Strony

Babcine Eki. Czyli kokosowa krajanka.

tu przepis na czekoladową krajankę: http://makaronirodzynka.blogspot.com/2011/11/babcine-piernikowa-krajanka-z-czekolada.html
W facebookowym głosowaniu wybierającym przepis, który ma pojawić się tu jako pierwszy, wygrała ta oto krajanka. U nas przygotowana z okazji Bożego Narodzenia, ale jak dla mnie pasuje równie dobrze na każdy inny dzień. Z cyklu: zapomniane przepisy dawnych lat. Tak dawnych, że ja nie dość, że piekłam ją pierwszy raz, to także pierwszy raz w ogóle jej próbowałam. Towarzystwa dotrzymała przygotowywanej co roku czekoladowej kostce. Tą też tym razem potraktowałyśmy przed pieczeniem warstwą kokosu. I tak, babrając się w stopionej czekoladzie, głód słodkości został zaspokojony. Mogę tylko polecić :)


Eki /kwadratowa forma o boku ok. 40cm/
kruchy spód:
200g (kostka) masła lub margaryny
200g cukru
4 żółtka
2 łyżki proszku do pieczenia
400g mąki

kokos:
4 białka jaj
7 łyżek cukru
180g wiórków kokosowych

dodatkowo: powidła śliwkowe lub dowolny dżem, polewa czekoladowa

Ciasto zagnieść, wyłożyć na blasze, posmarować powidłami lub dżemem. Na to wyłożyć ubite białka wymieszane z kokosem (ubić białka na sztywno powoli dodając cukier i delikatnie wymieszać z kokosem). Piec w 180°C.
Po upieczeniu z ciasta wykrawać małe trójkąciki, boki smarować czekoladową polewą. 

18 komentarzy:

  1. Coś dla mnie, uwielbiam kokosowe słodkości! Ale nie wiem, czy bezpiecznie jest wypróbowywać przepis, jeszcze zjadłabym całą;D

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda tam bardzo om nom nom :D

    OdpowiedzUsuń
  3. o matko, te czekoladowe boki są świetne! :)
    Na kokosowe mogłabym się skusić.. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. skoro sama na krajankę głosowałam i jest oto ona to muszę zrobić! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja od razu zrobiłabym bountiego :D

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm same słodkości! pycha!:D

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne ... kokos uwielbiam, więc porywam jeden trójkącik :)

    OdpowiedzUsuń
  8. smacznie wygląda, bardzo lubię krajanki, wyglądają niepozornie ale bardzo są smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam takie słodkości

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm ale pychotka , nie ma to jak smak kokosu ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniamku, jak pysznie! :) Lubię takie słodkie krajanki. Bardzo fajna i kokosowa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawa nazwa, a i wygląd fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Obydwa przepisy godne polecenia bo wypróbowane i zawsze się udają... a jak smakują !...

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. Skąd taka nazwa? Bardzo apetyczne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń