Domowej roboty orkiszowe croissanty z syropem z agawy, koktajl bananowy i truskawki. Homemade spelt croissant with agave syrup, banana soy milk smoothie and strawberries.
moje dzieciństwo to croissant i tłuste mleko. to tylko jedzenie, przywołuje mnóstwo cudownych wspomnień i magicznych chwil. aha, no i kocham absolutnie wszystko co orkiszowe, nie mówiąc o truskawachhhhh ;)
Sylwio droga, mam do Ciebie jedno pytanko nie odnośnie śniadania, mianowicie od dłuższego czasu przymierzam się do zapiekanej owsianki i chciałam Cię poprosić, abyś mi napisała (jeśli możesz oczywiście) jakich składników (i jakich ich proporcji) używasz na JEDNĄ porcję oraz jak długo i w jakiej temp. ją zapiekasz ?
Robiłam taką: http://makaronirodzynka.blogspot.com/2012/02/po-prostu-pieczona-owsianka.html Wiem, że w początkowych śniadaniach pojawiła się taka na jedną porcję, ale nie pamiętam proporcji i też nie zapiekałam jej dostatecznie długo, bo bałam się o naczynie, które nie było żaroodporne.
Ja robiłam na jedną porcję i używałam: po pół szklanki płatków i mleka, pół rozmiażdżonego banana, łyżkę miodu, pół łyżeczki proszku do pieczenia i małą garstkę płatków śniadaniowych (opcjonalnie). Piekłam 30-40min w 180 stopniach (na oko). : )
widzialam ze napisalas ze ten koktajl robisz miksujac 1/2 mrozonego banana i mleka. mam pytanie odnosnie tego czy po polaczeniu banana z mlekiem nie mialas rewolucji zoladkowych?
Uwielbiam na nie patrzeć, ale jakoś brak mi samozapału aby takowe upiec, może wyślesz ni jednego paczką ? ;D
OdpowiedzUsuńNo, wyjadłaś, to teraz możemy piec :D
OdpowiedzUsuńIle truskawek!
łaał, ile truskawek! kusisz tymi croissantami, oj kusisz. pod koniec tygodnia wracam już do domu (juhu!), więc myślę, że wreszcie upiekę ;-)
OdpowiedzUsuńMmm, przymierzam się właśnie niedługo do tych twoich orkiszowych croissantów, skoro już jedne mam za sobą :) Dobre śniadanie :D
OdpowiedzUsuńTe croissanty są świetne :) Muszę znów znaleźć trochę czasu, żeby je zrobić. Mój L. ciągle mnie o nie męczy.
OdpowiedzUsuńjak ja Ci ich zazdroszczę! :D
OdpowiedzUsuńmuszę takie zrobić, wyglądają wspaniale, napewno też tak smakują!
koktajl bananowy<3
ech, kiedy ja w końcu zrobię te croissanty <3 :)
OdpowiedzUsuńale to musialo byc pyszne! takie domowe croissanty i te truskawy *.*
OdpowiedzUsuńPycha śniadanko! :)
OdpowiedzUsuńczy można wiedzieć jak zrobiłaś ten koktajl bananowy?
OdpowiedzUsuńZmiksowałam 1/2 mrożonego banana z resztkami mlek sojowych - zwykłego i waniliowego, lałam na oko, więc nie wiem ile dokładnie.
UsuńMam ochote na te crossainty, ale pewnie by mi nie wyszły.;/
OdpowiedzUsuńmoje dzieciństwo to croissant i tłuste mleko. to tylko jedzenie, przywołuje mnóstwo cudownych wspomnień i magicznych chwil.
OdpowiedzUsuńaha, no i kocham absolutnie wszystko co orkiszowe, nie mówiąc o truskawachhhhh ;)
Ile truskawek! Cudne te rogaliki:)
OdpowiedzUsuńSylwio droga, mam do Ciebie jedno pytanko nie odnośnie śniadania, mianowicie od dłuższego czasu przymierzam się do zapiekanej owsianki i chciałam Cię poprosić, abyś mi napisała (jeśli możesz oczywiście) jakich składników (i jakich ich proporcji) używasz na JEDNĄ porcję oraz jak długo i w jakiej temp. ją zapiekasz ?
OdpowiedzUsuńRobiłam taką: http://makaronirodzynka.blogspot.com/2012/02/po-prostu-pieczona-owsianka.html
UsuńWiem, że w początkowych śniadaniach pojawiła się taka na jedną porcję, ale nie pamiętam proporcji i też nie zapiekałam jej dostatecznie długo, bo bałam się o naczynie, które nie było żaroodporne.
Ja robiłam na jedną porcję i używałam: po pół szklanki płatków i mleka, pół rozmiażdżonego banana, łyżkę miodu, pół łyżeczki proszku do pieczenia i małą garstkę płatków śniadaniowych (opcjonalnie). Piekłam 30-40min w 180 stopniach (na oko). : )
Usuńdzięki :)
Usuńjesteś moją największą inspiracją - przez to, co widzę tutaj, mam ochotę piec/gotować - już 3 rzeczy zrobiłam dzięki tobie :D
OdpowiedzUsuńmniammm :)
OdpowiedzUsuńto jest dopiero mega śniadanko!:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam nic z mąki orkiszowej, więc trzeba by spróbować ...
OdpowiedzUsuńJak polecasz mi zużyć pierwsze awokado;)?
OdpowiedzUsuńSpróbuj do jajecznicy (koniecznie z solą) :)
UsuńRozpusta rogalikowa! Ależ mi się takiego zachciało! I ciemna gorzka kawa,miseczka truskaw jestem w niebie
OdpowiedzUsuńZazdroszczę śniadanka i tej dawki truskawek :-)
OdpowiedzUsuńTo mi się podoba! Bajkowo to wygląda, brakuje jeszcze wieży Eiffla w tle ^^
OdpowiedzUsuńwidzialam ze napisalas ze ten koktajl robisz miksujac 1/2 mrozonego banana i mleka. mam pytanie odnosnie tego czy po polaczeniu banana z mlekiem nie mialas rewolucji zoladkowych?
OdpowiedzUsuńMam, dlatego używam mleka sojowego.
Usuńmyslisz, ze jezeli zrobie z normalnym mlekiem moge miec problemy z zoladkiem?
UsuńNie wiem, niektórym nie przeszkadza połączenie krowiego z owocami, spróbuj.
Usuń