Strony

Chlebek bananowy.

W koszyku leżały banany. zdecydowanie dojrzałe. zdecydowanie proszące o wykorzystanie. Trzeba było coś z nimi zrobić... Powstał ten pyszny, lekko korzenny i zdrowy chlebek. Idealny do herbaty lub na śniadanie. Podałam z waniliowym kremem z mascarpone (ser mascarpone, jogurt naturalny, aromat waniliowy, fruktoza). Polecam.


KORZENNY CHLEBEK BANANOWY /12 plastrów/
4 dojrzałe banany (ok. 500g)
400g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub innej mąki pełnoziarnistej)
100g oleju rzepakowego lub słonecznikowego oleinowego
170g fruktozy
6g sody oczyszczonej
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 płaska łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
1 jajko

Banany rozgnieść i wymieszać (zmiksować) z jajkiem, przyprawami i fruktozą. Powoli dodać przesianą i wymieszaną z sodą mąkę oraz olej. wszystko dokładnie wymieszać (zmiksować). Gotowe ciasto przelać do formy keksówki (użyłam formy o wymiarach 25x12cm, wierzch ciasta posypałam potłuczonymi nerkowcami). Piec w piekarniku, w temperaturze 180°C, przez około godzinę (piekłam 70 minut).
Smacznego.

źródło przepisu: ammniam

5 komentarzy:

  1. Super przepis, i bardzo fajny ten kremik do tego, dawno nie jadłam mascarpone

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiele ile już razy zbierałam się do tego chlebka.
    muszę zrobić!
    a Twój jest z orkiszową mąką!
    zapisuję. ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. scream & bake! dobry przepis :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam jak na razie dwa razy ten chleb i jest tak dobry, że wręcz uzależniający

    I.

    OdpowiedzUsuń