Strony

.1323. najgrubszy placek w moim życiu

Białkowy (czekoladowa odżywka białkowa) omlet z dżemem jagodowym.
Protein chocolate omelette with blueberry jam.
1 jajko całe
3 białka jaj
20g dowolnej odżywki białkowej
50g mąki pszennej pełnoziarnistej

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę (robię to mikserem), dodać żółtko i jeszcze chwilę miksować. Do powstałej masy przesiać przez sito odżywkę białkową (tym sposobem dowiedziałam się, że w mojej czekoladowej odżywce znajdują się malutkie drobinki czekolady :D) oraz mąkę i bardzo (!) delikatnie połączyć całość, mieszając plastikową łopatką.
Rozgrzewam patelnię i kładę na nią ciasto, lekko spłaszczając, ponieważ ma ono dość gęstą konsystencję. Piekę z obu stron, na średnim ogniu.

Jak widzicie grubość tego placka nie zależy od użycia małej patelni, bo był smażony akurat na dość sporej, ale od konsystencji ciasta i porządnie ubitej pianie z białek. Swoją drogą, pewnie duża część z was zauważy teraz, że nie powinnam jeść jaj, więc postaram się o tym fakcie sklecić jakiś dłuższy wpis do końca tygodnia. Ale najpierw - bierzcie i róbcie biszkoptowe omlety!

Tak grubego placka nie udało mi się zrobić jeszcze nigdy. Poza tym najlepszy w smaku (smak porządnego, słodkiego biszkoptu, co jest dużym plusem dla osób na diecie, szczególnie z takim apetytem na słodkie jak ja ;)), a to tylko 415kcal, a za to aż 43g białka w porcji. No niebo! :D

24 komentarze:

  1. O Matko!
    Moge prosić o przepis na to cudo? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki fajny grubas !! :) A czy ciasto z którego go pieczesz jest na tyle gęste, że nie rozlewa się na boki, czy używasz patelni o rozmiarze ograniczającym jego "rozlewanie się" i przez to on taki grubiutki wychodzi :P? Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też szukałam tutaj tego czynnika - małej patelni od razu ;p

      Usuń
  4. ale zmiany na blogu! zdecydowanie na plus :)
    a placek wygląda genialnie i ten dżem na wierzchu ma nawet swój urok :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie grubasy to ja rozumiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale wyrósł! Nie wiem jak to robisz, ale wszystkie Twoje dania są idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. i bez przepisu? :D dawaj przepis, dawaj ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. najgrubszy i najpyszniejszy? :) zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  9. jaką masz odżywkę białkową?

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam dużo białek po drożdżowcu - robię jutro! <3

    OdpowiedzUsuń
  11. jesz jajka? przeciez to nie jest wegańskie...

    OdpowiedzUsuń
  12. super wygląda Twój placek :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. a co jak nie mam odżywki? mogę ją czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń