drożdżówki z serem i dżemem truskawkowym
100g mąki pszennej12g świeżych drożdży
1 jajko
10g słodzika do wypieków w pudrze
łyżeczka oleju
chlust mleka (jakieś 2 łyżki)
1/2 kostki chudego twarogu
dżem truskawkowy
Mąkę wymieszać z pokruszonymi drożdżami, białkiem jaja, połową słodzika i mlekiem. Wyrobić dokładnie i odstawić.
Twaróg rozgnieść z dodatkiem żółtka i pozostałym słodzikiem.
Ciasto rozwałkować na duży prostokąt i na całej szerokości rozsmarować masę twarogową. Z jednej strony, wzdłuż węższej części nałożyć nałożyć cienkie pasmo dżemu. Od tego też końca zwinąć ciasto w rulon. Pokroić na 6 części, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 minut w 180 stopniach.
Wygląda pysznie :-) Chyba w weekend wykorzystam przepis! :-)
OdpowiedzUsuńA takiego słodziku w tabletkach ile dać?;)
OdpowiedzUsuńNie ma pojęcia, nie robiłam z takim nigdy
Usuńo kurczę! zrobię na sobotnie śniadanie! :)
OdpowiedzUsuńOoo, pyszności! :) Na pewno zrobię takie :)
OdpowiedzUsuńwyglądaja pysznie
OdpowiedzUsuńNigdy nie sądziłam, że kiedyś to powiem... będę robić drożdżówki :D to zapowiada kuchenny armagedon i ofiary w ludziach! :D
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńA mogę spytać, w jakiej branży pracujesz, jeśli masz nocki? :)
OdpowiedzUsuńRobiłam inwentaryzacje dorywczo :)
Usuńa ten olej w którym momencie?
OdpowiedzUsuńOd razu, z mąką i drożdżami
Usuń