Strony

Babcine. Oszukany piernik, wiśnie i czekolada.


W starych zeszytach z przepisami można znaleźć wiele, dawno nieużywanych perełek. Tym razem moim celem było upieczenie czegoś, co wprowadzi do domu zapach świąt i jakoś umili mozolne, przedświąteczne porządki. Jak zwykle, nie zawiodłam się, odświeżając zapisane, pożółkłe kartki. Każdy trafiający tam przepis, musiał sobie kiedyś zasłużyć na skopiowanie i zapisanie. Ten wykazał się lekkością, puszystością, cudownym zapachem i idealnie wyważoną słodyczą. Coś na pochmurne popołudnie, z pozytywnie nastrajającą muzyką w tle.


Piernik bez miodu /23x28cm/
3 jajka
1/2 słoika dżemu wiśniowego
1 szklanka cukru (użyłam trzcinowego)
1 szklanka mleka
2 szkl. mąki (może być w połowie pełnoziarnista)
1/2 szkl. oleju
cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kakao

dodatkowo: polewa z gorzkiej czekolady i orzechy lub wiórki kokosowe

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Piec 40 minut w 180°C, w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Można polać polewą czekoladową i posypać kokosem lub orzechami.

21 komentarzy:

  1. Idealne ciasto na grudniowe popołudnia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy :) Swoją drogą, bardzo podoba mi się ta gwiazda.

    OdpowiedzUsuń
  3. to będzie ideał mojego taty, już to wiem

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm ten pierniczek , pychotka na święta ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię pożółkłe kartki. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki prosty przepis :) Też planuję jakiś piernik, na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. prost i pyszne ciasto, tak jak lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  8. też uwielbiam piernikowy zapach świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam!! uwielbiam pierniki :D

    OdpowiedzUsuń
  10. jak świątecznie, a piernik bez miodu.., hm, ciekawe ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie ma to jak pyszny piernik:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też przyemierzam się do jakiegoś oszukanego piernika, ale mój raczej będzie z miodem ;p

    OdpowiedzUsuń
  13. nie mogę się doczekać aż też upiekę w przyszłym tygodniu piernik! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis ciekawy i jaki szybki w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy zamiast tego dżemu mogę użyć np. truskawkowego lub jabłkowego ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W oryginalnym przepisie był porzeczkowy, więc inne też na pewno się sprawdzą :)

      Usuń
    2. hehe więc już jest pomysł na dzisiejsze ciasto :)

      Usuń
  16. Robiłam w zeszłym roku podobny. Jest świetny - szybki i smaczny.
    Pomysł z dżemem wiśniowym do wykorzystania.

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmm już kocham to ciasto, na dniach będe musiała upiec:)
    Wygląda na wilgotne więc z chęcią wypróbuję.


    P.S
    Jestem nowa w tym świecie więc zapraszam do siebie i do obserwowania! :)
    Pozdrawiam i życzę miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przy połączeniu wiśni z czekoladą i orzechem włoskim to nawet piernik może być oszukany ;) Super ciasto.

    OdpowiedzUsuń