Ciepłe, wiosenne dni pachną świeżo skoszoną trawą i rabarbarem. Ja, mając trochę wolnych dni, piekę, siekam świeży szczypior do sałatki i ruszam w teren.
To ciasto jest błyskawiczne. Nie wymaga ani wielkiego nakładu pracy ani wielu składników, a na wierzch możemy ułożyć owoce, które akurat mamy w domu. W sam raz gdy chcemy zjeść coś słodkiego bez czekania lub goście mają wpaść w ciągu 30 minut. Puszyste, bardzo wyrośnięte i znikające w niewyjaśnionych okolicznościach. Gorąco polecam.
Maślankowe ciasto z rabarbarem /24x24cm, 16 kawałków/
1 szkl. maślanki
2 duże jajka
1 szkl. cukru (można dać trochę mniej)
cukier waniliowy
1/2 szkl. oleju
2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 150g rabarbaru
Cukier i jajka zmiksować razem, dodać maślankę, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem i cukier waniliowy. Na ciasto wyłożyć pokrojony rabarbar. Piec ok. 30 minut w 175°C.
Uwielbiam takie ciasta!
OdpowiedzUsuńrobiłam je, w zeszłym roku, 3/4 blachy z rabarbarem, 1/4 z truskawkami. :) Jest idealne, rośnie naprawdę niesamowicie, ja jeszcze do niego dorabiam maślaną, waniliową kruszonkę...mmmm...po prostu raj dla podniebienia! Muszę je czym prędzej powtórzyć! ;)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto. Uwielbiam takie, z rabarbarem.
OdpowiedzUsuńTakie dla mnie najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńRobiłam i ja maślankowe. Jest banalnie proste i takie pyszne:)
OdpowiedzUsuńtakie muffinkowe ciacho ;) U mnie rabarbar czeka spokojnie na swa kolej, z drozdzami sie zbrata!
OdpowiedzUsuńMam taki sam przepis wyszperany na jakiejś stronie, ale z kruszonką,nic tylko brać się do roboty...
OdpowiedzUsuńJa planuję na weekend inny deser z rabarbarem, ale w międzyczasie kawałek takiego ciasta by się przydał na pokrzepienie;)
OdpowiedzUsuńLubię maślankowe ciasta. Zazwyczaj robię je z wiśniami. Z rabarbarem robiłam tylko tradycyjne drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Porywam kawałek!
OdpowiedzUsuńrobiłam taki tylko na dużą blache z kruszonką, pyszny jest :)
OdpowiedzUsuńI się dobrze składa, bo mam szukam fajnego przepisu na ciasto z rabarbarem:D
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciasto z rabarbarkiem ;]
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńz maślanką? Świetne!!! Takiego jeszcze nie robiłam :) miło że rabarbarowo się znów zrobiło, poszalejemy z wypiekami ;)
OdpowiedzUsuńSwietne, proste ciasto. Robilam podobne juz kilka razy i na pewno jeszcze zrobie :)
OdpowiedzUsuńEkspresowe, takie jakie lubię :) Piekłaś może z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńTak, zawsze piekę z termoobiegiem.
UsuńMożna czymś zastąpić maślankę? :)
OdpowiedzUsuńBo w tej chwili jej nie mam.
Hmmm. Kefirem? Jogurtem?
UsuńMmm...czuję jego aromatyczny zapach;)
OdpowiedzUsuńI przez Ciebie znowu jestem głodna;).
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho, muszę upiec coś z rabarbarem;)
Ciasto rzeczywiście banalne w przygotowaniu i nie potrzeba wielu składników by upiec takie świetne ciasto. Uwielbiam wypieki z rabarbarem więc czekam tylko, aż u prababcia w ogórku właśnie się pojawi, a wtedy to na pewno będzie wiele ciast z jego dodatkiem.
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, że tak szybko znikło :) pycha.
OdpowiedzUsuńmmm uwielbiam takie maślankowe z owocami! mniam ;)
OdpowiedzUsuńMaślankowego nigdy nie piekłam, wygląda niezwykle kusząco.
OdpowiedzUsuńPiękne określenie "znika w niewyjaśnionych okolicznościach" :)
kiedy na nie wpadlam dzis po poludniu u ciebie od razu polecalam do kuchni zrobic ;D
OdpowiedzUsuńtylko rabarbaru nie mialam ;( i musialam dac jablko
Takie ciasta są najlepsze! Uwielbiam z rabarbarem:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
uwielbiam takie ciasta :) są idealne, bo można dodać do niego takie owoce jakie tylko się chce no i ta maślanka... mmmmm :)
OdpowiedzUsuńtak lekko wygląda, smacznie że zapisuję
OdpowiedzUsuńO tak, tak zatapiać rabarbar to ja uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis, może wykorzystam w ten weekend kiedy dobiorę się do piekarnika! ; ))
OdpowiedzUsuńna pewno przepyszny.
OdpowiedzUsuńps: może dodasz go do mojej rabarbarowej akcji?:)
to ciasto jest super - już piekłam :)
OdpowiedzUsuńHm... a gdybym użyła mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej razowej to by się udało?
OdpowiedzUsuńDałabym w połowie mąkę razową, a w połowie pszenną. Wtedy na pewno wyjdzie :)
Usuń