Strony

Babka kakaowa na maślance.

Dzisiaj mam dla was coś z okazji Światowego Dnia Czekolady, ponieważ jeśli o czekoladę chodzi, zdecydowanie jestem miłośniczką ciast o jej aromacie. Tym razem, ponieważ zależało mi na jak najszybszym przygotowaniu wypieku i możliwości zjedzenia go od razu, postawiłam na maślankową kakaową babkę. Przygotowania, łącznie z wstawieniem do piekarnika, zajęły mi 15 minut, a po godzinie cieszyliśmy się już świetnym smakiem domowego ciasta. Myślę, że idealnie sprawdzi się, w przypadku niespodziewanej wizyty znajomych. U mnie babka ta zniknęła w 2 dni za sprawą mojego brata, chłopaka i mnie, więc cóż, była dobra ;)

2,5 szkl. mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 szkl. cukru (Fanom słodyczy radzę dodać więcej cukru (nawet 1,5 szkl.), dla podbicia smaku.)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szkl. maślanki
1 szkl. oleju
3 jajka

Mąkę i kakao przesiać przez sito, wymieszać z cukrem, sodą, maślanką, wanilią, olejem i jajkami. Ciasto wylać do formy i piec 50 minut w 180 stopniach. Można polać czekoladową polewą lub posypać cukrem pudrem.
Formę, w której piekłam babkę oraz kakao do wygrania w konkursie: link.

4 komentarze:

  1. Właśnie szukałam przepisu na jakąś babkę! Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak intensywny kolor! Wygląda cudownie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Kakaowa musi być pyszna :) Właśnie zbieram się do babci na taki wypiek :)

    OdpowiedzUsuń