KORZENNY CHLEBEK BANANOWY /12 plastrów/
4 dojrzałe banany (ok. 500g)
400g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub innej mąki pełnoziarnistej)
100g oleju rzepakowego lub słonecznikowego oleinowego
170g fruktozy
6g sody oczyszczonej
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 płaska łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
1 jajko
Banany rozgnieść i wymieszać (zmiksować) z jajkiem, przyprawami i fruktozą. Powoli dodać przesianą i wymieszaną z sodą mąkę oraz olej. wszystko dokładnie wymieszać (zmiksować). Gotowe ciasto przelać do formy keksówki (użyłam formy o wymiarach 25x12cm, wierzch ciasta posypałam potłuczonymi nerkowcami). Piec w piekarniku, w temperaturze 180°C, przez około godzinę (piekłam 70 minut).
Smacznego.
źródło przepisu: ammniam
Super przepis, i bardzo fajny ten kremik do tego, dawno nie jadłam mascarpone
OdpowiedzUsuńKoooooocham chlebki bananowe!
OdpowiedzUsuńnie wiele ile już razy zbierałam się do tego chlebka.
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić!
a Twój jest z orkiszową mąką!
zapisuję. ; )
scream & bake! dobry przepis :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńrobiłam jak na razie dwa razy ten chleb i jest tak dobry, że wręcz uzależniający
OdpowiedzUsuńI.