Mimo krótkotrwałego odwyku od cukru, nie jestem w stanie wytrzymać bez pieczenia. Tym samym biorę stewię zamiast cukru i niesłodzony jagodowy mus z sklepu z ekologiczną żywnością. Dodaję jeszcze bezcukrowy lukier z dodatkiem cytrynowego soku i gotowe. Już nikt nie jest w stanie odróżnić ich od tych z białym cukrem. Misja zakończona, kubki smakowe baaaardzo zadowolone.
Pełnoziarniste ślimaczki z serem i musem jagodowym /9 sztuk/
75g oleju
250g mleka sojowego (może być zwykłe)
25g świeżych drożdży
szczypta soli
25g stewii w pudrze
500g mąki (dałam 150g pszennej i 350g pszennej pełnoziarnistej)
250g białego sera półtłustego + 2 łyżeczki stewii + żółtko (utrzeć razem)
mus jagodowy lub dowolny niskosłodzony dżem
białko
Przygotować zaczyn: drożdże pokruszyć, posypać łyżką stewii i wymieszać z lekko podgrzanym mlekiem. Odstawić na 10 minut.
Dodać do zaczynu olej, sól, mąkę i pozostałą stewię. Wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt. Rozsmarować masę serową, na jednym z brzegów, łyżeczką ułożyć dżem. Zwinąć ciasto w rulon, zaczynając zawijanie od brzegu posmarowanego dżemem. Podzielić roladę na 9 części.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić (przykryte ściereczką) do wyrośnięcia na 10-15 minut. Kiedy podrosną posmarować białkiem.
Piec w temperaturze 220°C przez około 15 minut.
Smarować lukrem przygotowanym ze stewii wymieszanej z sokiem z cytryny i niewielką ilością wody.
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńSą cudowne ♥ Koniecznie do zrobienia! :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne bułeczki!:)
OdpowiedzUsuńGdzie mozna kupic stewie? Czytalam o niej kiedys, ale w zadnym sklepie sie na nia nie natknelam.
OdpowiedzUsuńMożna już znaleźć w zwykłych supermarketach.
UsuńPysznie wyglądają! Przepis zapisuję :)
UsuńZ jakiej firmy masz stewie?
Zielony Listek
UsuńCo myślisz o składzie tej stwii? Według mnie jest trochę dziwny.
UsuńJuż wiem co mogę upiec w weekend, pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńmniam , pyszne zdrowe drożdżówki - jakie to musi być smaczne *-*
OdpowiedzUsuńjako że wszystko co do tej pory robiłam z Twoich przepisów wychodziło pyszne, takie bułeczki na pewno też upiekę! :)
OdpowiedzUsuńale kształtne wyszły! bravo!
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Chyba je zrobię... :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjna propozycja! Muszę się zabrać za takie!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają, trochę jak pieczone jabłka :D
OdpowiedzUsuńCUDOWNE!
OdpowiedzUsuńwiele bym dała za taką drożdżówkę! ;D
Drożdżówki z serem i jagodami... Najbardziej boskie połączenie :)
OdpowiedzUsuńwitam, mam 7 g suchych drożdży. Starczy ?:p
OdpowiedzUsuńTak, 25g świeżych zastępuje sie właśnie 7g suchych :)
Usuńu mnie zawsze stewia, wiec bliski mi wypiek :D
OdpowiedzUsuńSprawiają wrażenie dobrej dietetycznej alternatywy dla drożdżówek.
OdpowiedzUsuńFajnie, tym bardziej, że też jestem na etapie 'bezsłodyczowym'!