Strony

.1471. truskawkowe ciasto z fasoli

 ciasto fasolowe z masłem orzechowym i truskawkami
bean cake with peanut butter and strawberries
część biała:
1 puszka białej fasoli
50g odżywki białkowej (użyłam śmietankowo-biszkoptowej)
25g słodzika do wypieków
1 banan
1/3 szklanki wody
2 białka i 1 żółtko jajka
łyżeczka proszku do pieczenia

Fasolę odsączyć, opłukać i zblendować wraz z pozostałymi dodatkami. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

część truskawkowa:
1 puszka białej fasoli
50g odżywki białkowej (tu również użyłam śmietankowo-biszkoptowej, ale dla podkreślenia różowego koloru truskawkowej warstwy polecam tu dodać truskawkową lub wiśniową odżywkę)
25g słodzika do wypieków
150g truskawek
2 białka i 1 żółtko jaja
łyżeczka proszku do pieczenia

Fasolę odsączyć, opłukać i zblendować wraz z pozostałymi dodatkami. Przelać na wierzch wcześniej wyłożonej białej części i piec ok. godzinę minut w 180 stopniach.

Makro całości: 1,150kcal / 145g białka / 96g węglowodanów / 20g tłuszczu

12 komentarzy:

  1. Hej! Jak myślisz, czy można zastąpić czymś odżywkę, czy jest ona niezbędna? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ktoś już o to pytał. Sylwia odp, że można ją po prostu pominąć. :)

      Usuń
  2. Już dawno nie piekłam nic fasolowego. Chyba czas na jakieś 'blondies', bo tego jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapewne jest bardzo smaczne, ale wygląda jak pasztet podany z truskawkami :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podoba mi się zwartość tego ciasta (podobnie jak w tym "białkowym czekoladowym ciastem z fasoli"). Można zastąpić słodzik do wypieków zwykłym słodzikiem w tabletkach - takim z Rossmanna "Sweetline"? Jeśli tak to ile tabletek rozkruszyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, nie robiłam tak nigdy, a niektóre słodziki robią się gorzkie podczas pieczenia.

      Usuń
  5. Mega, uwielbiam takie zbite ciasta <3

    OdpowiedzUsuń
  6. A ile wychodzi porcji z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń