whole wheat zucchini pancakes with blackberries, raspberries and almonds, chicory coffee with soy milk
I use this recipe: betterthandoinglaundry. I didn't add sugar and cloves. Instead of raisins I gave chopped almonds, I mixed frozen blackberries and raspberries and I use whole egg.
Matko, składniki to wszystko, czego nie lubię. Nie lubię, bo uwielbiam! <3
OdpowiedzUsuńS., podaję tu maila, bo tam hcyba nie widziałaś :) :judysvl@gmail.com , dzięki :)
OdpowiedzUsuńx
Ciekawe połączenie smaków, na taki pomysł szczerze bym nie wpadła :)
OdpowiedzUsuńInteresujące połączenie kontrastujących smaków. Widzę, że ostatnio w dużej mierze postawiłaś na warzywa. Pysznie !
OdpowiedzUsuńbardzo i to nie tylko mi ale i mamie i tacie ;d upiekłam wczoraj i śladu po niej nie było już tego samego dnia a mamie tak smakowała , ze kazała mi wieczorem przyszykować składniki i dzisiaj sama ją upiekła ; )
OdpowiedzUsuńmniaam! placuszki w sam raz na sobotnie leniwe śniadanko ;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje placuszki :D
OdpowiedzUsuńMam prośbę. Mogłabyś mi powiedzieć jak usunać z listy obserwowanych bloga ?
OdpowiedzUsuńPod listą obserwowanych blogów (na pulpicie nawigacyjnym) masz przycisk ZARZĄDZAJ, po kliknięciu ukazuje się witryna z blogami, które obserwujesz. Przy każdym masz możliwość kliknięcia w USTAWIENIA - otwiera się wówczas dodatkowe okno i tam znajdziesz opcję "Przestań obserwować..." :)
UsuńDziekuję
UsuńDochodzę do smutnego wniosku. Naprawdę nie warto odwiedzać innych polskich śniadaniowych blogów, może za wyjątkiem Islanzadi i Emmy, bo wszystkie pozostałe są (trzeba podkreślić, że nieudolną) kalką Twojego.
OdpowiedzUsuńWiem, że już był ten temat poruszany przez wielu anonimów w poprzednich postach, ale może im więcej będzie się o tym pisać, tym szybciej się opamiętają co niektóre dziewuchy.
Dokładnie. Współczuję ci, Sylwio. Trzeba mieć tupet, żeby kopiować od ciebie wszystko, co się da, od potraw do wyglądu bloga (PAPAYA), po czym komentować tutaj jakby nigdy nic. :) Ogarnijcie się.
Usuńja tam nie czuję, żebym kopiowała wszystkiego od Sylwii
UsuńOlać innych, niech robią o chcą, i tak jesteś najlepsza ! Tu czuć tą pasję :)
OdpowiedzUsuńsuper:) a ja tu z duma przyczepiam post o kawie.....ehhh Twoje sniadania sa zdecydownie bardziej ambitne
OdpowiedzUsuńMoglabys jednak podać dokładny przepis jak ty robiłaś i po polsku? :) będe wdzięczna
OdpowiedzUsuńWystarczy wkleić do słownika internetowego ;)
Usuńsuche składniki:
1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
mokre:
1 jajko
1/3 szkl. mleka (dałam sojowe)
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szkl. startej cukinii
owoce (dałam 9 jeżyn i 9 malin)
siekane migdały (sypnęłam na oko)
olej
Wymieszać suche, wymieszać mokre (startą cukinię lekko odcisnęłam z nadmiaru wody). Dodać mokre do suchych, dodać owoce i migdały. Teflon lekko wysmarować olejem i smażyć placki.
Podałam z sosem z malin i jeżyn z małym dodatkiem miodu.
Nie wiem czy mój poprzedni komentarz w ogóle "doszedł" tak więc piszę jeszcze raz; świetny blog i super zdjęcia. Noszę się z zamiarem zakupu lustrzanki i proszę o rady. Na co zwracać uwagę [funkcje, parametry] przy wyborze dobrej lustrzanki, która miałaby posłużyć na dłużej. Jestem kompletnie zielona, a mój aparat kompaktowy coraz częściej mi nie wystarcza. Mogłabyś też napisać czym konkretnie Ty fotografujesz? Byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam !
UsuńMożliwe, że nie zauważyłam, bo ostatnio nawał...
UsuńFotografuję Sony Alphą 330, po roku wymieniłam kitowy obiektyw na 50mm, bo tamten nie zadowalał. Co do parametrów na jakie ma się zwracać uwagę, to zależy co konkretnie zamierzasz fotografować najczęściej. Do zdjęć jedzenia polecam ten, dobry jako ta "pierwsza lustrzanka".
Dziękuję Ci za odpowiedź. Co do obiektów fotografowanych, to nie zamierzam się ograniczać, więc i do krajobrazów i makro i portretów i wszystkiego innego ;-) (czyli jedzenia też). Mam jeszcze jedno pytanie, które może się wydać głupie, ale musisz mi wybaczyć; Czy zdjęcia wstawiane na Twoje blogi są po jakiejś obróbce (Photoshop) czy tak prosto z karty pamięci?
UsuńPo obróbce.
UsuńBardzo lubię te penkejki, wpadłam na nie właśnie dzięki Twojemu blogowi :) W życiu bym wcześniej nie pomyślała, że cukinia na słodko tak super smakuje.
OdpowiedzUsuńuwielbiam placki z cukinią, czekam aż w końcu będzie tańsza:P a mam pytanko Ty kupujesz cukinie czy masz zapasy?? Zastanawiam się czy cukinie można zamrozić??
OdpowiedzUsuńSkusiłam się i kupiłam. Wiem, że nie w sezonie.
UsuńTakie placuszki strasznie kuszą, zwłaszcza z tymi owocami :>
OdpowiedzUsuńPycha!
Dziękuję za wzięcię udziału w mojej akcji Festiwal Śniadaniowy.
OdpowiedzUsuńZapraszam do przejrzenia wpisu podsumowującego akcję, zawierającego wszystkie dodane przepisy :)
Bardzo ładnie wyglądają :) Od razu czuć wiosnę!
OdpowiedzUsuńI to połączenie warzywno-owocowe <3
A ja niestety nie lubię cukinii. Ale i tak wyglądają świetnie jak zawsze : )
OdpowiedzUsuńJest niewyczuwalna :)
Usuńfirst photo is love :D
OdpowiedzUsuńSlyvvia, a ja mam prośbę. Mogłabyś w następnym poście opisać co sama zauważyłaś i co ci się nie podoba w blogach innych, jeśli chodzi o to całe 'kopiowanie'? Proszę bardzo, jestem gotowa się podporządkować, bo serio nie wiem co robię nie tak, że mój blog jest taki ,,niewarty odwiedzania''.
OdpowiedzUsuńPlacki jak zwykle pycha. ;)
Nie zrobię tego, ponieważ nie zwracam już na to uwagi i przecież wcale nie czepiam. Całą sprawę rozgłaszają za mnie anonimowi. A jeśli uprzykrzają wam życie, moderujcie komentarze dziewczyny...
UsuńI ja nie mam Ci tego za złe, nie mam powodu. ;)
UsuńPomyślałam tylko, że może jeśli ty to zrobisz, to anonimowi się w końcu od wszystkich odczepią. Bo to już przestaje być zabawne.
Sue, nie czepiam się Ciebie i nie wytykam palcem że rzekomo kopiujesz. Bo nie kopiujesz moim zdaniem. Aczkolwiek estetyka Twojego bloga jest zupełnie inna, a treść - przynajmniej dla mnie - mało interesująca. Dlatego wymieniłam w poprzednim komentarzu te, które z chęcią odwiedzam.
UsuńSylwia reprezentuje tutaj i na Makaronie pewien 'prestiż'. Systematyczność, schludność, dobry sprzęt i umiejętność operowania nim. Po prostu cieszy oczy, kiedy tu się wchodzi. Wg mnie inne blogi nie są warte uwagi, wypadają dość blado na tle tego tutaj (większość dziewczyn zatrzymała się na etapie robienia zdjęć telefonem komórkowym, co samo w sobie może nie jest tragiczne, bo wiadomo że nie każdego stać na super aparat tylko po to, żeby prowadzić śniadaniowca... uważam że nawet bez dobrego sprzętu można znaleźć swój własny styl który będzie przyjemny dla oka. One jednak nie przełamują się, nie próbują się uczyć na błędach i znaleźć własnej ścieżki, tylko z lenistwa bądź wyrachowania nadrabiają braki "kopiowaniem". Ale już dobrze, nie oskarżam wszystkich jak leci o kopiowanie z nicka, imienia i nazwiska ;)
Jednak stwierdzenie ,,cała reszta'' odebrałam jako pozostałe=wszystkie inne blogi (w tym także mój).
UsuńA Slyvvie podziwiam, bo ja nie byłabym w stanie kontrolować i dbać o blog przez tyle czasu. ;p
Huhuhu, to ja się jeszcze wyrobię. ^^ Będzie interesująco. :)
Zgadzam się z anonimowym. Większości blogów brakuje właśnie tej dbałości estetycznej Sylwii w prowadzeniu bloga. Każde śniadanie jest niezmiernie schludnie podane, praktycznie codziennie z nowym intrygującym zestawem produktów, co sprawia, że chętnie się tu wraca nacieszyć oko to nowym obrazkiem. ;) Zarzuty o kopie może są zbyt ostre. Jest to bardziej naśladownictwo, pewnie odrobiona zazdrości i próba komponowania równie pysznych i pięknie podanych posiłków (śniadania <3). Jednak trzeba przyznać, że efekty są mizerne, ale nie ma co ganić tych prób, w końcu ćwiczenie czynią mistrza, więc może każda znajdzie swój indywidualny, równie "niepowatarzalny" styl. ;D
Usuńjejku nigdy nie jadłam żadnego wypieku zcukinią, strasznie mnie kusi,ostatnio widziałam przepis na pyszne ciasto, tylko muszę się gdzieś rozejrzeć i znaleźć gdzieś to warzywko
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe, cukiniowe uwielbiam.
OdpowiedzUsuńA ja powiem,że bardzo mi się podobają Twoje placki, a jeszcze bardziej dodatek z jeżyn i malin. Smakowitości! *.*
OdpowiedzUsuńPS. Ile będzie mnie kosztowało wydębienie przepisu na kotleciki z fasoli z masłem orzechowym?
:D
UsuńTo te:
http://makaronirodzynka.blogspot.com/2011/08/makaron-i-miesne-kulki-z-czerwonej.html
Bez czosnku, ale z czubatą łyżeczką masła orzechowego.
Dziękuje :D
Usuńo matko, to te najlepsze placki na świecie! kocham je.
OdpowiedzUsuń/dlaczego mi nie wyszły takie grube, choć robiłam z podobnego przepisu?/
Nie wiem ;)
UsuńAle grubaśne placki:).
OdpowiedzUsuńMaliny z 'zamrażarkowych' zapasów? Podziel się:)!
Mam ich jeszcze dość sporo, bo w lecie nie nadążałam zjadać wszystkiego z własnego krzaczka, więc mogę się podzielić ;)
UsuńTo ja też poproszę ;).
UsuńOstatnio robiłam podobne placki, ale na wytrawnie z "serkiem topionym" z tofu, są delikatne i pyszne <3.
Zastanawiam się czasem ile tego wszystkiego tam masz;). Moje zapasy niestety powoli się kończą, więc chętnie porwę od Ciebie trochę malin;P
UsuńWbrew pozorom mam bardzo małą zamrażarkę i najczęściej wciskam tam wszystko na siłę ;)
Usuńja też! :D
Usuńa ja wczoraj kupiłam dwie cukinie, bo kocham te placki :D
OdpowiedzUsuńA ja jestem zła na siebie, bo zjadłam właśnie ciasto czekoladowo-karmelowe i chociaż było pyszne, dobrej jakości i nie zbyt słodkie, to jednak niestety jest to ciasto:/ A wczoraj zjadlam kawałek ciasta marchewkowego i szarlotke razową! Kurde, a chciałam jak Ty przestać jeść słodycze.. I chociaż cały mój jadlospis jest zdrowy, to te ciasta mi przeszkadzają. Sylvia jak ci idzie odstawienie cukru? W ogóle jak myślisz, czemu mam ostatnio tak że chociaż jem zdrowo, mogłabym dzień w dzień jeść te ciasta? ;/
OdpowiedzUsuńU mnie ok, zastępuję owocami. Widocznie masz nieprawidłowo zbilansowany jadłospis, że tak cię do nich ciągnie. Nie przejmuj się tym co było, w końcu to weekend. Ale jednak nie sądzę, by codzienne jedzenie ciast było zdrowe. Może na ciasta pozwalaj sobie tylko w weekendy? :)
UsuńDzięki za odpowiedź. Chyba masz rację co do tych ciast, nawet jeśli są razowe, bez cukru lub z mała ilością, to jednak ciasta. Od jutra już się biore za siebię i nie będe wmawiać sobie,że to jest ok. Nie powinno się przesadzać i tyle, nawet jeśli ma się niedowagę i generalnie jest się szczupłym, ciasto to ciasto :)
UsuńA w weekendy...nie, teraz odpuszczam już na calego. :) Dzisiaj był ostatni raz!
Jeśli masz niedowagę, to jednak twoje "zdrowe" odżywianie nie jest zdrowe. Nie przesadzaj.
UsuńA sylvvia mogłabyś ocenić moj taki przykładowy jadłospis? co robię nie tak? żeby tych ciast nie jeść tak co dwa dni;/
UsuńŚn: owsianka z serkiem wiejskim, jabłko, bakalie
Sn2: sok z świeżych owoców, ewentualnie banan, troche bakali:)
Ob: czasami omlet z warzywami i łososiem, lub zapiekanka razowa z szpinakiem i surowkami
I potem to nieszczęsne ciasto;/ czyli duży kawałek razowej szarlotki albo ciasto marchewkowe (najczęściej)
O i tak wygląda moje jadło, co myslisz? czasami wpadnie też jeszzcze jakieś jabłko czy coś. Pije wode i zielona herbate
Brakuje ci czegoś słodkiego w ramach podwieczorku, stąd te ciasta. Na drugie śniadanie zjedz kanapki lub coś z warzywami (za mało ich tu), po obiedzie to co było na drugie, a potem coś na kolację.
UsuńUbolewam nad tymi warzywami, ale teraz kiepsko kupić coś dobrego;/ Dlatego ratuje sie tymi sokami, rowniez warzywnymi. Świeże warzywa sa malo smaczne ;-x No, ale dzieki za rady. Moje jadlo też jest takie jakie jest, że ja jestem prawie caly dzien na mieście, a w domu wieczorem;/ A wieczorem juz nie chce jeść, bo boje sie, że przytyje ;/ Może to zle myslenie, lepiej zjeść obiad, potem nie jeść tego ciasta i na wieczor zjeść kanapke?
UsuńMalutko jesz, więc zapewniam ci, że nie przytyjesz nawet jakbyś jadła i kawałek ciasta i kanapkę...
Usuńjak ładnie wyglądają. połączenie cukini i malin, ciekawe :)
OdpowiedzUsuń