Strony

Morele na nutellowych pancakes.

Uśmiech, słońce, sport, truskawki...
Rano na śniadanie, na długiej przerwie z śniadaniowego pudełka kumpeli (cocotrendy), po powrocie ze szkoły... Chyba przesadziłam jedząc je cały czas przez ostatnie 3 dni. Postanowiłam, więc zrobić sobie przynajmniej jednodniową przerwę i kupiłam morele. Jeszcze nie są takie słodkie jakie być powinny, ale i tak wspaniale współgrały z lekko czekoladowymi pancakes. Idealne danie na 100. już post na porannychinspiracjach. Jeszcze tylko czekam z utęsknieniem na jagody. Od tych to już całkiem nie umiem się oderwać i możecie spodziewać się wielu przepisów z nimi w roli głównej, ale o tym w lipcu...
Do tego przepisu można wykorzystać dowolny przepis na pancakes, ja prezentuję mój ulubiony, z pełnoziarnistą mąką orkiszową. Śniadanie wyszło tak sycące, że przy ostatnich kęsach już myślałam, że nie dam rady. Zjadłam, przecież takie pyszności nie mogą się zmarnować. Serdecznie polecam.


PANCAKES NUTELLOWE /1 porcja/
ulubione ciasto na pancakes, u mnie to te:
1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/6 łyżeczki soli
1 jajko
1/3 szklanki maślanki
2/3 łyżki syropu z agawy lub płynnego miodu
1-2 łyżeczki oleju słonecznikowego
+ dodatkowo:
1 łyżeczka nutelli
płynny miód, syrop klonowy lub inny ulubiony
owoce (truskawki, morele, jagody lub inne, dowolne)

W misce wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sodę i sól), w drugim naczyniu (mieszam w szklance) połączyć jajko, maślankę, syrop i olej. Mokrą mieszankę wlać do suchej i wymieszać. Dodać nutellę. Odstawić na 10 minut (nie jest to konieczne, ale po odstawieniu placki wychodzą lepsze).
Dobrze rozgrzać patelnię i nakładać ciasto. Pancakes przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherzyki, a brzegi będą ścięte.

źródło przepisu: wholefamilyfare, bellalimento

19 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają- dobre byłyby tez z bananami. Albo truskawkami- te mi się jeszcze nie przejadły. :D
    Gratuluję setnego posta na porannych inspiracjach ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. poproszę na śniadanie taki talerzyk pankejków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystko mam :D wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czekoladowe placuszki z morelami...pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. och, to by się Misiu ucieszył, gdybym mu to przygotowała:) super!

    OdpowiedzUsuń
  6. takie śniadanie to ja rozumiem :) Nutellowe robiłam kilkakrotnie ale nieco z innego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie szaleję za pankejkami, ale te wyglądają bardzo kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja szaleję, ale gdybym kupiła nutellę, to pozostałe 999 łyżeczek zjadłabym podczas smażenia placków.
    Wyglądają niezwykle kusząco.:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wydawało mi się, że pisałam, a nie napisałam. ;)

    Kooocham morele.
    Nutella u mnie w domu to produkt pierwszej potrzeby i jak nie ma, to panika.

    a te pancakes to w ogóle mistrzostwo świata!

    i gratuluje setnego śniadania! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. śliczne, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają niesamowicie, moreli jeszcze nie jadłam, ale narobiłaś mi smaka. Co do jagód też je ubóstwiam!!!

    Pozdrawiam i dziękuję za wizytę u mnie
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com
    www.efektnimbu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. czy ta łyżeczka nutelli wyczuwalna jest w placuszkach, czy lepiej dać nieco więcej? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jest wyczuwalna, placuszki smakują obłędnie ;) Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  14. w takim razie jutro będą na śniadanie :)
    mam tylko jeszcze jedno pytanie: warto polewać je miodem czy przez to mogą stracić na intensywności nutellowego smaku?

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam je dziś na śniadanie. Wyszły wspaniałe i wreszcie mi urosły ;) Ponieważ nie przepadam za miodem zmieniłam go na łyżkę cukru. Dodałam również 2 łyżeczki nutelli. Były obłędne. Dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń