Do pewnego momentu kalafiora nie wyobrażałam sobie pod inną postacią niż w panierce. Młode ziemniaczki, koperek, jajko - domowy klasyk. Smak zapamiętany z dzieciństwa, taki, do którego z przyjemnością się wraca. Tym razem zapragnęłam innej odsłony tego warzywa, a gdyby tak musztarda? Albo kurczak i tymianek?
Znalazłam, wypróbowałam, polecam i powtórzę.
Makaron z kurczakiem i kalafiorem w sosie musztardowym /2-3 porcje/
2 piersi z kurczaka
1 średnia cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka tymianku
1/2 szklanki bulionu
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki musztardy Dijon
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka mąki kukurydzianej rozpuszczona w 2 łyżkach bulionu
Obrać i posiekać cebulę. Podsmażyć cebulę na oliwie na średnim ogniu.
Kiedy cebula się zrumieni, dodać kurczaka. Opiec, mieszając. Dodać tymianek, musztardę, wino i bulion. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić, aż kurczak będzie gotowy, około 15 minut.
Rozpuścić skrobię w bulionie. Zwiększyć ogień i dodać ją do sosu. Mieszać, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wymieszać z jogurtem.
ok. 100g makaronu
1/3 główki kalafiora
1/2 szklanki startego sera
W dużym garnku zagotować wodę. Dodać szczyptę soli. Pokroić kalafior w różyczki. Kiedy woda się zagotuje dodać makaron i kalafior. Gotować, aż oba będę gotowe - ok. 11 minut. Odcedzić i włożyć z powrotem do garnka. Wymieszać z sosem.
Podałam z rukolą.
uwielbiam makarony z przeróżnymi dodatkami, a z takim połączeniem jeszcze nie jadłam, ale wygląda i brzmi świetnie! koniecznie do spróbowania ;)
OdpowiedzUsuńsprobuję a czym moge zastapic białe wino?
OdpowiedzUsuńMożna dać bulion.
UsuńZa kalafiorem i musztardą nie przepadam specjalnie, ale spróbowałabym, chociażby dla samego makaronu :D
OdpowiedzUsuńPrzyznam że do tej pory kalafior tez istniał dla mnie tylko z panierką, ew solo, z przyprawami i szukałam sposobu żeby go sobie urozmaicić. A że musztardę bardzo lubię, to chętnie wypróbuje ;)
OdpowiedzUsuńnapewno wybróbuję;)
OdpowiedzUsuńjeżeli chodzi o kalafior to mogę Ci zdecydowanie polecić kotleciki kalafiorowe, pycha:)
OdpowiedzUsuńo jaki fajny pomysł na kalafiora ;)
OdpowiedzUsuńO, tak prosto, a tak smacznie. Lubię wariacje na temat kalafiora :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
bardzo apetyczna odsłona kalafiora :) wypróbuję !
OdpowiedzUsuńOstatnio widzę dużo przepisów na kalafior, jestem mega ciekawa smaku tego musztardowego sosu :)
OdpowiedzUsuńkalafior, makaron, kurczak, yummy! przepis koniecznie do zapamiętania ;)
OdpowiedzUsuńU mnie kalafior zawsze z masłem i bułką tartą - takie małe uzależnienie. A w panierce nigdy nie jadłam. W ogóle... muszę się zacząć zdrowo odżywiać, zmotywuj mnieee :D
OdpowiedzUsuńJa robię kalafiorek zawsze gotowany i jem taki właśnie, bez bułki tartej. Podoba mi się z ta musztardą:) Pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, że kalafior zwykle z bułką i jajem - bardzo lubię to tradycyjne wydanie, ale chętnie jem kalafiora w innej postaci. Twoja propozycja świetna! :)
OdpowiedzUsuńmusi być dobre:) a kalafior rzeczywiście daje duże możliwości:)
OdpowiedzUsuńBlog about life and travelling
Blog about cooking
kocham kalafiory! Pod każdą postacią!
OdpowiedzUsuńNajczęściej jem je właśnie panierowane, ale czasem robię z nich też takie pulpeciki-klopsiki :)
Wygląda apetycznie, więc na pewno smakowało, może kiedyś skorzystam z przepisu...
OdpowiedzUsuńWłaśnie zdałam sobie sprawę, że nigdy nie jadłam kalafiora z makaronem. Muszę spróbować:).
OdpowiedzUsuńmmm... to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńSuper smacznie!!! Dzięki za mega smaczne i proste przepisy!
OdpowiedzUsuń