domowe drożdżówki z serem i malinami
homemade yeast buns with cheese and raspberries
składniki na 2 duże bułeczki:25g mąki pszennej razowej
50g mąki pszennej
10g słodzika w pudrze
12g świeżych drożdży
20g chudego mleka
1 łyżeczka oleju kokosowego
białko jaja
pół kostki półtłustego twarogu
słodzik w pudrze
żółtko jaja
Mąki, słodzik, pokruszone drożdże, mleko, olej i białko jaja zagnieść razem. W razie potrzeby podsypać trochę mąką pszenną, jeśli ciasto bardzo by się kleiło.
Twaróg rozgnieść z dodatkiem twarogu, słodzika do smaku i żółtka jaja. Gdyby twaróg był zbyt suchy, warto dolać odrobinę mleka.
Ciasto podzielić na dwie części, spłaszczyć rękami, tworząc koła. Nadziać serem, złożyć i piec 15 minut w 200 stopniach.
Jak drozdzowki to wlasnie z serem. Koniecznie musze zrobic, dawno u mnie ich nie bylo :)
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda
OdpowiedzUsuńhttp://lifeofangiee.blogspot.com/
Przepis genialny, zapisuję :)
OdpowiedzUsuńzapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńDrożdzówki z serem o tak!!
OdpowiedzUsuńDomowe drożdżówki dopiero przede mną, ale chyba właśnie znalazłam odpowiedni przepis! :)
OdpowiedzUsuńmogę użyć mąki gryczanej?
OdpowiedzUsuńna gryczanej drożdże nie wyrosną
Usuńjak zrobisz pół na pół pszenna/ gryczana to wyjdzie Ci bez problemu ;) na samej gryczanej będą mało puchate
OdpowiedzUsuńJaki fajny ser na dole :) Jak na złość nigdzie nie widuję w tym roku żółtych malin!
OdpowiedzUsuńhttp://theplateofblackdog.blogspot.com/
Czy w tym przepisie mozna czyms zastapic odzywke?
OdpowiedzUsuńW tym przepisie nie ma odżywki ;)
UsuńZatrudnię Ciebie u siebie, abyś mi piekła i robiła te wszystkie wspaniałe śniadanka...
OdpowiedzUsuńaż mi zapachniało <3
OdpowiedzUsuńOj, nie lubię drożdżówek z serem :/
OdpowiedzUsuńJak to pysznie wygląda, będę musiał przetestować ten przepis :) Jest idealny by przekonać dzieci, że nie wszystko smaczne musi być z marketu w kolorowym opakowaniu.
OdpowiedzUsuń