Strony

Biszkoptowa rolada z bitą śmietaną i truskawkami.


Przymierzam się do jej zrobienia już od dawna, kojarzy mi się z ciepłymi dniami w domu babci, często przez nią robiona. Niesamowita, z ulubionym puszystym biszkoptem i słodkimi truskawkami.

 
Rolada z bitą śmietaną i truskawkami /10 porcji/

biszkopt:
5 jajek
szczypta soli
1 szkl. cukru
1 łyżka octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szkl. mąki pszennej

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem soli, na końcu ubijania dodając cukier. Żółtka wymieszać z octem i sodą - powstanie pianka. Mąkę przesiać do miski z białkami oraz delikatnie wymieszać z żółtkami. Całość wyłożyć na średniej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach. Od razu po wyjęciu z piekarnika, zwinąć biszkopt w rulon wzdłuż dłuższego boku.

śmietana:
330ml śmietany kremówki
1,5 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny

Śmietanę ubić, na końcu dodając cukier. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i podgrzać (nie zagotowywać). Wlać do śmietany i szybko zmiksować.

dodatki:
garść truskawek
2 łyżki dżemu truskawkowego.
2 kostki gorzkiej czekolady

Truskawki oczyścić i pokroić na połówki.
Biszkopt rozwinąć, posmarować od środka dżemem, wyłożyć śmietanę (zostawić trochę do dekoracji) i część truskawek. Zwinąć. Posmarować resztą śmietany, ułożyć pozostałe truskawki i posypać startą czekoladą. Włożyć do lodówki. 

20 komentarzy:

  1. Taką roladę to ja chętnie! :D
    Lubię je są takie delikatne. Z truskawkami moja ulubiona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda:) bardzo ładna dekoracja:)rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ta słynna rolada spędza mi sen z powiek od dobrych paru godzin:)
    Niedobra, ty! :P

    OdpowiedzUsuń
  4. o tak, patrzę na tą roladę i bardzo kojarzy mi się z latem. poza tym wygląda fantastycznie smacznie! i również wygląda na trudną do zrobienia.
    podziel się! no chociaż kawałeczkiem! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie się kojarzy z urodzinami cioci, zawsze taka jest :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładnie udekorowana i zapewne pyszna. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda fantastycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze nigdy nie robiłam rolady, ale teraz kiedy są owoce to chyba najlepszy czas! Muszę też spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie ciasta to ja uwielbiam! mogłabym je jeść na każdą okazję i bez również :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    ps. dodaje się do podglądywaczów :)

    OdpowiedzUsuń
  11. już dawno nie jadłam takiej rolady ;p przepysznie się prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmm delikatna rolada rozpływająca się w ustach, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. myślałam, że robiona była na pełnoziarnistej, bo taki ciemnawy kolor. :)
    swoją drogą, fajnie by chyba wyszła pełnoziarnista rolada, hm... :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda znakomicie:) Pyszna.:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super! Rolada pierwsza klasa, zwijałam raz, bardzo niezgrabnie. Więc gratuluję! :)

    OdpowiedzUsuń