ja też obiecuję sobie placuszki , ale jak otwieram lodówkę to zawsze znajdzie się coś co trzeba zjeść by się nie zepsuło ;D a placuszków z mąki gryczanej jeszcze nie próbowałam ; )
Mąka gryczana jest boska, tylko placuszki z niej wychodzą mi bardziej delikatne i łatwo się rozwalają. Ale Twoje są tak ładne, że chyba nie masz tego problemu :).
Nigdy nie robiłam pancakes '^' jestem ciekawa jak smakują... zapewne smakowicie... przyjdzie moje masełko orzechowe to zrobię :> świetnie inspirujesz :* wręcz smakowicie :D
Poproszę o przepis i o poradę co zrobić, żeby wychodziły takie piękne placuszki :) Mi zawsze wychodzą bardzo cienkie lub surowe w środku i nie wiem co źle robię.
Jeśli wychodzą surowe w środku to wina za gorącej patelni, a zbyt krótkiego czasu smażenia.
Przepis na dwie porcje takie jak wyżej: (robiłam na oko, więc trochę niedokładny) 3/4 szkl. mąki gryczanej 1/4 szkl. mąki pszennej ok. 1 szkl. maślanki 1 jajko szczypta sody trochę brązowego cukru i ekstraktu z wanilii (myślę, że będzie też świetnie pasował np. cynamon) mały chlust oleju
Wszystko wymieszać i smażyć placki. U mnie wyszły 4, robiłam na teflonie.
Ciasto z gryczanej wychodzi bardzo ciągnące się zbite, stąd ta ilość. Są też dość duże. Chodziło i o takie niemal amerykańskie, więc są szerokie, a chude to nie za bardzo, chociaż może się tak wydawać na zdjęciu.
Dziękuję za przepis :) A czy za dużo proszku do pieczenia lub sody może być przyczyną, że placki najpierw bardzo ładnie rosną, a po przewróceniu na drugą stronę robią się zupełnie płaskie?
Kaszy gryczanej nie lubię, ale mąka mi nie przeszkadza. Jeszcze nie robiłam z niej niczego poza naleśnikami i plackami, więc nie wiem jak smakuje w innych daniach, ale tu sprawdza się świetnie :)
Oo uwielbiam placuszki i naleśniki gryczane, to jedna z mąk , których mogę używać i na dodatek pyszna:]
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego niż wszelakie pancakes z wszelakimi powidłami. Na dodatek mam wrażenie, że twoje zawsze wychodzą idealnie okrągłe ! :)
OdpowiedzUsuńChyba na obiad sobie zafunduję placuszki :)
OdpowiedzUsuńPycha. Obiecuję sobie placki na śniadanie od... o jeny.Jeszcze 3 dni i zaszaleję. ;D
OdpowiedzUsuńja też obiecuję sobie placuszki , ale jak otwieram lodówkę to zawsze znajdzie się coś co trzeba zjeść by się nie zepsuło ;D
Usuńa placuszków z mąki gryczanej jeszcze nie próbowałam ; )
Sue, ja też, ja też. ; D!
UsuńKocham powidła śliwkowe. :)
brakuje mi ostatnio placuszków o poranku,Twoje wyglądają bardzo apetycznie i moje ulubione powidła;)
OdpowiedzUsuńojej nie wiedziałam, nawet, że takowa mąka jest :D
OdpowiedzUsuńMąka gryczana jest boska, tylko placuszki z niej wychodzą mi bardziej delikatne i łatwo się rozwalają. Ale Twoje są tak ładne, że chyba nie masz tego problemu :).
OdpowiedzUsuńpancakes z dżemem czy podwidłami.. taka klasyka, a ja jeszcze nie próbowałam :dd
OdpowiedzUsuńUwielbiam placuszki z dżemem :D
OdpowiedzUsuńChyba czas zakupić mąkę gryczaną :)
OdpowiedzUsuńA swoją drogą, uwielbiam kawę Ricore :) Wiesz może czy ona w ogóle zawiera kofeinę?
Nie wiem, ale chyba ma, bo jednak w 40% to naturalna kawa.
UsuńSmakowite :), gryczanych jeszcze nie jadłam :).
OdpowiedzUsuńPlacuszki + powidła = niebo w gębie ! <3
OdpowiedzUsuńPyszna kawa w moim ulubionym kubki, okrąglutkie placki i ta oprawa - lubię!
OdpowiedzUsuńWaniliowe. Mleko. Sojowe. Nie mam wiecej pytan.
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie, uwielbiam gryczane placuszki ^^
OdpowiedzUsuńU mnie dzisiaj na podobną modłę- zrobiłam gryczano-orzechowe ciasto z patelni Talvi ^^
kikimora! podaj link do tego przepisu!!!
Usuńhttp://verysweetmorning.blogspot.com/2011/11/134-thursday.html#more
Usuń;)
dzięki :D
UsuńJa też dziś plackuję, ale mniej oryginalnie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam pancakes '^' jestem ciekawa jak smakują... zapewne smakowicie... przyjdzie moje masełko orzechowe to zrobię :> świetnie inspirujesz :* wręcz smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPoproszę o przepis i o poradę co zrobić, żeby wychodziły takie piękne placuszki :) Mi zawsze wychodzą bardzo cienkie lub surowe w środku i nie wiem co źle robię.
OdpowiedzUsuńJeśli wychodzą surowe w środku to wina za gorącej patelni, a zbyt krótkiego czasu smażenia.
UsuńPrzepis na dwie porcje takie jak wyżej: (robiłam na oko, więc trochę niedokładny)
3/4 szkl. mąki gryczanej
1/4 szkl. mąki pszennej
ok. 1 szkl. maślanki
1 jajko
szczypta sody
trochę brązowego cukru i ekstraktu z wanilii (myślę, że będzie też świetnie pasował np. cynamon)
mały chlust oleju
Wszystko wymieszać i smażyć placki. U mnie wyszły 4, robiłam na teflonie.
mnie z takiej ilości mąki wychodzi co najmniej 12 cienkich placków... jakiej wielkości są te na zdjęciu, skoro wyszły tylko 4? ;)
Usuńii... Ty i cienkie pancakes ?! nie wierzę : DD
Ciasto z gryczanej wychodzi bardzo ciągnące się zbite, stąd ta ilość. Są też dość duże. Chodziło i o takie niemal amerykańskie, więc są szerokie, a chude to nie za bardzo, chociaż może się tak wydawać na zdjęciu.
UsuńDziękuję za przepis :)
UsuńA czy za dużo proszku do pieczenia lub sody może być przyczyną, że placki najpierw bardzo ładnie rosną, a po przewróceniu na drugą stronę robią się zupełnie płaskie?
Jakie śliczne te placuszki!
OdpowiedzUsuńZ mąką gryczaną nie miałam jeszcze styczności, ale powidła śliwkowe uwielbiam ! Żałuję, że nie mam domowych zapasów :(
OdpowiedzUsuńPyszne śniadanko :)
Jak smakuje taka mąka? Jak kasza gryczana?
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę obiecująco ;)
Kaszy gryczanej nie lubię, ale mąka mi nie przeszkadza. Jeszcze nie robiłam z niej niczego poza naleśnikami i plackami, więc nie wiem jak smakuje w innych daniach, ale tu sprawdza się świetnie :)
Usuńmąka gryczana pięknie pachnie!
Usuńa za mną chodzą już śniadaniowe naleśniki parę dni, ale nie mam siły zebrać się rano, aby je zrobić! ; )
Fakt, naprawdę ładnie pachnie :D
UsuńJa też się na to piszę!!! :)
OdpowiedzUsuń