Jagody, borówki - owoce pachnące wakacjami i to na nie czekam co roku z utęsknieniem. W zeszłym roku zrobiłam spore mrożone zapasy tych granatowych kuleczek, ale i tak w lutym zużyłam ostatni woreczek. Tak przynajmniej myślałam. Wielkie więc było moje zaskoczenie gdy wczoraj znalazłam jeszcze dwie spore paczuszki. Musiało być ciasto, delikatne, wilgotne, wegańskie, z wyraźnymi jabłkowymi i jagodowymi kawałkami. Pyszne, uzależniające, ale też zdrowe i dietetyczne, więc warto od razu zrobić je z podwójnej ilości składników.
Myślę, że z powodzeniem można użyć tu innych jagodowych owoców - poziomek, malin, truskawek lub jeżyn. Najważniejsze jest by wcześniej owoce zmiksować na gładki mus, by podczas gotowania powstać mógł gęsty syrop. Jabłek przed miksowaniem nie obierałam. W oryginalnym przepisie od HobbyandMore były owsiane płatki, ale z ich braku, użyłam żytnich.
Ciasto borówkowe z jabłkami /26x10cm, 6 kawałków/
kompot:
3/4 szkl. borówki amerykańskiej (mogą być mrożone)
1/2 szkl. jabłek, pokrojonych
4 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki wody
Wszystkie składniki zbledować na gładko. Zagotować i trzymać na małym ogniu ok. 15 minut, do uzyskania konsystencji syropu.
ciasto:
3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 szkl. mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko (w wersji wegańskiej 1 łyżka mielonego lnu + woda)
1 łyżka oleju
1 łyżka cukru trzcinowego
1/3 szkl. wody
3 łyżki płatków owsianych lub żytnich
kompot z powyższego przepisu
dodatkowo:
1 jabłko
1/3 szkl. borówki amerykańskiej
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z solą.
W dużej misce wymieszać jajko, olej, cukier, wodę i płatki. Dodać uzyskany owocowy mus oraz suchą mieszankę.
Do ciasta dodać pokrojone jabłko i borówkę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przelać do keksówki i piec 45-50 minut.
Wygląda świetnie ! Uwielbiam borówki. A do tego niesamowicie lekkie ciasto, aż trudno uwierzyć, że tu jest tylko jedna łyżka tłuszczu. Super !
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńOd dzisiaj miałam nie jeść słodyczy, a ty tu z takim fantastycznym przepisem wyskakujesz :p ale skoro tylko łyżka oleju i 5 łyżek cukru, to chyba nie podpada ono pod kategorię zakazanych ;)
OdpowiedzUsuńbardzo mi sie to ciasto podoba:)
OdpowiedzUsuńAle ma kolorek:). Szkoda, że wyjadłam wszystkie swoje jagodowe zapasy.
OdpowiedzUsuńwow jak mało musi to mieć kcal!! upiekę koniecznie :D
OdpowiedzUsuńŁaaaaaaaaaaaaa! ♥ chcę takie chcę!
OdpowiedzUsuńMmm mam jeszcze jeżyny w zamrażalce, już wiem jak je wykorzystam :D
OdpowiedzUsuńA na razie zachwycamy się ze współlokatorkami brownie z awokado, pycha jest:)
Mogłabym cały czas jeść takie ciasto-chlebki, są cudowne :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na to ciasto, skład iście dietetyczny więc można wcinać do woli :)
OdpowiedzUsuńJest boskie! Ten kolor urzekający wręcz ^^
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńapetyczne zdjęcia i składniki : )
OdpowiedzUsuńurzekł mnie ten kolor!
pozdrawiam i dziękuję za udział w mojej akcji : )
zakochalam sie w tym kolorze!
OdpowiedzUsuńaj zjadlabym z checia takie ciacho z borowkami (;
och i jaką mi ochotę na ciepłe ciacho narobiłaś! i te zapachy, chcę dooomu ;p
OdpowiedzUsuńciasto idealne na taką pogodę, do pochrupania ;)
OdpowiedzUsuńMusiało być szczególnie świetne na gorąco. Bo nie wątpię, że od razu próbowałaś :)
OdpowiedzUsuńzaisuje do zrobienia ;)
OdpowiedzUsuńKuszący przepis, zaznaczyłam i zrobię na pewno:) Pycha!
OdpowiedzUsuńO mniam,ależ smacznie, fioletowo, pięknie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam borówki! A borówkowe ciasto to już w ogóle :)
OdpowiedzUsuńCudowne! Takie zdrowe i do tego na pewno przepyszne! :) Nie jadłam jeszcze tegorocznych borówek,bardzo tęsknię za ich smakiem i czekam z niecierpliwością aż pokażą się w moim ogródku :)
OdpowiedzUsuńprzy takim cieście bez wyrzutów sumienia można rozkoszować się smakiem. rewelacja, gdybym mogła zrobiłabym już! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam owoce leśne i również czekam z utęsknieniem aż się pojawią. Zdrowe, dietetyczne ciasto jest idealne dla mnie! Z pewnością upiekę :-)
OdpowiedzUsuńMmm. Co za kolory. Bardzo apetycznie wygląda :).
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta - zmieszaj, wymieszaj i gotowe :)
OdpowiedzUsuńa kolor ma świetny!
wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńzajebiste to twoje ciasto, wyszła mi z niego sama woda ;]
OdpowiedzUsuńdo tych, którzy chcą spróbować: nie próbujcie, zakalec murowany.
Widocznie niedostatecznie odparowałaś syrop. Jakimś cudem u mnie wyszło bez zakalca ;)
UsuńPlanuję zrobić w weekend i jestem ciekawa efektu :) Zamiast borówek użyje truskawki :) Za borówkami nie przepadam.
OdpowiedzUsuńjuż je uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńMi marzą się drożdżowe jagodzianki :)
OdpowiedzUsuńo! wegańskie! bardzo obiecujący przepis, zaraz do wykorzystania!
OdpowiedzUsuńrobiłam dziś to ciasto, wyszło bardzo dobre:) dziękuję za ten przepis!
OdpowiedzUsuń