Strony

.1413. razowe drożdżówki z serem. bez cukru

Zabrałam się za pieczenie z samego rana, bo w kuchni lubię ciszę, skupienie, rozkoszowanie się towarzystwem rosnącego drożdżowego ciasta i nagrzanego piekarnika. Poniekąd się udało. Najpierw w planach było upieczenie moich razowych ślimaczków z serem, które chciałam od razu zjeść na śniadanie, a potem rogalików z marmoladą i makowca z babcinego przepisu. Te drugie drożdżowe znajdziecie tu <, te pierwsze poniżej. Moje razowe puszyste bułeczki zdążyły zapachem (i pewnie też odgłosami z kuchni) obudzić domowników, więc mama i brat nieśmiało sugerowali czy mogą spróbować. No i tu miejsce miało ich wielkie zaskoczenie, że wypiek ten jest zupełnie bez cukru, bo podobno (no dobra, nie podobno, a naprawdę :D) smakują znakomicie. Ego mi urosło ;) Upieczcie sami. Choć ja właśnie szczerze wątpię, że doczekają jutrzejszego święta. Dobrze, że mamy jeszcze chyba z setkę rogalików i dwa makowce :D

razowe drożdżówki bez cukru z serem i dżemem
Na 12 średniej wielkości sztuk:
250g mąki pszennej razowej typ 2000
12g świeżych drożdży
pół szklanki chudego mleka
25g słodzika do wypieków (najlepiej naturalnego)
30g roztopionego oleju kokosowego
1 jajko

200g chudego twarogu
1 żółtko
słodzik (tyle, by masa była słodka, więc wg. preferencji)
dżem śliwkowy 100% owoców

Drożdże rozpuścić w podgrzanym mleku, dodać słodzik i 50g mąki. Odstawić na chwilę, w tym czasie rozpuścić olej.
Po chwili, gdy drożdże się uaktywnią, dodać resztę mąki, jajo i olej. Wyrobić ciasto, w razie potrzeby dodając więcej mąki (u mnie podczas wyrabiania wystarczyło dodanie 10g. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Po tym czasie rozwałkować i posmarować twarożkiem. Zwinąć i pokroić na plastry (u mnie wyszło 12). Na każdym plastrze ułożyć po pół łyżeczki dżemu. Ułożyć je na papierze do pieczenia (w dość dużych odstępach, bo bardzo wyrastają) i piec w 180 stopniach ok. 15 minut.

Jedna bułeczka ma: 110kcal / 6g białka / 14g węglowodanów / 3g tłuszczu.

14 komentarzy:

  1. jakiego słodzika do pieczenia uzywasz?

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne te drożdżówki. :) chociaż bez cukru, to pewnie nawet moim łasuchom w domu by smakował. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda, Wesołych Świąt! ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Drożdżowe są pyszne,uwielbiam;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wesołych i pogodnych świąt! :* z Tobą domownicy na pewno pysznie i miło je spędzą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wesołych i rodzinnych Świąt. Z takimi rogalikami to będą na pewno udane! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie podeślesz mi jednej drożdżówki? :)
    Radosnych i rodzinnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cholerka... generalnie nie jestem amatorką słodkiego, ale te bułeczki wyglądają mega zachęcająco...! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. czy zamiast slodzika mozna uzyc miodu ? Jezeli tak to ile go dodać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam nigdy robić drożdżowego na miodzie. Nie wiem czy ciasto nie będzie zbyt ciężkie i czy odpowiednio wyrośnie.

      Usuń
  10. Zrobilam tylko nie mialam twarogu wiec na rozwalkowane ciasto rozsypalam kakao pomieszane z erytrolem i skropilam olejem kokosowym. Wyszla taka czekoladka w srodku. Pycha!

    OdpowiedzUsuń