owsianka z mąką kukurydzianą i (jak zwykle) siemieniem i otrębami + mleko sojowe, banan, dżem granatowo-malinowy i masło orzechowe
oatmeal with corn flour, and (as always) flax seeds and bran + soy milk, banana, pomegranate-raspberry jam and peanut butter
Mąka kukurydziana nadaje owsiance fajnej, niemal budyniowej kremowej konsystencji i większej objętości. Dodaję ją do płatków poprzedniego dnia razem z mlekiem, rano gotuję.Corn flour gives porridge cool, creamy texture and more volume. I add it to flake the previous day along with milk, cook in the morning.
"Marzę o śniadaniu w magicznym miejscu nad naszym magicznym jeziorem. W cieniu drzew, na zapadającej się kładce, w towarzystwie białych łabędzi i szarości traw. Bierzemy rowery? Jedziemy?"
Mąka kukurydziana? Spróbuję. ;) Ja do swojej owsianki dodaję mielonego lnu, co działa chyba podobnie, bo owsianka staje się właśnie niesamowicie budyniowa.
OdpowiedzUsuńA Twoja dzisiejsza - genialna. Te dodatki...
I widzę, że zaczęłaś zamieszczać regularnie te dopiski. Miło :) A ja również marzę o takim pewnym magicznym miejscu, magicznej chwili spokoju. Przydałaby się, oj tak.
Już miałam spytać jaki efekt można z taką mąką kukurydzianą uzyskać. ^^ A ile jej dodajesz? Łyżeczka, dwie? :)
OdpowiedzUsuńkupiłam ostatnio mąkę kukurydzianą, bo potrzebowałam do Sahlabu i mam jej nadmiar, który nie wiem na co zużyć.
OdpowiedzUsuńspróbuję więc dodać do owsianki :).
ten dżem brzmi bardzo intrygująco, sama robiłaś czy kupny?
Owsianka z mąką kukurydzianą ? jeszcze nie jadłam .Ciekawe .
OdpowiedzUsuńMiseczka prezentuje się wspaniale tak kolorowo i zdrowo
Pięknie napisane;),kto nie marzy o śniadaniu w takim cudnym miejscu;)niestety aktualnie brak cennego czasu,pocieszam się jedynie wolnym środkiem tygodnia i łapię oddech,życzę tego samego;) i świetna owsianka!
OdpowiedzUsuńpyysznie....
OdpowiedzUsuńilę dałaś poszczególnych składników do owsianki...?
Tu jest przepis:
OdpowiedzUsuńedibleperspective.com/2011/04/satiation-experimentation/
To ta druga owsianka :)
Pierwszy raz słyszę, żeby dodawać do owsianki mąki. ;p
OdpowiedzUsuńAle skoro taka pyszna.. to muszę zainwestować w mąkę kukurydzianą! ;))
Ach, miseczka pełna dobrodziejstw!
Wyobraź sobie jednak, że ciepłą owsiankę w takim miejscu i tak przystrojoną, ciężko by było zjeść. ;P
Co nie zmienia faktu, że śniadanie w opisanym miejscu nie byłoby doskonałe.. ;)
pycha, jak ja uwielbiam owsiankę. dopóki nie zaczęłam blogować myślałam że jestem jakimś dziwakiem. Dziękuję że mnie ciągle wyprowadzasz z błędu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
ile bierzesz płatków , mleka, siemienia i otrębów;D?
OdpowiedzUsuńPodałam wyżej link do przepisu :)
OdpowiedzUsuńmąka kukurydziana? :)jej.
OdpowiedzUsuńJejku, szkoda , że nie mam mąki kukurydzianej- właśnie zalewam sobie płatki na jutrzejsze śniadanko ;3.
OdpowiedzUsuńteraz dajesz same płatki, czy to ta Twoja 'mieszanka;D'?
OdpowiedzUsuńbo tam chyba pisze 3 ł.płatków+2 otrębów?, a wiem ,że Ty masz tą swoją mieszaninę..;D
Tym razem nie robilam z mieszanki tylko z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńO kurcze ,jak ja bym chcial jest takie sniadania :)
OdpowiedzUsuńile dałaś tutaj mąki kukurydzianejxp?
OdpowiedzUsuńi czy mąka ziemniaczana jako zamiennik nada się? też ma skrobię, ale boję się,że będzie niedobre..;p?
Ziemniaczana ma jednak inny smak i możenie być zbyt dobre. Podałam wyżej przepis :) To link:
OdpowiedzUsuńedibleperspective.com/2011/04/satiation-experimentation/