystko oddzielnie.
    W dużym garnku umieszczamy miękkie masło, wsypujemy rozdrobnione wcześniej składniki, dodajemy 1/2 olejku pomarańczowego i cytrynowego i cały migdałowy. Na koniec dosypujemy wiórki, kakao, cukier puder i delikatnie łączymy- stopniowo wlewamy rum.
    Na początku wszystko można łączyć za pomocą drewnianej łyżki, a później wyrabiać ręką. Całość musi być dokładnie połączona.
    Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w wiórkach,przekładamy do papilotek, wkładamy na 20 minut do lodówki, a następnie w pudełko do zamrażalnika. Przed podaniem wyjmujemy je około 15 minut wcześniej na talerzyk i gotowe :)

    kamila.mloczek@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Dla mnie od zeszłego roku najlepszym kakaowym odkryciem związanym z Wielkanocą jest babka z musem jabłkowym. Jest puszysta, niezwykle delikatna i lekko wilgotna w środku czyli taka jak lubię najbardziej.

    Jutro będę ją właśnie piec, bo nie wyobrażam sobie świąt bez niej. Już mi ślinka cieknie na samą myśl :)


    Dla zainteresowanych przepis poniżej, naprawdę warto spróbować :)

    Składniki (forma z tuleją o śr. 24cm):
    - 1,5 szklanki musu jabłkowego (najlepiej domowego, ale kupny też będzie ok)
    - 3/4 szklanki cukru
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 125g masła
    - 2 łyżki kakao
    - 15g przyprawy korzennej
    - 2 łyżeczki sody

    Wykonanie: masło roztapiamy i dodajemy do niego mus jabłkowy, cukier, mąkę, kakao, sodę i przyprawę korzenną. Całość miksujemy aż otrzymamy jednolitą masę. Przelewamy do natluszczonej wcześniej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 50min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche w środku. Jeśli tak - odstawiamy do ostudzenia. Jeśli nie - zostawiamy w piekarniku jeszcze na ok.5min, powinno 'dojść'.

    Podaję babkę polaną moą ulubioną (i niezwykle prostą) polewą zrobioną z kakao: do rondelka nalewamy 3 łyżki gorącej wody i wsypujemy 3 łyżki cukru pudru. Mieszamy aż cukier się rozpuści a potem dodajemy masło posiekane w drobną kostkę (100g). Gdy składniki się połaczę, zdejmujemy rondelek z ognia i dosypujemy 3 łyżki naturalnego kakao cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Gdy masa trochę ostygnie i lekko zgęstnieje polewamy nią ciasto i pozostawiamy do dalszego zastygnięcia.

    Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  24. jak świąteczne ciasto to tylko babka! :D
    a jak z kakaem to kojarzy mi się tylko mocno czekoladowa, wilgotna babka, oblana czekolada! :)
    gościła u mnie w tamtym roku i wszyscy byli nią zachwyceni! Na drugi dzień zostały już tylko okruszki :D

    Podaję przepis:
    250g masła
    100g czekolady gorzkiej
    4jajka
    200g cukru
    łyżeczka cukru waniliowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200g mąki
    40g kakao( najlepiej DecoMorenno)
    4 łyżki mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa:
    100g-150g czekolady mlecznej/gorzkiej
    łyżka masła

    Sposób przyrządzenia: Białka ubić na pianę. Czekoladę drobno posiekać Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami. Następnie dodawać na przemian mąki, proszek do pieczenia, kakao i mleko. Dokładnie wymieszać, dodać pianę z białek i posiekaną czekoladę. Przelać do natłuszczonej i wyspanej mąką formy. Pieczemy w 180* stopniach około 60 min. Na koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się dobrze upiekło, jeśli tak wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.

    Ostudzoną babkę obficie oblać polewą (Czekoladę rozpuszczamy na parze wraz z masłem) i można udekorować kolorową posypka lub migdałami ( a wręcz wskazane :DD).

