ciasto fasolowe z masłem orzechowym i truskawkami
bean cake with peanut butter and strawberries
część biała:1 puszka białej fasoli
50g odżywki białkowej (użyłam śmietankowo-biszkoptowej)
25g słodzika do wypieków
1 banan
1/3 szklanki wody
2 białka i 1 żółtko jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
Fasolę odsączyć, opłukać i zblendować wraz z pozostałymi dodatkami. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
część truskawkowa:
1 puszka białej fasoli
50g odżywki białkowej (tu również użyłam śmietankowo-biszkoptowej, ale dla podkreślenia różowego koloru truskawkowej warstwy polecam tu dodać truskawkową lub wiśniową odżywkę)
25g słodzika do wypieków
150g truskawek
2 białka i 1 żółtko jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
Fasolę odsączyć, opłukać i zblendować wraz z pozostałymi dodatkami. Przelać na wierzch wcześniej wyłożonej białej części i piec ok. godzinę minut w 180 stopniach.
Makro całości: 1,150kcal / 145g białka / 96g węglowodanów / 20g tłuszczu
Hej! Jak myślisz, czy można zastąpić czymś odżywkę, czy jest ona niezbędna? :)
OdpowiedzUsuńKtoś już o to pytał. Sylwia odp, że można ją po prostu pominąć. :)
Usuńuwielbiam te ciacha fasolowe :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńile tego ciasta!! :)
OdpowiedzUsuńJuż dawno nie piekłam nic fasolowego. Chyba czas na jakieś 'blondies', bo tego jeszcze nie próbowałam ;)
OdpowiedzUsuńkopalnia białka i smaku :D
OdpowiedzUsuńZapewne jest bardzo smaczne, ale wygląda jak pasztet podany z truskawkami :D
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się zwartość tego ciasta (podobnie jak w tym "białkowym czekoladowym ciastem z fasoli"). Można zastąpić słodzik do wypieków zwykłym słodzikiem w tabletkach - takim z Rossmanna "Sweetline"? Jeśli tak to ile tabletek rozkruszyć?
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie robiłam tak nigdy, a niektóre słodziki robią się gorzkie podczas pieczenia.
UsuńMega, uwielbiam takie zbite ciasta <3
OdpowiedzUsuńA ile wychodzi porcji z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuń