Strony

.326.

 gryczane pancakes z powidłami śliwkowymi i migdałami, kawa ricore z waniliowym mlekiem sojowym
buckwheat pancakes with plum jam and almonds, chicory coffee with vanilla soy milk

36 komentarzy:

  1. Oo uwielbiam placuszki i naleśniki gryczane, to jedna z mąk , których mogę używać i na dodatek pyszna:]

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma nic lepszego niż wszelakie pancakes z wszelakimi powidłami. Na dodatek mam wrażenie, że twoje zawsze wychodzą idealnie okrągłe ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba na obiad sobie zafunduję placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha. Obiecuję sobie placki na śniadanie od... o jeny.Jeszcze 3 dni i zaszaleję. ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też obiecuję sobie placuszki , ale jak otwieram lodówkę to zawsze znajdzie się coś co trzeba zjeść by się nie zepsuło ;D
      a placuszków z mąki gryczanej jeszcze nie próbowałam ; )

      Usuń
    2. Sue, ja też, ja też. ; D!

      Kocham powidła śliwkowe. :)

      Usuń
  5. brakuje mi ostatnio placuszków o poranku,Twoje wyglądają bardzo apetycznie i moje ulubione powidła;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej nie wiedziałam, nawet, że takowa mąka jest :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mąka gryczana jest boska, tylko placuszki z niej wychodzą mi bardziej delikatne i łatwo się rozwalają. Ale Twoje są tak ładne, że chyba nie masz tego problemu :).

    OdpowiedzUsuń
  8. pancakes z dżemem czy podwidłami.. taka klasyka, a ja jeszcze nie próbowałam :dd

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam placuszki z dżemem :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba czas zakupić mąkę gryczaną :)
    A swoją drogą, uwielbiam kawę Ricore :) Wiesz może czy ona w ogóle zawiera kofeinę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, ale chyba ma, bo jednak w 40% to naturalna kawa.

      Usuń
  11. Smakowite :), gryczanych jeszcze nie jadłam :).

    OdpowiedzUsuń
  12. Placuszki + powidła = niebo w gębie ! <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszna kawa w moim ulubionym kubki, okrąglutkie placki i ta oprawa - lubię!

    OdpowiedzUsuń
  14. Waniliowe. Mleko. Sojowe. Nie mam wiecej pytan.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają cudnie, uwielbiam gryczane placuszki ^^
    U mnie dzisiaj na podobną modłę- zrobiłam gryczano-orzechowe ciasto z patelni Talvi ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kikimora! podaj link do tego przepisu!!!

      Usuń
    2. http://verysweetmorning.blogspot.com/2011/11/134-thursday.html#more
      ;)

      Usuń
  16. Ja też dziś plackuję, ale mniej oryginalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nigdy nie robiłam pancakes '^' jestem ciekawa jak smakują... zapewne smakowicie... przyjdzie moje masełko orzechowe to zrobię :> świetnie inspirujesz :* wręcz smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  18. stała czytelniczka25 stycznia 2012 16:20

    Poproszę o przepis i o poradę co zrobić, żeby wychodziły takie piękne placuszki :) Mi zawsze wychodzą bardzo cienkie lub surowe w środku i nie wiem co źle robię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli wychodzą surowe w środku to wina za gorącej patelni, a zbyt krótkiego czasu smażenia.

      Przepis na dwie porcje takie jak wyżej: (robiłam na oko, więc trochę niedokładny)
      3/4 szkl. mąki gryczanej
      1/4 szkl. mąki pszennej
      ok. 1 szkl. maślanki
      1 jajko
      szczypta sody
      trochę brązowego cukru i ekstraktu z wanilii (myślę, że będzie też świetnie pasował np. cynamon)
      mały chlust oleju

      Wszystko wymieszać i smażyć placki. U mnie wyszły 4, robiłam na teflonie.

      Usuń
    2. mnie z takiej ilości mąki wychodzi co najmniej 12 cienkich placków... jakiej wielkości są te na zdjęciu, skoro wyszły tylko 4? ;)

      ii... Ty i cienkie pancakes ?! nie wierzę : DD

      Usuń
    3. Ciasto z gryczanej wychodzi bardzo ciągnące się zbite, stąd ta ilość. Są też dość duże. Chodziło i o takie niemal amerykańskie, więc są szerokie, a chude to nie za bardzo, chociaż może się tak wydawać na zdjęciu.

      Usuń
    4. Dziękuję za przepis :)
      A czy za dużo proszku do pieczenia lub sody może być przyczyną, że placki najpierw bardzo ładnie rosną, a po przewróceniu na drugą stronę robią się zupełnie płaskie?

      Usuń
  19. Jakie śliczne te placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  20. Z mąką gryczaną nie miałam jeszcze styczności, ale powidła śliwkowe uwielbiam ! Żałuję, że nie mam domowych zapasów :(
    Pyszne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak smakuje taka mąka? Jak kasza gryczana?
    Wygląda naprawdę obiecująco ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaszy gryczanej nie lubię, ale mąka mi nie przeszkadza. Jeszcze nie robiłam z niej niczego poza naleśnikami i plackami, więc nie wiem jak smakuje w innych daniach, ale tu sprawdza się świetnie :)

      Usuń
    2. mąka gryczana pięknie pachnie!

      a za mną chodzą już śniadaniowe naleśniki parę dni, ale nie mam siły zebrać się rano, aby je zrobić! ; )

      Usuń
    3. Fakt, naprawdę ładnie pachnie :D

      Usuń
  22. Ja też się na to piszę!!! :)

    OdpowiedzUsuń