    Gorąco polecam! :))

    OdpowiedzUsuń
  25. link ,do mojego przepisu:
    http://kulinariauli.blogspot.de/2014/03/babeczki-serniko-brownie.html

    Babeczki serniko -Brownie

    Składniki
    Masa czekoladowa :

    *200 g gorzkiej czekolady (o zawartosci 70 % kakao)
    *3 jajka
    *1 lyzka stolowa kakao
    *150 g masla
    *3 lyzki cukru
    *pol szklanki maki
    *pol szklanki zmielonych migdalow

    Masa serowa :
    *250 g twarogu
    *2 jajka
    *lyzka maki ziemniaczanej
    *ekstrat z polwy laski wnilii
    *2 lyzki cukru pudru
    *lyzka mleka
    *lyzka oleju

    Skladniki na mase serowa mozna podwoic ,oprocz jajek ,wtedy wyjdzie nam o kilka babeczek wiecej.



    Sposob wykonania :


    Do malego garnka wkladamy maslo ,kakao i polamana czekolade.Na wolnym ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia i polaczenia sie skladnikow.
    Jajka z cukrem ubijamy na puszysta mase.
    Make przesiewamy przez sito.
    Dodajemy zmielone migdaly.
    Do ubitych jajek ,dodajemy mieszanke migdalow i maki -pomalu porcjami i delikatnie mieszamy.Na koncu dodajemy przestudzone lekko maslo z kakao i czekolada i delikatnie mieszamy.
    Masa serowa. W osobnym naczyniu umieszczamy skladniki masy serwowej i krotko przy uzyciu mikser laczymy.
    Forme do muffinek wypelniamy papierowymi papilotkami.
    Najpierw do foremek nakladamy mase czekoladowa ,potem serowa i mieszamy je wykalaczka -tak aby sie troche polaczyly .
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 st. okolo 25 min. Babeczki najpierw dosc mocno wyrosna ,potem opadna . Tak ma byc.

    Rady
    Pomiedzy mase czekoladowa a mase serowa ,mozna dodac owoce -maliny ,wisnie ,jagody .


    OdpowiedzUsuń
  26. Skoro Wielkanoc, to musi być babka, a ja polecam pyszną, piaskową, waniliowo - kakaową babkę z rumowymi rodzynkami i domowym sosem czekoladowym:

    Potrzebujemy:
    - 5 jaj
    - szczypta soli
    - 2/3 szklanki cukru
    - 200 g roztopionego masła
    - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego)
    - 1 szklanka mąki
    - 100 g waniliowego budyniu
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 150 g rodzynek
    - 4 łyżki rumu
    - 1 pełna łyżka kakao DecoMorreno

    Rodzynki zalać szklanką wrzątku i odstawić aż zmiękną. Miękkie rodzynki odsączyć na sicie i zalać rumem. Mąkę przesiać razem z budyniem i proszkiem do pieczenia. Do jaj dodać sól i cukier i ubijać aż masa będzie puszysta i kremowa. Do ubitych jaj dolewać stopniowo, ciągle ubijając, przestudzone, roztopione masło. Dodać ekstrakt waniliowy i ubijając na niskich obrotach dosypywać stopniowo suche składniki (bez kakao). Do wymieszanej masy dodać osuszone na papierze kuchennym i obtoczone w mące rodzynki i rum. Połowę masy wylać do foremki na babkę, do pozostałej połowy dodać pełną łyżkę przesianego kakao i dokładnie wymieszać. Masę z kakao wylać na jasną część i babkę piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po wystudzeniu babkę polać domowym sosem czekoladowym:

    Na sos potrzebujemy:
    - 125 ml śmietanki kremówki
    - 2 łyżki cukru
    - 3 łyżki kakao DecoMorreno

    Wszystkie składniki umieścić w rondelku i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje, często mieszając.

    Serdecznie pozdrawiam i zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na babkę:)
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. A wyniki konkursu już były - czy coś przeoczyłam?
    Pozdrawiam
    Aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, były na fanpage. Nagrody zostały już wysłane.

      Usuń
  28. Dziękuję za informację. Śledzę Twój fanpage, wyniki musiałam przeoczyć:)
    Pozdrawiam
    Aneta

    OdpowiedzUsuń