Strony

.1554. drożdżówki z serem bez cukru

Cały dzień w domu, więc można było odespać do dziesiątej trzydzieści całe te ostatnie szalone tygodnie. I upiec rano drożdżówki i nawet ubić mleko do kawy i rozsiąść się w fotelu z muzyką w tle. Tylko ta niewiadoma wizja najbliższych miesięcy wciąż nie może wyjść z głowy. Damy radę.

 drożdżówki z serem i dżemem truskawkowym
100g mąki pszennej
12g świeżych drożdży
1 jajko
10g słodzika do wypieków w pudrze
łyżeczka oleju
chlust mleka (jakieś 2 łyżki)
1/2 kostki chudego twarogu
dżem truskawkowy

Mąkę wymieszać z pokruszonymi drożdżami, białkiem jaja, połową słodzika i mlekiem. Wyrobić dokładnie i odstawić.
Twaróg rozgnieść z dodatkiem żółtka i pozostałym słodzikiem.
Ciasto rozwałkować na duży prostokąt i na całej szerokości rozsmarować masę twarogową. Z jednej strony, wzdłuż węższej części nałożyć nałożyć cienkie pasmo dżemu. Od tego też końca zwinąć ciasto w rulon. Pokroić na 6 części, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 minut w 180 stopniach.

12 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :-) Chyba w weekend wykorzystam przepis! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A takiego słodziku w tabletkach ile dać?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma pojęcia, nie robiłam z takim nigdy

      Usuń
  3. o kurczę! zrobię na sobotnie śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo, pyszności! :) Na pewno zrobię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie sądziłam, że kiedyś to powiem... będę robić drożdżówki :D to zapowiada kuchenny armagedon i ofiary w ludziach! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. A mogę spytać, w jakiej branży pracujesz, jeśli masz nocki? :)

    OdpowiedzUsuń