Strony

Babcine. Kruche ciasto z śliwkami i kruszonką.

Sezon śliwkowy, śliwkowe powidła wyjadane łyżeczką ze słoika i chrupka kruszonka, wyjadana z wierzchu świeżego ciasta.
Ciasto z elementami magii, spod babcinych rąk, niezwykłe w swojej prostocie. Pyszne.


Kruche ciasto ze śliwkami /duża forma 50x50cm/
1 kostka margaryny
3 jajka
1 szkl. cukru
1/2kg mąki
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść razem. Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę.

kruszonka:
125g masła
150g cukru
250g mąki

Zagnieść kruszonkę. Na wierzchu ciasta ułożyć połówki śliwek, posypać kruszonką. Piec w 180°C ok. 30 minut.

18 komentarzy:

  1. Co za pyszne ciacha. Wpraszam się na kawałeczek placka :) I na to drugie może też? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. babcine ciasta - niezastąpione :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie to Mama jest specjalistka od takich ciast. Pieknie wyglada, tak domowo...

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm, rozpływam się na myśl o nim.. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliwki pod kruszonką są niebiańskie:-).

    OdpowiedzUsuń
  6. Babcine ciasta są najlepsze:) Ja w szczególności kocham serniki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliwki i kruszonka- uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj faktycznie babcine, moja babcia robi bardzo podobne :) tylko jakieś takie pulchne bardziej (wyższe)... pewnie chce nas utuczyc z siostrą i stosuje jakieś babcine fortele ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja też robi bardziej pulchne :)

      Te fale dunaju wyglądają kusząco, muszę kiedyś zrobić ^^

      Usuń
  9. babcine, pychotka! nie ma nic lepszego :)
    a to z gruszkami musi być wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe ciasto. Takie babcine przepisy są najlepsze. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale pyszne, takie babciowe najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  12. Jedno z najlepszych ciast - kruche i śliwki! Czegóż chcieć więcej? ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniale wygląda...i te śliwki..pychota!

    OdpowiedzUsuń