Strony

.275.

owsianka z mlekiem sojowym, kurkumą, kardamonem, kiwi i suszoną żurawiną
 oat porridge with soy milk, turmeric, cardamom, kiwi and dried cranberries


Czasami chcę tylko zwlec się z łóżka, pomaszerować do kuchni, zjeść śniadanie i cały dzień udawać, że czymś się zajmuję, jednocześnie nie robiąc niczego. Jak dzisiaj, jak w wakacje, jak w święta. Mimo to chciałabym już teraz upiec makowce z "prawdziwym makiem" i trochę ciasteczek prosto z pożółkłych kartek starego zeszytu. Tradycyjnie, w przytulnej babcinej kuchni, z wiszącymi na ścianie talerzykami i starym, dzielnie służącym piecem. No to czekam.

28 komentarzy:

  1. Zakochałam się w tych zdjęciach! Jakiego aparatu używasz? Mam nadzieję, ze kiedyś też dojdę do takiej wprawy:).
    A owsianka wygląda bardzo apetycznie;). Nie wpadłabym na dodanie kurkumy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sony Alpha 330, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. PS Właśnie jem śniadanie z identycznej miseczki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja dawno nie jadłam kiwi...
    Dodatek kurkumy brzmi ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. bo kiwi nigdy dość! :D

    właśnie wczoraj kupiłam kurkumę, na pewno spróbuję dodać do owsianki w najbliższym czasie <3
    wspaniałe zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  6. :D ahhh ja też już chcę święta :D a śniadanko wygląda niesamowicie dobrze :D

    OdpowiedzUsuń
  7. owsianka z suszoną żurawiną mmmm:)
    też nie mogę doczekać się świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też taką lubię z żurawinką :))

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne śniadanie ! ;)
    możesz podać z jakich proporcji robisz na taką miseczkę ? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wiedz, że mam to samo. ;)
    Świetna, owsianka, boskie zdjęcia. :)
    Dostałaś lustrzankę na urodziny? ;)
    Ejj, podoba mi się twoje krzesło! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smakowite dodatki wybrałaś, kiwi mi świetnie pasuje z żurawiną, a kurkuma i kardamon tworzą zapewne niezapomnianą kompozycję smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy: Zwykle z połowy szklanki owsiankowego miksu (przepis tu:
    http://makaronirodzynka.blogspot.com/2011/06/owsianka-wieloziarnista.html
    miks ma inny skład za każdym razem)
    Dzisiaj chciałam gęstszą i dałam 2/3 szklanki płatków, 2/3 szkl. mleka sojowego, a podczas gotowania woda do odpowiedniej konsystencji). No i 2 kiwi, przyprawy i żurawina.

    Sue: Mam od roku, ale teraz kupiłam sobie obiektyw :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kurkuma jest świetna, ale nie łączyłam jej jeszcze ze słodkimi z potrawami. Śliczne zdjęcia! (Wstydzę się moich i roznosi mnie w oczekiwaniu na lepszy sprzęt.)

    OdpowiedzUsuń
  14. wszyscy czekamy jak widzę...

    obyś szybko piekła w tej babcinej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tamto kiwi tak się czai i chce żebym je zjadła...:(

    OdpowiedzUsuń
  16. Kurkumy na słodko nie próbowałam, ciekawa owsianka.

    Twoje zdjęcia są świetne, z tym nowym obiektywem jeszcze lepsze. Jak tylko uzbieram pieniądze to chyba zafunduję sobie lustrzankę. Czy Twój model jest godny polecenia, czy sugerujesz jakiś inny dla amatorki? ;)

    Aha, i fajne masz "miejsce pracy" :)

    OdpowiedzUsuń
  17. leaf.: Jak na pierwszą, amatorską lustrzankę sprawdza się doskonale, więc zdecydowanie polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Prawie wszędzie owsianki.. ^^

    Patrząc na twoje zdjęcia, nie mogę doczekać się lustrzanki.. ; ) Są rewelacyjne.. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. wiem,że liczysz kalorie śniadań;p
    do ilu robisz owsianki?
    czy poprostu ile wydzie;D?

    OdpowiedzUsuń
  20. A wiesz, że już nie liczę? :) Myślę jednak, że zawierają max. 500.

    OdpowiedzUsuń
  21. Hej, wiesz, że mamy tę samą lampkę? ;) A owsianka - naprawdę gęsta i pożywna.

    OdpowiedzUsuń
  22. Taka owsianka z owocami to pyszna propozycja na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/
    Serdecznie zapraszam :D

    OdpowiedzUsuń
  24. ależ owocowa...
    tak dawno nie jadłam owsianki.

    OdpowiedzUsuń
  25. kurkuma daje jakiś smak czy tylko fajny kolor? :)

    OdpowiedzUsuń