Sezon śliwkowy, śliwkowe powidła wyjadane łyżeczką ze słoika i chrupka kruszonka, wyjadana z wierzchu świeżego ciasta.
Ciasto z elementami magii, spod babcinych rąk, niezwykłe w swojej prostocie. Pyszne.
Kruche ciasto ze śliwkami /duża forma 50x50cm/
1 kostka margaryny
3 jajka
1 szkl. cukru
1/2kg mąki
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść razem. Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę.
kruszonka:
125g masła
150g cukru
250g mąki
Zagnieść kruszonkę. Na wierzchu ciasta ułożyć połówki śliwek, posypać kruszonką. Piec w 180°C ok. 30 minut.
Co za pyszne ciacha. Wpraszam się na kawałeczek placka :) I na to drugie może też? :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak babcine przepisy ;p
OdpowiedzUsuńbabcine ciasta - niezastąpione :)
OdpowiedzUsuńFale dunaju proszę...;)
OdpowiedzUsuńU mnie to Mama jest specjalistka od takich ciast. Pieknie wyglada, tak domowo...
OdpowiedzUsuńMmmm, rozpływam się na myśl o nim.. :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne, rzeczywiście oldschoolowe!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Śliwki pod kruszonką są niebiańskie:-).
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto!
OdpowiedzUsuńBabcine ciasta są najlepsze:) Ja w szczególności kocham serniki:)
OdpowiedzUsuńŚliwki i kruszonka- uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńoj faktycznie babcine, moja babcia robi bardzo podobne :) tylko jakieś takie pulchne bardziej (wyższe)... pewnie chce nas utuczyc z siostrą i stosuje jakieś babcine fortele ;)
OdpowiedzUsuńMoja też robi bardziej pulchne :)
UsuńTe fale dunaju wyglądają kusząco, muszę kiedyś zrobić ^^
babcine, pychotka! nie ma nic lepszego :)
OdpowiedzUsuńa to z gruszkami musi być wspaniałe!
Wspaniałe ciasto. Takie babcine przepisy są najlepsze. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńale pyszne, takie babciowe najlepsze
OdpowiedzUsuńJedno z najlepszych ciast - kruche i śliwki! Czegóż chcieć więcej? ;)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda...i te śliwki..pychota!
OdpowiedzUsuń