Tak szybko znikającego sernika chyba jeszcze nigdy nie zrobiłam. To tylko dowód na to, jak zachwycił smakiem. Prosty, bez komplikacji w przygotowaniu i z delikatnym akcentem migdałowych płatków. Z całą pewnością będzie wracał na stół.
Sernik z płatkami migdałów
(przepis z Bake&Taste)
200g masła
200g cukru
1 łyżka rumu
4 jajka
1 kg twarogu (dałam półtłusty w kostkach)
2 torebki budyniu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
50g siekanych migdałów
50g rodzynek (pominęłam)
Tłuszcz, cukier i rum utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, ser oraz budyń w proszku. Całość wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, migdałami i rodzynkami (jeśli dodacie).
Spód tortownicy (okrągła, 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, bok wysmarować tłuszczem. Do formy wyłożyć masę serową i piec około około 60 minut w 175 stopniach.
Po upieczeniu zostawić ciasto na pół godziny w formie, następnie wyjąć i osuszyć na kratce.
Mam ochotę na jakiś sernik ;p
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten sernik!:D za to, że ma migdały i za to, że jest sernikiem <3
OdpowiedzUsuńJa sie nie dziwie, źe szybko zniknął. ;)
OdpowiedzUsuńbardzo podobny robimy w domu- to mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuńo nie! znowu mam ochotę na sernik... ten wygląda cudownie *.* chyba niedługo znowu zrobię :D
OdpowiedzUsuńmmm jaki wielkanocny... bo taki mi się tylko kojarzy z tymi świętami :P ale boski jest!
OdpowiedzUsuńw sumie podobne te nasze piątkowe serniki :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki..
OdpowiedzUsuńa od kiedy to okrągła tortownica ma cztery rogi? ;) ;) kocham serniki miłością bezgraniczną, niestety na czas jakiś będę musiała się z nimi pożegnać, chociaż już kombinuję nad wersją odchudzoną ;) pozdrowienia z okolic Rybnika śle wierna czytelniczka/podglądaczka/podziwiaczka ;)
OdpowiedzUsuńwyglada wprost idealnie, jak zolnierze na bitwe ;p
OdpowiedzUsuńTwoje wypieki zawsze wygladaja genialnie, ale tak po domowemu, nie sztucznie, przez co sa najlepsze ;)
ale narobiłaś ochoty ;c
OdpowiedzUsuńboski serniczek , najlepsze ciacho ever ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :) ja też mam w planach sernik :)
OdpowiedzUsuńale pysznosci!
OdpowiedzUsuńPiękny! I pewnie równie smaczny!:)
OdpowiedzUsuńładny z tymi paskami!
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Sernika z migdałami nigdy nie jadłam, a wygląda bardzo kusząco.
OdpowiedzUsuńZ sernikami już tak jest, że szybko znikają;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny!
OdpowiedzUsuńCudownie smaczny ten serniczek:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki, zwłaszcza te bez spodu ;) a ten wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńPS: Nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog
Po więcej informacji zapraszam do mnie:
http://kuchniapelnamagii.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-award.html
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej zabawy :)
Prosty i pyszny. Kocham serniki!
OdpowiedzUsuńfajnie, że go wypróbowałaś :) u mnie dokładnie to samo - znika zdecydowanie za szybko!
OdpowiedzUsuń