Strony

Wegańska cukiernia: Czekoladowa tarta z awokado i borówkami.

Formę na tartę dostałam już bardzo dawno, ale długo nie umiałam się zmotywować do zrobienia jakiejkolwiek. Dzisiaj więc mały, niekonwencjonalny debiut: tarta niepieczona, wegańska, na zimno. Szybka w przygotowaniu i pyszna :)


Składniki:
. 1 szklanka płatków owsianych
. 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego
. 1/2 szklanki posiekanych migdałów
. 2 łyżki gorzkiego kakao
. 5 łyżek cukru trzcinowego
. 2 łyżki wódki orzechowej
. 5 łyżek oleju kokosowego
. 2 łyżki soku z cytryny

. 2 dojrzałe awokado
. 2 dojrzałe banany
. 3/4 szklanki kakao
. 1/4 szklanki zaparzonej, mocnej kawy
. 1/4 szklanki syropu z agawy lub klonowego
. szczypta soli

. borówka amerykańska lub inne owoce

Sposób wykonania:
Płatki, siemię, migdały, kakao, cukier, wódkę, olej i sok z cytryny zblendować razem. Powstałą masą wyłożyć formę na tartę lub tortownicę, dociskając "ciasto" rękami.
Osobno zmiksować awokado, banany, kakao, kawę, syrop i sól. Tym słodkim czekoladowym kremem posmarować przygotowany wcześniej spód. Na wierzch wyłożyć owoce i schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny.

5 komentarzy:

  1. a czy ta wódka jest konieczna w przepisie lub czy można ją zamienić na coś innego?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta góra trzyma się kupy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma konsystencję musu. Da sie pokroić i nałożyć tak jak widać na zdjęciu :)

      Usuń
  3. o niee, wygląda obłędnie! koniecznie muszę wypróbować w najbliższym czasie ;p

    zapraszam na http://bakaliowy-swiat.blogspot.com/ ;)

    OdpowiedzUsuń