Thegraciouspantry.
Mąka.
Drożdże.
Zapach.
Pełnoziarniste precle /13 sztuk*/
1 opakowanie drożdży instant lub 25g świeżych
3 łyżki miodu
1 1/2 szklanki letniej wody
4 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1 jajko
nasiona/przeprawy do posypania
Wody i miód wymieszać w misce, aż miód się rozpuści. Dodać drożdże, krótko wymieszać i odstawić do spienienia.
W dużej misce, wymieszać mąkę i sól. Dodaj olej i spienione drożdże i wymieszać drewnianą łyżką, aż masa stanie się gęsta.
Zagnieść ręcznie przez około 10 minut. Na początku ciasto będzie bardzo lepkie, ale po ugniataniu przez około 3-4 minut, stanie się gładkie. Jeżeli ciasto nadal będzie się kleić się do rąk, dodać 1 łyżkę mąki więcej. Wyrobić dobrze.
Teraz na pergaminie możesz kształtować swoje ciasto. Formować wałki ciasta o ok. 1,5cm średnicy i około 35-36cm długości.
Kiedy już wszystkie precle będą gotowe, należy przykryć arkusze ręcznikiem i zostawić do podwojenia objętości (30-50 minut).
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 220°C.
Teraz można posmarować precle jajkiem, posypać nasionami i piec przez 15-18 minut na złoty kolor.
Pozostawić do ostygnięcia i jeść :)
*Z tej ilości składników zrobiłam 8 dużych precli. Wartości dla 13:
O, proszę! A ja wczoraj też piekłam, tylko inne, bawarskie! ;) Twoje śliczne! Ciekawa jestem jak smakują! :)
OdpowiedzUsuńSą świetne, delikatne, miękkie w środku. Polecam :D
UsuńPiękne...uwielbiam precle...
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuń:D widzę, że nie tylko ja zachwycam się smakiem domowych wypieków! :D
OdpowiedzUsuńDopisałam do listy kulinarnych 'must have':)
OdpowiedzUsuńwyglądają rewelacyjnie ! Uwielbiam precle, ale jakoś nie mam samozaparcia do pieczenia. Kiedyś kupowałam w lidlu, ale już ich nie robią ;x
OdpowiedzUsuńPolecam te, bo są naprawdę bezproblemowe i szybkie :)
Usuńale super:) bajgle, precle to sprawdzone biegowe przekaski:)
OdpowiedzUsuńdzisiaj tez sie biore za pieczenie (; pieknie Ci wyszly !
OdpowiedzUsuńJak tylko zobaczyłam precelka na Inspiracjach od razu miałam nadzieję, że zamieścisz przepisz. Kolejna pozycja na liście "do zrobienie we ferie" :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie precle! jak byłam mała to wcinałam takie u babci ^^ przypomniałaś mi o nich ;3
OdpowiedzUsuńIdealne :)
OdpowiedzUsuńPojadłabym!
cholerka ... skorzystam z twoich blogów we ferie i to chyba co dzień ^^
OdpowiedzUsuńzapisuje przepis i robię jak najszybciej:) muszę tylko kupić mąke pełnoziarnistą bo mi się skończyła
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają! Fajny braciszek :D
OdpowiedzUsuńW sumie to nigdy nie myślałam o tym żeby zrobić precle. Ale warto byłoby spróbować takich domowych i zobaczyć czym różnią się od tych krakowskich, do których się przyzwyczaiłam :-)
OdpowiedzUsuńale piękne, co za pomysł!
OdpowiedzUsuńwzorowy ten precel :)
OdpowiedzUsuńPoskręcane buły.. Tak dawno nie jadłam precli!
OdpowiedzUsuńzapreclowałaś mi w głowie ;)
OdpowiedzUsuńPrecle wyglądają idealnie i pewnie tak smakują :)
OdpowiedzUsuńwyglada smakowicie :) mmmmm mniami :D<3
OdpowiedzUsuńIdealne kształty. Podziwiam
OdpowiedzUsuńAle piękne te precle. Od razu przypomniały mi się wakacje w Krakowie, jadłam je na każdy posiłek. Muszę zrobić w wolnej chwili. ;)
Usuńfantastyczne!
OdpowiedzUsuńALe świetne! :)
OdpowiedzUsuńpyszne, uwielbiam precle - a z piwkiem jak fajnie smakują:)
OdpowiedzUsuńo matko, koniecznie do zrobienia :))
OdpowiedzUsuńŚwietne! Tak ładnie wyglądają, tylko zajadać :)
OdpowiedzUsuńGdyby nie zaplanowane już drożdżówki to jutro z rana na pewno powstałyby precle :)Jedno jest pewne w najbliższym czasie takie zrobię. Myślę, że i mój brat będzie się chętnie zajadał :P
OdpowiedzUsuńkocham precle :) do tej pory modyfikowałam kilka przepisów mamy, czas spróbować także Twojego :)
OdpowiedzUsuńOjejku, dlaczego ja nie potrafię piec? :<
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie!
jakie sliczne Ci wyszły, wprost idealne, może się odważę i je upiekę :)
OdpowiedzUsuńŚwietna przekąska! Pamiętam, że jak byłam mała zawsze wolałam precelki od paluszków ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńczesc;] zauaważyłam na którymś z twoim blogów że schudłaś 8kg w 51 dni. czy źle przeczytałam?:D
OdpowiedzUsuńmam małą prośbę, abyć napisala do mnie, na 19508642:D
będę bardzo wdzieczna, gdyż mam do ciebie kilka pytan:D
z góry dzięki:)
Z takimi precelkami ranki mogłyby trwać wieczność
OdpowiedzUsuńPrzerobiłam przepis na zgodny z Kuchnią 5 Przemian i zrobiłam!
OdpowiedzUsuńRewelacyjne są!!!
Wyrosły mi tak, że potraciły dziurki i wyszły w sumie bardziej bułeczki niż precle:)
Dzięki za inspirujący przepis!
Czy opakowanie drożdży instant to 7g?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńSylvvio, nie mam w domu "normalnej" 250 ml szklanki. Orientujesz się, mniej więcej, ile tej mąki jest w gramaturze, niecałe 600g? Byłabym wdzięczna za odpowiedź.
UsuńW jednej szklance jest ok. 130g
UsuńTen przepis jest po prostu genialny!!! Ekspresowy w wykonaniu, a do tego zawsze wychodzi pysznie! :) Ja robiłam już drugi raz (za pierwszym podejściem robiłam w kształcie bajgli, tym razem postawiłam na rogaliki). Nawet moja mama się zachwyca, a ją kulinarnie ciężko zadowolić. :)
OdpowiedzUsuńChęci i zapału do pieczenia Ci nie brakuje, widać że masz komu piec, Rafał smacznego!!!
OdpowiedzUsuńzamiast pszennej pełnoziarnistej mogę użyć mąki pełnoziarnistej 3 zboża? bo tylko taką mam w domu :)
OdpowiedzUsuńTak, będzie ok :)
Usuń