Kanapki. Niby zwykła rzecz, ale i one mogą z odpowiednio dobranymi składnikami stać się doskonałym daniem. Na przykład takie awokado, owoc doskonały, mający w sobie mnóstwo składników odżywczych. Pyszne.
KANAPKA Z AWOKADO NA CIEPŁO /2 porcje/
2 grahamki (lub inne ulubione bułki)
1/2 awokado
1 ząbek czosnku
pieprz i sól (u mnie prowansalska)
oliwa z oliwek (opcjonalnie)
szczypiorek
2 plastry sera gouda (lub innego żółtego)
do podania: sałata
Awokado rozgnieść widelcem, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i oliwą. Bułkę przekroić na pół, nałożyć masę z awokado, niedbale posiekany szczypiorek i ser. Zapiekać w opiekaczu do kanapek lub na grillu elektrycznym. Ser nie musi być całkiem rozpuszczony, wystarczy, że bułka będzie podgrzana i lekko chrupiąca.
Świetnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńJa niestety do awokado nie jestem przekonana, bo kiedyś kupiłam i okazało się, że jest.. zgniłe.
Od tamtej pory jakoś nie mam na nie ochoty. ;P
uwielbiam grahamki. najadam się nimi straszliwie - kajzerkami w ogóle.
OdpowiedzUsuńa awokado? można do czegoś porównać jego smak?
Ja uwielbiam awokado, nie potrafię porównać do czegoś tego smaku, po prostu smakuje jak awokado ;).
OdpowiedzUsuńawokado ma taki maślany smak..w końcu jest tłuste. ciężko określić. Jednemu będzie smakować, drugiemu nie. Jest dosyć mdłe, także jak się robi pastę to lepiej ją dosyć mocno przyprawić ulubionymi przyprawami i nie jeść w dużych ilościach tylko np. na kanapkę zamiast masła. Nie polecam z sokiem z cytryny/limonki.fe :)
OdpowiedzUsuńAwokado jest rewelacyjne! :) I jakie zdrowe. Kanapki prezentują sie znakomicie :)
OdpowiedzUsuńKiedy ostatni raz próbowałam awokado, a było to baardzo dawno temu, to stwierdziłam, że jest mdłe i bez smaku.
OdpowiedzUsuńA przecież to niemożliwe.
Muszę spróbować!
Mówisz, że dobrze sprawdza się z bułką - pycha.
Ciekawy pomysł na takie czosnkowe awokado. Podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam grahamek! W domu jakoś nigdy do pieczywa się nie mogę przekonać. Albo robię sobie kanapeczki na pieczywie chrupkim. Ale taką bułeczkę chyba sobie kupię jutro na drogę. :)
OdpowiedzUsuńawokado w kawałkach nie lubię, ma taki specyficzny mdły smak.. za to w guacamole to co innego :). koniecznie do wypróbowania, bo nie łączyłam go jeszcze z serem :D
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze avocado na ciepło, muszę sprawdzić jak smakuje np. w tostach, zaintrygowałaś mnie :)
OdpowiedzUsuńGuacamole - bardzo podoba mi się ta nazwa!
OdpowiedzUsuńLubię kanapki urozmaicać, ostatnio mam właśnie fazę na różne pasty do kanapek, i często robię je na ciepło.
OdpowiedzUsuńTwój pomysł wykorzystam
Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
kiedy nowy post? ;)
OdpowiedzUsuńJeśli wyjdą to już niedługo pojawią się jagodzianki ;)
OdpowiedzUsuńŚwietna kanapka!
OdpowiedzUsuńPrzedni pomysł z tym awokado na kanapkę - przyznam, że w takiej wersji jeszcze go nie jadłam.:)
wyśmienity pomysł na kanapkę do pracy, dzięki za inspirację!:)
OdpowiedzUsuńHmm, a ja awokado najbardziej lubie na moich włosach, sprawdza się świetnie jako nawilżająca maseczka :D
OdpowiedzUsuń