Z otrzymaną od Emmy książką na kolanach, rozpoczęłam analizę składników obecnych w mojej kuchni. Setki przepisów do wypróbowania nie sprzyjają wyborowi konkretnego, jednego dania. Z tego samego druku spróbowałam już doskonałego makaronu z pesto i anchois, który niedługo się tu pojawi i lasagne z rybą podczas wspólnego gotowania. Po około dziesiątym przewertowaniu wszystkich stron, zdecydowałam się na pieczarki, śmietanę i suszone pomidory. Połączenie mnie nie zawiodło, a po kuchni zaczął unosić się aromat duszonych pomidorów i gałki muszkatołowej. Polecam na wegetariański obiad dla całej rodziny.
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym /4 porcje/
("Makaron" wyd. Olesiejuk)
35g masła
1 łyżka oliwy z oliwek
6 pokrojonych szalotek
450g pokrojonych pieczarek
sól i pieprz
1 łyżeczka mąki
150ml gęstej śmietany (12%)
4 łyżki czerwonego wina
115g suszonych na słońcu pomidorów
szczypta startej gałki muszkatołowej
350g makaronu
2 łyżki posiekanej, świeżej pietruszki
Na patelni stopić masło z oliwą, dodać szalotki i smażyć 4-5 minut na małym ogniu. Dodać grzyby, smażyć jeszcze 2 minuty, posolić i popieprzyć do smaku. Dodać mąkę i gotować 1 minutę, ciągle mieszając.
Zdjąć patelnię z ognia, dodać śmietanę i wino i postawić ponownie na ogniu. Dodać suszone pomidory oraz gałkę muszkatołową. Gotować 8 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Wymieszać z ugotowanym makaronem i posiekaną pietruszką. Podawać od razu.
Wiesz, że mamy tę samą książkę? Osobiście aż nie wiem, które przepisy wypróbowywać najpierw i muszę losować. ;)
OdpowiedzUsuńTa propozycja wygląda zachwycająco!
fajny przepis z tej książki, może też powinnam się w nią wyposażyć :)
OdpowiedzUsuńmakaron, grzyby i sos śmietanowy - dla mnie połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makarony w połączeniu z grzybami. U Ciebie jeszcze te suszone pomidorki :)
OdpowiedzUsuńBrzmi naprawdę super...
O tak, makaron zawsze mile widziany:)
OdpowiedzUsuńSmakowite!
OdpowiedzUsuńKocham makarony,a z grzybkami plus suszone pomidory to już w ogóle :D
OdpowiedzUsuńmniam :D tylko tyle przychodzi mi na myśl :D
OdpowiedzUsuńLubię takie propozycje na szybkie obiady :).
OdpowiedzUsuńW dodatku połączenie też zachęcające.
apytycznie :)
OdpowiedzUsuńChyba zakupię tę książkę! Świetne danie, bardzo mi podpasowało ;D
OdpowiedzUsuńDogadzasz rodzince różnymi daniami, na pewno im smakowało...
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie, takie w moich klimatach;)
OdpowiedzUsuńsmak musi byc super ;D
OdpowiedzUsuńMniamuśne!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak dobry makaron :D wypróbowałam większość Twoich makaronowych przepisów i jeszcze żaden mnie nie zawiódł, więc i ten na pewno mi posmakuje :)
OdpowiedzUsuńty to chyba uwielbiasz makarony , a twoje przepisy na nie są super ,tak jak ten , pycha !
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie grzybów i pomidorów, nigdy jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Wspaniałe, aromatyczne połączenie, bardzo mi pasuje. A makaron, wszelaki, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Jak dajesz suszone pomidory to jestem za. Jestem bartoldzik - nałogowy pomidoroholik..
OdpowiedzUsuńpieczarki, suszone pomidory... pychotka! zjadłabym solidną porcję takiego makaronu :))
OdpowiedzUsuńJako że lubię do Ciebie zaglądać, Twój blog znalazł się na liście moich wytypowanych 15blogów do nagrody Versatile Blogger Award. Więcej informacji: wloswzupie.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html
OdpowiedzUsuńPróbowałam takiego połączenia i wiem, że jest pysznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na makaron, pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńUwielbiam makarony!!!! Przepis prosty i napewno doczeka sie realizacjo w mojej kuchnia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!!!