Strony

.1152. vegan challenge: hummus

Bułka pełnoziarnista z domowym hummusem, pomidorem, cukinią i pieprzem
Hummus: 5 łyżek podprażonego na patelni sezamu zmiksowałam z 3 łyżkami oliwy. Dodałam ząbek czosnku, puszkę odsączonej ciecierzycy, sok z połowy cytryny i trochę wody. Zmiksowałam na gładką masę. Pasty wychodzi dużo, pozostałą część można przechowywać w lodówce.
Wholemeal bun with homemade hummus, tomato, zucchini and pepper

22 komentarze:

  1. Uwielbiam domowy hummus, a połączenie z pomidorem jest idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy hummus to coś, co zawsze chciałam zrobić. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. musi byc naprawdę dobra ta pasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dodaję jeszcze sok z połowy cytryny i pół łyżeczki zmielonego kminku :)
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, u mnie też była cytryna :D Zapomniałam napisać. Następnym razem spróbuję z kminkiem.

      Usuń
  5. Nigdy nie jadłam, ale na pewno spróbuje ;) Super blog!

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę spróbować! Tym bardziej, że niedawno ugotowana ciecierzyca zalega w lodówce. Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ostatnio bardzo polubiłam hummus! muszę koniecznie częściej go robić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. hummus jest przepyszny! czekam tylko, aż odzyskam blender i znów się za niego biorę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niestety, hummus z puszkowanej ciecierzycy to zbrodnai dla hummusu :(((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eh, ucięło komentarz. Następnym razem mocz ciecierzycę, objawienie przeżyjesz! Różnica ogromna ;)

      Usuń
    2. zgadzam się :) ja polecam z kuminem, z ziołami( np. świeżą kolendrą bądź natką), limonką, chilli i z wieloma jeszcze dodatkami. pyszności, a albo zanurzać w nim marchewki, seler albo torlille.

      Usuń
    3. ja też zawsze robię z namoczonej, o niebo lepszy

      Usuń
    4. A ja dwa razy już robiłam podejście do hummusu z moczonej i 2 razy fiasko :-( Raz była za twarda po 2 godzinach gotowania, a następnym razem dodałam sody i rozgotowała się na glut. Od tamtej pory tylko cieciora z puszki. Tym bardziej, że jadłam "najlepszy hummus w Warszawie" w jednej z knajpek i uważam, że smaczniejszy jest mój z puszki niż ten drugi, gorzki w smaku jak cholera. Może akurat w tej knajpce coś sknocili akurat przy mojej porcji? Nie wiem...

      Usuń
  10. Bułka wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hummus przede mna ale zachecasz :)

    OdpowiedzUsuń
  12. hummusu nie jadłam, ale wszystko wygląda bardzo apetycznie;pp

    OdpowiedzUsuń
  13. Hej :) Mam pytanie. Kiedyś pisałaś, że z reguły ćwiczysz z szalonym Szonem 3 razy w tygodniu. Robisz treningi z pierwszego miesiąca insanity, z drugiego, czy na cokolwiek masz akurat ochotę? ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. google translate is sooo bad for polish! did you say you fried sesame seeds in oil and then added all other ingredients to blend everything?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I fried sesame seeds on teflon pan. Then I blended sesame with oil and next added all other ingredients :)

      Usuń